L’Ajuntament de Pego fa una crida a la població per «fer un esforç conjunt per una societat més justa, lliure de violència i veritablement igualitària»

A través d’una declaració institucional conjunta presentada en el ple ordinari de novembre per PSPV, PP i Compromís amb motiu del pròxim 25N, dia internacional per a l’eliminació de la violència contra la dona. En ella, el consistori «es compromet fermament a continuar millorant la coordinació entre les diferents institucional implicades en la lluita contra la violència de gènere, per a assegurar que les víctimes reben el suport integral que necessiten per a superar la violència patida».
_________________

Cada 11 minuts s’assassina una dona al món. 736 milions de dones han sigut víctimes de violència física o sexual almenys una volta a la vida, segons dades de les Nacions Unides. Perquè les xifres no desapareixen, el 25 de novembre es commemora el dia mundial per l’erradicació de les violències contra les dones. Avançant-se a eixe data, el ple ordinari de novembre de l’Ajuntament de Pego, celebrat dijous passat, va aprovar, per unanimitat, la urgència d’incloure en la sessió una declaració institucional presentada per les tres formacions que hi conformen la corporació municipal «conscients que la violència que sofreixen les dones i xiquetes pel fet de ser-ho continua sent un problema estructural».

La regidora d’Igualtat, Paula Orihuel, afirmava que «cal una resposta per canviar esta realitat». Així mateix, és conscient que es necessita un treball conjunt «perquè les dones puguem viure sense por» i assegurava que «des de l’Ajuntament no només volem donar suport a aquestes mesures, sinó que ens comprometem a fer tot el possible perquè el nostre poble siga lloc lliure i segur per a totes». I especificava això es faria «garantint un suport real a les víctimes, una formació per als més joves i seguint treballant amb campanyes de visibilització i sensibilització».

L’encarregat de llegir la declaració institucional era el portaveu del PP, Ferran González. Una declaració que apunta al fet que «l’erradicació de la violència contra les dones és una tasca que ens correspon a tota la societat com a part d’un esforç col·lectiu per a transformar les estructures que perpetuen el masclisme i la desigualtat, evitant caure en els discursos negacionistes, perquè malgrat els desenvolupaments legislatius a Espanya, encara queda molt per fer».

És per això que s’afirma que «és imprescindible que tota la societat s’unisca en la condemna de la violència masclista en totes les seues manifestacions, i que treballem col·lectivament per a construir un futur en el qual cap dona haja de viure amb por».

Recorda la declaració institucional que «des de l’any 2003 [any en què van començar el registre] a Espanya més de 1,279 dones ha estat assassinades a mans de les seues parelles o exparelles, i en el que portem de 2024, 24 menors s’han quedat orfes». I apunta el text a les diferents violències a les quals s’enfronten milers de de dones cada dia aquelles que «romanen moltes vegades invisibles i silenciades: la violència econòmica que priva a les dones de la seua independència; la violència vicària, on els fills i les filles són utilitzats com a instruments de patiment; la violència digital, que es manifesta en amenaces, assetjament i xantatge en l’entorn virtual; i el tràfic de dones i xiquetes amb finalitats d’explotació sexual, una de les formes més cruels d’esclavitud contemporània. No podem oblidar tampoc l’ús de la submissió química, una pràctica deplorable que convertix a les víctimes en objectes sense voluntat per a ser violentades impunement».

El document tampoc oblida «les formes extremes de violència que s’agreugen en contextos de guerra i conflicte armat, on dones i xiquetes són utilitzades com a armes de guerra, patint violacions, abusos i esclavitud sexual, crims que amb massa freqüència queden impunes». En este context, es recorda «especialment les dones i xiquetes de l’Afganistan, a les qui les noves lleis del règim talibà han privat encara més de llibertat, recloent-les a les seues llars, sense accés a l’educació, al treballes ni a la vida pública».

La declaració institucional, però, es felicita per un avanç que qualifica de «crucial en l’àmbit europeu». Es tracta de la Directiva 2024/1385 del Parlament Europeu i del Consell, de 14 de maig de 2024, sobre la lluita contra la violència contra les dones i la violència domèstica. Una norma que, asseguren PSPV, PP i Compromís, «marca una fita en la protecció dels drets de les dones, establint mesures pera combatre la violència de gènere i garantir l’accés a la justícia i la protecció de les víctimes», alhora que «obliga els Estats membres a adoptar mesures que enfortixen els serveis de suport, asseguren una adequada resposta penal […] i promoguen la cooperació transfronterera».

Per això, des de la declaració institucional els tres partits insten «el Govern d’Espanya a procedir com més aviat millor a la transposició d’aquesta directiva a l’ordenament jurídic i normatiu nacional, amb la finalitat de garantir que les víctimes de violència de gènere reben tota l’atenció i protecció necessàries, d’acord amb els estàndards europeus».

En l’apartat local, el document indica que «L’ajuntament de Pego es compromet fermament a continuar millorant la coordinació entre les diferents institucions implicades en la lluita contra la violència de gènere, per a assegurar que les víctimes reben el suport integral que necessiten pera superar la violència patida. Així mateix, instem a totes les administracions competents a redoblar esforços en la formació continua dels professionals que intervenen en l’atenció a les víctimes, amb la finalitat de garantir una resposta especialitzada i de qualitat que cobrisca totes les seues necessitats des d’un enfocament integral i multidisciplinari».

Finalitza la declaració institucional fent «una crida a tota la població a fer un esforç conjunt per una societat més justa, lliure de violència i veritablement igualitària. Avui, més que mai, és la nostra responsabilitat denunciar públicament totes les formes de violència contra la dona, perquè el silencia i la complicitat no tinguen cabuda en la nostra societat. És hora que la vergonya recaiga on ha d’estar: en els qui exercixen la violència, no en les que la patixen».

La declaració institucional amb motiu del dia internacional de l’eliminació de la violència contra la dona es va aprovar per unanimitat.

123 Visites
Hola!!