La Vall de Gallinera celebra la I Jornada de Memòria Històrica aquest cap de setmana

Dissabte 2 d’abril, a l’edifici consistorial, situat a Benialí, tindrà lloc la I Jornada de Memòria Històrica de la Vall de Gallinera. Una iniciativa que pretén posar damunt la taula fets històrics que es van produir durant la Guerra Civil i la posterior dictadura franquista, especialment, la vulneració sistemàtica dels drets humans, amb la impunitat que permetia l’acumulació del poder polític i militar en les mateixes mans.

La jornada ha estat organitzada al si de la llei de memòria històrica, la qual busca, segons remarca l’Ajuntament de la Vall de Gallinera, un apropament a la realitat de l’Espanya vençuda en la guerra i sotmesa en la dictadura, a través dels ulls d’aquells i d’aquelles que van patir la repressió franquista, realitat silenciada i invisibilitzada en la versió discurs oficial dels últims anys.

El programa de dissabte inclou tres activitats. Hi haurà dues presentacions literàries, una xerrada i la projecció d’un documental.

A les 12:30 hores, l’historiador i escriptor Miquel Amoròs presentarà el seu llibre La columna de hierro. Hechos reales, hazañas y fabulaciones sobre la célebre milicia revolucionaria del proletariado. Amorós ha escrit nombrosos articles a la premsa llibertària. En 2009 va publicar una biografia de l’anarquista valencià José Pellicer, fundador de la Columna de Ferro durant la Guerra civil espanyola, que serveix de fil conductor a l’estudi de l’anarquisme al País Valencià.

A les cinc i mitja de la vesprada hi haurà una xerrada titulada “Els Maquis al País Valencià, entre la resistència i la supervivència” i l’historiador i professor Raül Gonzàlez Devís presentarà el seu nou llibre Guerrilleros y comunistas.

Raül González Devís és doctor en Història per la Universitat Rovira i Virgili (Tarragona). Ha realitzat i publicat diferents recerques sobre resistència armada antifranquista, violència política i dictadures o didàctica de la Història.

Finalment, a les set menys quart de la vesprada, es projectarà un documental. Concretament, serà la presentació del documental Sacar a la luz. La memoria de las rapadas, a càrrec d’Art al Quadrat.

Es tracta de testimonis de dones represaliades, dels fills i filles que van viure aquesta realitat molt de prop, dels familiars als quals els ha arribat la memòria d’aquestes dones i de persones investigadores que contextualitzen el succeït. I amb ells es fa visible un sofriment que ha passat de generació en generació marcant les seves vides.

El tall de cabell era la part visible dels càstigs que sofrien les dones del bàndol vençut en la guerra civil. Amagava la humiliació, els menyspreus, tortures, violacions… Aquesta violència cap a les dones, ha estat invisibilitzada per ser considerada un càstig menor i ha quedat al marge dels relats oficials de la història. Amb el documental s’insta a la reflexió i a generar una nova memòria per a recordar a aquestes dones.

756 Visites
Hola!!