L’alumnat de l’IES Enric Valor de Pego partícip de la campanya de la MACMA ‘Les XXSS en la construcció de la nostra imatge personal. Identitat real vs. Identitat digital’

La campanya tracta de sensibilitzar el jovent sobre les conseqüències associades al mal ús de les xarxes socials especialment durant l’adolescència. Esta iniciativa vol oferir eines i recursos per ajudar-los a desenvolupar un ús saludable i conscient de les xarxes socials. Per això posa el focus en la petjada digital, la diferència entre imatge real i imatge projectada o la realitat esbiaixada de molts i moltes influencers.

_____________________

La nova campanya de la Mancomunitat Comarcal de la Marina Alta (MACMA) ‘Les xarxes socials en la construcció de la nostra imatge personal. Identitat real vs identitat digital’ va arribar la setmana passada a l’IES Enric Valor de Pego.

S’ha triat esta temàtica en particular perquè una de les problemàtiques actuals entre els i les adolescents està relacionada amb el mal ús de les xarxes socials i les seues conseqüències. De fet, és un dels temes que des del servei de psicologia de la MACMA ha detectat com a una «necessitat i temàtica que preocupa la nostra joventut», segons ha apuntat Mireia Pellicer, tècnica de joventut de la MACMA. Amb les distintes dinàmiques que realitzen des de al Xarxa Jove es recull informació d’eixes inquietuds que té el jovent per a després elaborar material i facilitar-los «les ferramentes i els recursos necessaris» per a «treballar les habilitats i la cohesió grupal». Una manera d’oferir-los «un espai de confiança».

En este context, és una realitat que les xarxes han revolucionat la manera en què socialitzem, aprenem, compartim informació i ens connectem amb l’entorn i amb el món, i que el jovent de hui en dia és digital. No obstant això, també és cert que en eixe món no tot és de color de rosa.

De fet, un comité de 50 persones expertes ha elaborat un informe, que es va presentar ahir al consell de ministres, que aconsella que els menors de sis anys cresquen sense pantalles i que siguen restringides fins als 16 anys. A partir dels sis anys s’hauria de limitar a un ús puntual sota supervisió d’una persona adulta i amb límits prefixats a continguts adaptats a la seua edat i capacitat. L’estudi inclou un diagnòstic de 150 pàgines sobre l’impacte de les tecnologies en els menors d’edat i proposa 107 mesures amb l’objectiu d’establir un entorn digital segur per a ells i elles.

Però, per als i les joves actuals, això arriba tard, si arriba a implementar-se. Per això este tipus de campanyes que ha encetat la MACMA es proposen que l’alumnat reflexione sobre la diferència entre la identitat real i la identitat digital, i com ens pot afectar a la salut mental la comparació i la idealització en les xarxes socials. I ho fan, explicava la psicòloga juvenil de la Xarxa Jove, Tània Puig, a través «d’una dinàmica en la qual repartixen fotografies de diferents instagramers». Estes instantànies traslladen «vides de somni, cossos envejables, parelles felices en llocs idíl·lics» i són el punt de partida per a la reflexió. Servixen per a plantejar «diverses preguntes amb l’objectiu de conéixer els seus pensaments i sentiments en un primer instant», per a seguidament, mostrar-los «la realitat que hi ha darrere de les imatges [que reflectixen cànons de bellesa, vides d’ensomni i d’èxit]». La dinàmica acaba amb els propis instagramers contant «que res és el que pareix i que darrere de cada imatge hi ha diversos problemes associats».

Així les coses, amb esta campanya, vol fer entendre als i a les adolescents que no tot el que veuen a les xarxes és real i que estes representacions poden ser enganyoses i perjudicials per a la seua salut mental i la seua autoestima.

119 Visites
Hola!!