L’Agència Estatal de Meteorologia decreta avís taronja per a dimarts per pluges que poden acumular 100 l/m² en 12 hores
Diumenge, la Vall d’Ebo va fregar el 260 l/m2. Les pluges també van ser generoses a la Vall de Laguar, principalment a Benimaurell. Això ha provocat que la Confederació Hidrogràfica del Xúquer avisara a Emergències d’alarma per ascens del cabal de la presa d’Isbert.
__________________
L’AEMET ha activat demà dimarts 4 de març l’avís taronja per pluges que poden acumular 30 o 40 l/m² en 1 hora o 100 l/m² en 12 hores. Un avís que entrarà en vigor 06:00h i està actiu fins les 17:59h. Dimecres, 5 de març, l’avís baixa a groc i està actiu tot el dia. Dimecres es poden acumular 20 l/m² en 1 hora o 60 l/m² en 12 hores. Mentrestant, hui no hi ha avisos, tot i que es manté el 100% de probabilitat de precipitació que pot estar acompanyada de tempesta.

En la jornada de hui s’han arreplegat al terme de Pego entre els 33 i els 40 l/m².
Pel que fa al cap de setmana, el temporal ha estat molt desigual a la Marina Alta. Finalment, dissabte a Pego no va ploure el que advertien les previsions. Explicava ahir MeteoPego que «els models marcaven pluja i teníem activat avís groc» i detalla que «a on va fallar totalment [les previsions] va ser dissabte pel matí perquè no va entrar el vent de gregal i els vents en altura van continuar bufant del sud (xaloc) i els núvols no van poder agafar força per a precipitar». MeteoPego recorda que «la meteorologia no és exacta i xicotets canvis d’última hora fan que tot canvie».
Diumenge sí que va ser un dia més plujós, sobretot a la Vall d’Ebo. Explicava MeteoParcent que hi havia «un clar component en altura de vents amb direcció SE-NO o el que seria entre Benissa direcció Pego» i estos vents, feien «palanca a la muntanya d’Aixa i formen nuclis d’intensitat moderada o forta que seguixen la mateixa direcció al Nord-oest. En arribar a la Rectoria, trobem un lleuger flux de vent de gregal en superfície que arriba a espentar els núvols i la pluja cap a Orba, Laguar o Ebo», on va fregar els 260 litres per metre quadrat ahir diumenge.

Des de l’Ajuntament de la Vall d’Ebo feien públic que ha sigut «una ploguda abundant i necessària després d’una llarga temporada de sequera» i detallaven que «tot i la intensitat de la precipitació, no s’han registrat incidències greus, i el terreny ha pogut absorbir bona part de l’aigua.», afirmant que ha suposat «un respir per als aqüífers i la natura, que agraeix aquesta recàrrega tan esperada».

Prop dels 100 litres queien a Benimaurell, a la Vall de Laguar, un volum d’aigua que, junt amb la caiguda a la Vall d’Ebo, provocava que esta matinada la Confederació Hidrogràfica del Xúquer activara l’alarma pel possible desbordament de la presa d’Isbert. Li ho comunicava al Centre de Coordinació d’Emergències de matinada, perquè el cabal era de 7,23 metres cúbics, major que 5 «amb tendència ascendent». De fet, la presa s’ha desbordat i per tant, el riu Girona haurà baixat generós durant les primeres hores de dilluns.