L’alumnat de 3r d’ESO de l’IES Enric Valor de Pego homenatja Enric Valor en el desè aniversari de la seua mort

Amb una lectura d’algunes de les seues rondalles valencianes més emblemàtiques. En l’organització de l’esdeveniment han participat quatre departaments: valencià, tecnologia, dibuix i anglès. Aquesta unió de treball ha fet la feina feta haja passat quasi inadvertida per l’alumnat implicat.
Amb entusiasme rebia l’alumnat de 3r d’ESO i de Diver 1 de l’IES Enric Valor, l’inici de l’activitat que fa unes setmanes preparen per a homenatjar la figura de l’escriptor de Castalla que dóna nom al seu centre educatiu, Enric Valor. I és que enguany fa 10 anys de la seua mort, de la mort d’un dels escriptors més importants del nostre país. A més, coincideix que l’any que ve, el 2011, farà 100 anys del seu naixement i és per això que són moltes les institucions, els organismes i d’altres entitats… que desitgen fer-li homenatges com el que ha tingut lloc aquest matí a l’IES Enric Valor de Pego.

Avui a la sala d’usos múltiples de l’Institut s’ha pogut veure una d’eixes imatges que dóna goig: la sala plena de gom a gom d’alumnat que després del primer rebombori i de l’excitació pròpia d’un acte no habitual, resta silent en apagar-se les llums de la sala, en els llibres a les mans, per a poder gaudir del treball de la resta de grups que declamaran la seua Rondalla Valenciana. A l’escenari, a un costat, tota una classe ben asseguda, seguint atentament la lectura dels companys i les companyes. Tots i totes hi participen en la mateixa i és important estar atents. A l’altre costat de l’escenari una pantalla amb la projecció de dibuixos que il•lustren el que van llegint.

La iniciativa d’aquesta activitat naix del departament de valencià de l’IES Enric Valor, perquè es va creure adient fer “com un petit homenatge a la seua trajectòria literària i un poc en record a la seua figura”, explicava Rosa Berbegall, professora de valencià, en el desè aniversari de la mort de l’escriptor que dóna nom a l’institut de Pego. L’homenatge havia de barrejar en una mateixa activitat alguna cosa que fos “educativa i didàctica”. I a la inicial lectura de les rondalles se li van anar afegint elements que enriquien l’acte que ha tingut lloc aquest matí.

Un bon exemple és l’exposició il•lustrada de ‘Història d’un mig pollastre’, per l’exalumna Anna Seguí que actualment té 27 anys, és d’Alpatró i des de sempre li ha agradat l’art, sobretot la pintura i l’escultura. Uns gustos que la van dur fins a l’escola d’arts d’Alcoi per a estudiar il•lustració i disseny. Ara està fent estudis universitaris i ampliant els seus coneixements artístics. D’altra banda, la lectura de les rondalles ve acompanyada d’un suport audiovisual com és la projecció de diferents dibuixos que il•lustren els diferents passatges del que s’està contant. Tot això arrodonit amb la música que introdueix i acomiada cada rondalla.

Un dels objectius que no afloren a simple vista d’aquesta activitat que avui es podia gaudir a l’IES Enric Valor, però que subjau per si sol si s’observa entre línies, és el coneixement més profund de l’obra d’un home, l’Enric Valor, que dedicà la seua vida a estudiar i difondre el valencià, com a gramàtic i com a escriptor, fruit d’una immensa passió per la llengua, per la cultura i pel país. A més l’alumnat ho fet d’una manera amena, perquè com reconeixia Rosa Berbegall “la veritat és que, en principi, ha sigut una activitat que quan estàvem assajant-la a classe als alumnes els ha agradat moltíssim” i a més de conèixer millor les rondalles valencianes, confessava la professora de valencià, la lectura els ha permès “arribar a ensenyar-se a vocalitzar bé, a pronunciar bé, a saber llegir bé”, en definitiva.

Una de les coses interessants que ha aflorat durant la preparació d’aquesta activitat i que destacava el professor de tecnologia, Juanjo Llorca, ha estat la col•laboració entre distints departaments, quatre en aquest cas, Valencià, Tecnologia, Dibuix i Anglès, que ha permès que “treballant tots junts en un mateix projecte es veu que la cosa funciona prou bé”, al que caldria afegir que aquesta unió ha fet que l’alumnat treballe, pràcticament, sense adornar-se’n.

Les Rondalles Valencianes d’Enric Valor que s’han llegit avui a l’IES Enric Valor de Pego són:

– ‘El corb i la rabosa’, per 3r ESO C
– ‘La llegenda del palleter’, per 3r ESO E
– ‘Abella’, per 3r ESO D
– ‘Home roig, gos pelut i pedra redona’, per 3r ESO A
– ‘Les velletes de la penya roja’, per 3r ESO B
– ‘I queixalets també’, per Diver 1
– ‘El patge saguntí’, per 3r ESO A i B
– ‘El ferrer de Bèlgida’, per 3r ESO D i E.

Entre les obres més importants d’Enric Valor cal comptar amb la magnífica literaturització de les Rondalles Valencianes, que van ser escrites des de l’amor a la terra, el compromís cívic de l’autor i un coneixement ben aprofundit de la llengua, una tasca a la qual Enric Valor va dedicar molts anys de la seua vida. Enric Valor va rebre, per tota la seua tasca, el Premi de les Lletres Valencianes i el Premi d’Honor de les Lletres Catalanes, a més de diversos doctorats Honoris Causa per diverses universitats del nostre àmbit lingüístic. En el desè aniversari de la seua mort, l’Acadèmia Valenciana de la Llengua l’ha designat ‘Escriptor de l’any’.


780 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!