L’Associació de Diabètics de Pego i comarca enceta el programa Pacient Actiu sobre diabetis a la Marina Alta

El programa Pacient Actiu que impulsa la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública està basat en la formació entre iguals i pretén donar suport a les persones que viuen amb alguna malaltia crònica amb l’objectiu d’ajudar-les a adquirir una millor autoatenció de la seua salut. Este programa Pacient Actiu consistix en tallers impartits per dos tutores que han estat formades específicament. El de Pego serà el tercer taller que s’impartix des del departament de Salut de Dénia, el primer sobre el maneig de la diabetis. Cada taller té una durada de 6 setmanes consecutives, amb sessions de 2 hores i mitja setmanals. El taller que s’impartirà a Pego sobre manejar la diabetis tindrà lloc els dijous 18 i 25 de maig, 1, 8, 15 i 22 de juny a la Casa de Cultura, des de les 10 fins les 12.30h del matí.

P1320162Este matí Pego ha acollit la presentació dirigida a alcaldes, alcaldesses, regidors i regidores de Sanitat de la Marina Alta, del programa Pacient Actiu. Este programa està proposat per la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública i té com a objectiu, explicava la directora d’atenció primària del departament de Salut de Dénia, Ana Morote, «que el pacient agafe protagonisme en la seua malaltia crònica i també els cuidadors dels pacients crònics i, per aconseguir-ho anem a ensenyar-los a fer ús d’unes ferramentes necessàries, a través dels tallers».

P1320146La principal novetat que aporta el programa Pacient Actiu, assenyalava Morote, és «l’ajuda entre iguals», és a dir, «entre pacients compartixen les seues idees, els seus coneixements, les seues preocupacions i, funciona, ja que empoderem el pacient i fem que siga amo de la seua malaltia».

P1320151La presentació del programa Pacient Actiu als i les representants polítics municipals s’ha dut a terme perquè, explicava Pascual Martí, director de Salut Pública, «la salut no és només cosa dels assistencials», sinó que ja s’està ampliant la mirada perquè, en perspectiva a tenir una població cada vegada més envellida, cal implicar «no només al sanitari i al pacient, sinó també a l’ajuntament, incloure l’urbanisme, les associacions, tots hem d’estar involucrats perquè, d’alguna manera poder donar resposta als nostres malalts». Indicava Pascual Martí que els ajuntaments haurien de fer d’enllaç entre el departament de Salut i les associacions locals.

P1320158Explicava Cristina Martínez, infermera del Centre Sanitari Integrat (CSI) de Dénia, que la Conselleria promou este programa «perquè estem vivint un canvi social en el que la població crònica està creixent. Hi ha més esperança de vida, per tant, les persones viuen més, crònicament, però també és veritat que la cronicitat s’ha desplaçat i hi ha cada volta més persones joves, adultes, que són cròniques». Explicava Martínez que això és degut als canvis en l’estil de vida, ja que «tenim més sedentarisme, estem deixant de banda la dieta mediterrània […] el que fa que hi haja molt de volum de gent amb malalties cròniques que fa molta demanda dels serveis sanitaris». A més, actualment la població està formada i informada i «moltes associacions que estan creixent, cada vegada més, perquè la comunitat expressa més la seua salut i la seua malaltia».

La Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública decidix iniciar el programa Pacient Actiu en 2015, tot i que hi ha experiències anteriors, en altres comunitats autònomes com Andalusia, Catalunya o País Basc, en què fa almenys 10 anys que ja està implantat amb evidències científiques que funciona molt bé. El programa és, però, internacional i també es pot trobar a països com Austràlia, Noruega, Dinamarca o Japó.

El que es vol amb la implantació del programa Pacient Actiu és «millorar la qualitat de vida de les persones amb malalties cròniques i també la dels seus cuidadors i cuidadores», a través de la capacitació.

P1320160Així, amb el programa Pacient Actiu es pretén donar suport a les persones que viuen amb alguna malaltia crònica per a ajudar-les a adquirir una millor autoatenció de la seua salut. Este programa es desenvolupa a través de tallers on es facilita l’intercanvi de coneixement entre persones que compartixen l’experiència d’alguna malaltia crònica, amb la finalitat de millorar la seua qualitat de vida, com explicava la coordinadora d’infermeria del Centre Sanitari Integrat de Dénia, Dolo Pérez. Especificava Pérez que hi ha dos tipus de taller, «prenent el control de la seua salut i maneig de la diabetis».

El que es vol, en les sessions del taller, és «interacció entre iguals». El més important dels tallers són els plans d’accions que ajuden a fer canvis en la vida del o de la pacient.

Així les coses, Pego ha estat la població triada per a inaugurar el programa Pacient Actiu en la seua modalitat ‘Maneig de la diabetis’ i l‘Associació de Diabètics de Pego i Comarca ha estat elegida per donar difusió al taller entre les persones que patixen esta malaltia crònica i a les persones cuidadores.

El taller del programa Pacient Actiu s’impartirà a Pego els dijous 18 i 25 de maig i 1, 8, 15 i 22 de juny, de 10 a 12.30h., del matí a la Casa de Cultura de Pego. Al curs només podran participar entre 12 i 16 persones.

Les persones interessades en participar poden telefonar al 627.833.801, el telèfon de contacte de l’Associació de Diabètics de Pego i comarca o també poden posar-se en contacte amb la regidoria de Sanitat de l’Ajuntament de Pego.

2022 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!