L’Ajuntament de Pego rebutja la reforma elèctrica del Govern i les sancions a l’autoconsum que duu aparellades

A més aposta per l’eficiència i l’estalvi energètic als edificis municipals. Una moció presentada pel Bloc-Compromís que denuncia les conseqüències del nou RD que, entre d’altres, pujarà la factura de la llum un 3%, elimina les primes a les energies renovables i elimina l’autoconsum elèctric amb multes que poden arribar fins el 30 milions d’euros.
Entre els punts de l’ordre dia, dos eren dictàmens de la comissió informativa derivats de dos mocions presentades pel Bloc-Compromís. La primera de les mocions demanava “el rebuig a la reforma elèctrica i el suport a les energies renovables”. El secretari municipal llegia la part resolutiva de la mateixa per centrar el que s’estava debatent i votant:

1- «L’Ajuntament de Pego manifesta el seu rebuig al RDL 9/2013 de mesures per a l’estabilitat financera del sistema elèctric i l’esborrany del RD sobre autoconsum.

2- L’Ajuntament de Pego declara el seu convenciment en la necessitat de mesures d’estalvi energètic i aposta decidida pel foment de les energies renovables, per la qual cosa realitzarà una auditoria energètica dels edificis i les instal•lacions municipals, com a pas previ per a la implantació de les mesures escaients en aquell sentit.

3- Donar trasllat del present acord al Ministeri d’Indústria, Energia i Turisme i als portaveus dels grups parlamentaris al Congrés dels Diputats».


Josep Nadal, regidor del Bloc-Compromís, era l’encarregat de defensar la moció. Els principals motius que duen a la formació a rebutjar el Reial Decret es concreten en tres punts segons Nadal. El primer és “que es pujarà la llum el 3%”. El segon, “que s’elimina el sistema de primes en què funcionaven milers d’instal•lacions de generació d’energia renovables” i tercer, que “s’elimina de soca-rel la possibilitat d’autoconsum. En este cas les multes poden arribar a un màxim de 30 milions d’euros”. D’altra banda, denunciava el regidor del Bloc-Compromís que “el sistema està totalment mal fet des del principi ja que penalitza els sistemes de consum més barats” i posava una xifra, “només a Pego per mantenir el sistema elèctric paguem 70 euros per habitant i any, el que suposa 790.100 euros a l’any”.

Asseguren des del Bloc-Compromís que esta reforma elèctrica només beneficia al lobby elèctric UNESA composat per les diferents elèctriques de l’Estat. També denunciava Josep Nadal que l’arrel del problema és la connivència dels dos grans partits que es tornen el poder (PP-PSOE) i les elèctriques, on hi ha nombrosos casos d’exministres i exalts càrrecs que hi treballen una vegada deixen la política.

El portaveu de Ciutadans de Pego, Carmelo Ortolà, va manifestar el suport del seu grup a la moció i es va centrar en el segon punt de la mateixa, aquell que demana una auditoria energètica i la necessitat d’aplicar mesures d’estalvi energètic en edificis i instal•lacions municipals. Aclaria Ortolà que “per part de l’Ajuntament ja s’han fet diverses auditories de consums i d’ús per a racionalitzar al màxim”. Així mateix recordava que “en els últims anys estem reduint moltíssim el consum i –apuntava- el principal cost que té l’ajuntament és el de l’enllumenat públic i ahí estem prenent mesures de reduir al 50% els carrers, s’ha tornat a posar el doble cablejat que havia desaparegut […] i una sèrie de mesures destinades a reduir el consum al màxim”, deixant de banda –explicava Ortolà- les “superofertes” que se li han oferit a l’Ajuntament perquè estes signiquen “endeutament a llarg termini” perquè, apuntava com a conclusió “ara no és el moment”.

Al Partit Popular prenia la paraula Eduardo Siscar per a defensar la seua decisió al respecte. Expressava estar d’acord amb la primera part de la moció, en el sentit que “este RD és un parxe que intenta fer front/tapar/intentar arreglar l’origen del problema i que no és altre que les primes que es van donar a les energies renovables del 20%”, el que qualificava “d’absolutament descabellades i senzillament això no es pot pagar”. Assegurava Siscar que “s’ha volgut crear artificialment un mercat que no existix, s’ha volgut primar unes energies que són caríssimes hui en dia i, hi haguera un mercat lliure d’energia en Espanya, que no hi ha, el problema de que tots estan col•locats”.

Un altre punt en el que coincidia el popular Siscar amb el contingut de la moció és en la qüestió de l’autoconsum i ho qualificava de “cacicada”. Declarava que “és una manera de compensar la baixada del 7’5%, prohibint als particulars que puguen tindre la teua pròpia placa. T’obliguen a enganxar amb la xarxa general, però el posen un impost que et fa que siga més barat connectar-te directament a la xarxa”. En este punt defensava l’energia nuclear, lamentant “l’atur nuclear que ha sigut un desastre perquè el que fem és comprar energia més cara, que els productes de les empreses espanyoles paguen la llum més cara i efectes de competitivitat és un desastre”. Després d’esta exposició anunciava Eduardo Siscar que el PP anava a abstenir-se perquè creuen que “el que es proposa seria fer més gros el problema”.

Des del PSPV, Andreu Dominguis, manifestava que el seu grup anava a recolzar la moció “perquè creiem que les energies renovables han d’estar, no perquè siguen més cares o més barates i és que estem en contra de les centrals nuclears perquè comporten conseqüències i hem de mirar la salut de les persones i no tant la butxaca”. Així mateix, es reafirmava en el fet que “s’han de seguir desenvolupant sistemes d’energies renovables”. Apuntava el portaveu socialista que des de l’Ajuntament “hem de continuar reduint el fluxos de llum perquè els costos siguen més barats”.

Josep Nadal apuntava que “parlant de costos, si que és veritat que l’energia nuclear és la més barata […] però el cost que pot suposar que vaja malament una central nuclear és incalculable. No hi ha cap asseguradora que el vullga cobrir […] no es pot comparar en qualsevol altra energia”. Informava Nadal que la central de Cofrents té les mateixes característiques que la de Fukushima i qualsevol dia podria passar qualsevol cosa.

El popular Eduardo Siscar puntualitza que “la diferència fonamental és que per alguns el cost econòmic no importa i per a d’altres sí que importa perquè al final ho paguen els ciutadans”.

L’alcalde, Enrique Moll, afegia que és del parer que “la majoria de les empreses elèctriques són cementeris de polítics”, “que devem apostar per les energies renovables i tan de bo l’ajuntament tingués prou diners per a canviar el sistema elèctric”. Així mateix, declarava Moll que és contrari a l’energia nuclear i opina que “el que no pagues ara ho pagaràs en el futur”, com a exemple posava a Tokio i la seua inversió de més de 1.000 milions d’euros per a netejar la seua imatge davant la candidatura olímpica.


La moció de rebuig a la reforma elèctrica i a l’esborrany que sanciona l’autoconsum rebia 9 vots a favor (PSPV, CdP i Bloc-Compromís) i 6 abstencions (PP).





622 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!