L’Ajuntament de Pego aprova sol·licitar a la Diputació el Pla d’Obres i Serveis per a transformar l’edifici Cervantes en biblioteca municipal
L’obra està valorada en 1.058.655 euros i l’Ajuntament sol·licita la concessió de la subvenció del Pla Especial d’Obres de la Diputació per valor de 688.126€, que suposaria el 65% del cost de l’obra. Si la Diputació concedira esta subvenció el consistori es compromet a no tornar a demanar el Pla Provincial d’Obres i Serveis durant els propers dos anys. L’objectiu d’este projecte és dotar a Pego d’una biblioteca que es puga incloure en la Xarxa de Biblioteques de la Comunitat Valenciana.
La jornada de hui s’ha iniciat a l’Ajuntament de Pego amb sessió plenària extraordinària per a aprovar el projecte a presentar al Pla Provincial d’Obres i Serveis 2017. La proposta que ha sigut presentada per l’equip de govern consistix en rehabilitar l’edifici Cervantes per a transformar-lo en biblioteca pública. L’obra està valorada en 1.058.655 euros i l’Ajuntament sol·licita la concessió de la subvenció del Pla Especial d’Obres de la Diputació per valor de 688.126€, que suposaria el 65% del cost de l’obra. Si la Diputació concedira esta subvenció el consistori es compromet a no tornar a demanar el Pla Provincial d’Obres i Serveis durant els propers dos anys.
La idea del projecte, explicava la regidora d’Urbanisme, Alícia Siscar, és «fer una reestructuració mantenint tot el que és l’edifici antic» i traslladar allí la Biblioteca Municipal. La futura instal·lació comptaria amb una aula audiovisual, una aula d’estudi, una aula d’informàtica, un despatx per a la bibliotecària o el bibliotecari. Ressaltava Siscar la consistència de la construcció tenint en compte l’edifici es manté en bon estat tot i haver-se construït el 1931, el que contrasta amb l’enderrocament en la resistència d’altres escoles del municipi que s’han hagut d’enderrocar i tornar a alçar de nou o reparar per deficiències importants d’estructrura.
Des Volem Pego, Irene Sendra, plantejava diverses qüestions. En primer lloc, si es té pensat on es traslladarien els tallers de l’EPA que s’estan impartint allí. En segon lloc, «què heu pensat fer en la Casa de Cultura?», si tenen contemplat realitzar allí algun tipus d’obra per a adequar l’espai a un Museu.
Contestava la regidora d’Urbanisme que, atenent que es tracta d’una subvenció i per tant comporta que siga aprovada per la Diputació perquè es puga dur a terme el projecte presentat, no s’han estudiat amb detall totes estes qüestions. No obstant això, comentava que els tallers de l’EPA tornarien a realitzar-se, al centre on estan adscrits, és a dir al Pérez Ramos. Pel que fa al Museu, Alícia Siscar contestava que «la intenció és que si fem el centre de recepció de la Marjal, tot el que és el museu etnològic, passar-ho al centre de recepció». El que permetria que la Casa de Cultura es dedicara, en exclusiva, a Museu d’Art Contemporani. L’arxiu municipal es mantindria a la Casa de Cultura.
«El projecte que ens vau presentar en la comissió és positiu», afirmava en l’inici de la seua intervenció la portaveu popular, Ana Ortolà. No obstant això, s’interessava per la qüestió del pressupost perquè inicialment estava pendent confirmar. La secretària municipal aclaria que des de Diputació s’inclouria el projecte en un Pla Especial, el que implica que el límit pressupostària no és respecte als habitants de la localitat, sinó que el límit pressupostari ve determinat per l’import del projecte. És en base al 65% del cost del projecte que s’han calculat les renúncies que ha de fer l’Ajuntament de Pego per a poder optar al Pla que actualment es demana. Preguntava també Ana Ortolà, si també està prevista la quantia que el consistori ha d’aportar i que correspon al 35% del cost total de l’obra.
«El projecte és interessant. Cobrix una sèrie de demandes que té el poble com és una sala intermèdia de conferències, l’ampliació de la biblioteca que calia», tot i que no era la finalitat que Compromís per Pego tenia en ment per donar-li a l’edifici Cervantes i la Casa de Cultura, manifestava Àngel Oltra. Assenyalava el portaveu de Compromís que «en els pressupostos no vam vore cap previsió al respecte de fer la inversió esta i no sabem d’on eixiran eixos diners». També dubtava sobre el personal que hauria de tindre la futura biblioteca. I és que indicava que actualment la biblioteca està com a sala de lectura i, per estar homologada com a tal hauria de comptar amb «un facultatiu bibliotecari o bibliotecària i un tècnic/a», és per això que «ja que es fa la inversió d’una biblioteca d’eixes característiques, moderna, gran i adequada al poble que és, caldria dotar-la de personal».
El regidor d’Hisenda, Carmelo Ortolà, prenia la paraula per a defensar que «l’Ajuntament de Pego hui, econòmicament, està en condicions de poder assumir estes inversions en un pla bianual». Pel que fa al personal, indicava que «tenim dos anys de temps, mentre s’executen les obres, en cas de què s’aproven, per a contemplar eixa qüestió». Desitjava Ortolà que «la situació econòmica vaja recuperant-se i este ajuntament en futur estarà en condicions de contractar, sempre que el Govern central ho permeta».
«L’objectiu últim d’este projecte és dotar a Pego d’una biblioteca que es puga incloure en la Xarxa de Biblioteques de la Comunitat Valenciana», sentenciava la regidora de Cultura, la socialista Laura Castellà. Per a poder complir, però, explicava que cal complir amb els metres quadrats de llibreria que ens demanen, en els metres lineals de prestatgeries, número de llibres en la biblioteca i pressupost per a comprar llibres anualment. Manifestava Castellà que des del grup socialista «creiem que és convenient per a la biblioteca de Pego i per al nostre municipi estar, legalment, dins de la xarxa. Per això es va decidir fer este tipus de projecte».
El punt era aprovat amb 11 vots a favor, els de l’equip de govern (PSPV i Ciutadans de Pego) i els del PP i 5 abstencions de Compromís per Pego i Volem Pego.