La Vall de Gallinera celebra les II Jornades de Memòria Històrica
L’Ajuntament de la localitat, conjuntament amb la Unió Cultural d’Amics i Amigues de la Vall de Gallinera, ha organitzat les II Jornades de Memòria Històrica que tindran lloc dissabte, dia 11, a la casa consistorial, a Benialí.
Les jornades seran inaugurades a les sis i mitja de la vesprada i s’encetaran amb una ponència de l’historiador Vicent Puig Gascó sobre “La repressió franquista a la Vall de Gallinera”. En finalitzar, es parlarà sobre “El cas de Vicent Alminyana, veí d’Alpatró represaliat”. La història la contarà el seu fill, Ausiàs Alminyana. I, per últim, una tercera xarrada, en aquest cas sobre “La Justícia i la impunitat dels crims del franquisme en l’actualitat”, a càrrec d’Aràdia Ruiz, advocada de la Cooperativa Rogle i membre de Ceaqua.
Segons expliquen des de l’Ajuntament de la Vall de Gallinera, Vicent Alminyana, era un jove d’Alpatró amb inquietuds, a qui la dictadura asfixiava, i buscava les maneres de fer front al règim.
L’any 1972 començà a reunir-se amb un grup d’amics i amigues a un bar pròxim a l’avinguda del Port de València, on reflexionaven sobre com fer oposició al règim. En conseqüència, el Servei d’Informació de la Guàrdia Civil, que actuava juntament amb la Brigada Polític-Social de la policia, van fer una campanya de detenció de diferents membres de la dissidència. Així, 9 persones d’entre 16 i 20 anys van ser detingudes el 30 de juny de 1972 per la Guàrdia Civil, sent Vicent Alminyana, amb 18 anys, un d’ells.
En el seu pas per la comissaria i, posteriorment la presó, va ser sotmés a diverses formes de tortura. En vida mai no va poder demanar responsabilitats per tot el que va patir.
Enguany, en 2023 el seu fill, Ausiàs Alminyana, ha interposat, finalment, una querella en els jutjats de València per a denunciar les tortures que va patir son pare en context de crims de lesa humanitat.
I és que durant la postguerra, la Marina Alta, va experimentar una intensa repressió per part del règim franquista, contra aquelles persones considerades contràries al nou règim, de forma sistemàtica i organitzada, amb tots els mitjans que els proporcionava el control de l’estat. Es van produir execucions, detencions massives, confiscacions de propietats, repressió política i control ideològic.
Aquesta repressió va causar un impacte profund en la societat, generant pors, divisions i un clima de control i censura. Les llibertats polítiques i civils van ser restringides, i es va imposar una estricta censura en els mitjans de comunicació per controlar la informació i evitar qualsevol expressió contrària al règim.
Aquests fets han estat silenciats durant dècades i no van ser reconeguts fins després de la mort del dictador Franco, ni en la transició cap a la democràcia. En anys més recents, hi ha hagut un interés creixent per investigar i reconéixer la memòria històrica d’aquests esdeveniments, així com per identificar els llocs de memòria i retre homenatge a les víctimes de la repressió franquista.
Parlar d’aquells fets, analitzar-los amb perspectiva història i democràtica, recuperar les històries de les persones represaliades… són algunes de les motivacions d’aquestes jornades de memòria històrica de la Vall de Gallinera.