L’Ajuntament de Pego demana la constitució urgent d’una Mesa d’àmbit autonòmic per al desplegament i l’aplicació de la Llei de reforma de l’administració local

Ho feia a petició del PSPV, acollint-se a la sol•licitud de les organitzacions sindicals UGT, CCOO i CSIF. La constitució d’esta Mesa de diàleg i negociació tindria com a objectiu estudiar i acordar les línies i procediments per a dur endavant el Pla que preveu la Llei 27/2013. Així mateix, demana “compromís de garantir el manteniment dels serveis i els llocs de treball, així com la qualitat, eficàcia i eficiència dels mateixos”.
En el passat plenari ordinari, el corresponent al mes d’abril, el PSPV va presentar una moció sol•licitant la constitució d’una mesa d’àmbit autonòmic per al desplegament i l’aplicació de la Llei de Racionalització i Sosteniment de l’administració local, amb l’objectiu que estudie i acorde les línies mestres i els procediments bàsics per a dur endavant el Pla que preveu la Llei 27/2013.




La defensa d’esta moció va córrer a càrrec del portaveu socialista, Raül Tamarit, encarregat de la lectura del text. Este destaca que “les organitzacions sindicals UGT, CCOO i CSIF, consideren necessari sol•licitar la constitució d’una Mesa en l’àmbit autonòmic a fi de garantir la participació i la transparència en el desenvolupament i aplicació d’esta Llei”, al que, amb esta moció, se suma el PSPV i, amb l’aprovació per majoria absoluta, també el plenari de Pego.




Recorda la moció que la Llei 27/2013, “establix diferents terminis d’assumpció per part de les comunitats autònomes de competències en matèries relatives a Educació, Sanitat, Serveis Socials i Inspecció sanitària, l’exercici de les quals s’ha vingut realitzant pels municipis, diputacions o entitats equivalents”. Així mateix, assenyala que “este mandat exigix per part de les CC.AA., la prèvia elaboració d’un pla per a l’avaluació, reestructuració i implantació dels serveis que ja hauran d’assumir la cobertura immediata d’estes prestacions en els terminis que marca la Llei”.

Apunta la moció socialista que “moltes de les decisions que han d’adoptar les diferents administracions públiques afecten la seua potestat d’autoorganització i alhora, tindran repercussió directa sobre les condicions de treball del personal al seu servei […] pel que hauran de ser negociades amb les organitzacions representatives”.

Per tot l’anteriorment exposat, la moció “insta a la Presidència de la Generalitat perquè pose en marxa el més aviat possible el Pla d’avaluació, reestructuració i implantació de serveis previstos en la Llei i això a través de l’aprovació de les següents mesures:
– Constitució urgent d’una Mesa de diàleg i negociació d’àmbit autonòmic que estudie i acorde les línies i procediments per a dur endavant el Pla que preveu la Llei.
– Compromís de garantir el manteniment dels serveis i els llocs de treball, així com la qualitat, eficàcia i eficiència d’aquells.
– Garantir la participació en la mateixa de la Federació Valenciana de Municipis i Províncies i els sindicats representatius en l’àmbit de les administracions locals valencianes”.

Bloc Compromís recolzava la moció, tot i que la seua portaveu, Conxa del Ruste comentava que “el que no ens agrada és la Llei i esta moció només intenta pal•liar alguns dels seus efectes adversos com és en matèria de personal, el transvasament que es pot produir entre unes administracions a d’altres, si es fa bé, i sinó a l’atur i els serveis sense prestar-se”. Recordava que la postura de Compromís ha estat des del principi “contrària a esta Llei”.




El PP es posicionava en contra de la moció. La portaveu popular, Maite Ferrándiz, comentava que, “en independència del que diu la Llei, no veiem la necessitat de crear cap mesa de diàleg ni de negociació perquè la mateixa Llei contempla tot este tipus de coses, és més, el que és la posada en funcionament d’esta llei no lleva la resta de llei que ja regulen l’estatut dels treballadors […]”. També defensava Ferrándiz que la Llei “garantix el manteniment dels serveis i dels llocs de treball, així com la seua qualitat, eficàcia i eficiència i també té participació”. És per això que concloïa que “els tres punts que proposeu en l’acord venen garantits per la Llei i per tant no veiem la necessitat de crear cap mesa de diàleg”.




Ciutadans de Pego donava suport a la moció perquè “considerem que la Llei 27/2013 és l’atemptat més gran, des de la instauració de la democràcia que s’haja pogut fer al municipalisme”, declarava el seu portaveu, Carmelo Ortolà. Explicava Ortolà que, “en esta Llei els pobles de menys de 20.000 habitants ens quedem, pràcticament, sense autoritat sobre molts aspectes de la vida quotidiana”. Reconeixia que fins ara “hem estat assumint una sèrie de responsabilitats que no eren de la nostra incumbència”. Desitjava que “l’objectiu de la Llei fora la d’assumir eixes responsabilitats, però, sospite no van per ahí els tirs”. Sospita el portaveu de Ciutadans de Pego que “els tirs van més bé per donar-li poder a administracions que estaven tots demanant que desaparegueren perquè són obsoletes i no fan falta en un estat de les autonomies, com són les diputacions pel sobrecosts i per la distribució partidista que fan dels diners”. Amb estes reflexions, concloïa Carmelo Ortolà que la Llei 27/2013 el que fa és “llevar poder als ajuntaments, donar-los-el a les diputacions perquè ens governen des de la capital de la província, fent un flac favor als xicotets i mitjans municipis”.




En la vessant més realista, tenint en compte que la Llei ja està aprovada, el portaveu de Ciutadans de Pego demanava que “quan abans [assumisquen competències la Diputació i la Generalitat] millor. Que es facen càrrec de la gestió de la residència de la tercera edat de Pego, de la gestió dels serveis socials de Pego i de l’escoleta infantil de Pego que estan costant-li prou diners a este ajuntament”. Afegia que, “tan de bo foren tan ràpids fent-se càrrec com aprovant la Llei”.

Enrique Moll transmetia, en esta ocasió com a portaveu socialista, recriminava al PP que no estigués d’acord amb la moció perquè, “tot i que ho marque la llei podria dir: “encara que siga redundant i estiga inclós en la llei, l’aprovarem”, però simplement perquè ho presenta un altre, votem en contra”. D’altra banda, Moll comentava que “a mi m’agradaria que, si l’any que ve no tenim el servei d’Acció Urgent, perquè les competències no les té l’ajuntament de Pego per a poder contractar un servei sanitari extern, espere que quan un xiquet es trenque la tíbia i el peroné i et telefone Acció Urgent perquè la SAMU està a Calp, Acció Urgent puga traslladar-lo a Dénia […] perquè el que diu la Generalitat és que els serveis bàsics ja estan coberts, no va a destinar més ambulàncies o més personal a fer el servei que tenim contractat amb una empresa externa com és Acció Urgent que l’any passat va fer més de 2.000 intervencions”.




Enrique Moll assegurava que “els serveis van a prestar-se, però de quina manera, encara no ho han explicat. No ho saben. Fan una llei i no saben com van a desenvolupar-la. Els propis secretaris no poden interpretar la Llei”.

La moció era aprovada per 9 vots a favor, els de l’equip de govern (PSPV i CdP) i els del Bloc Compromís i 4 vots en contra, del PP.
681 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!