L’Associació de Memòria Històrica de Pego demana un espai públic on recordar Aquilino Barrachina per «la seua contribució a la defensa de la democràcia i la legitimitat de la II República»
Ho farà diumenge 13 d’abril, vespra de la celebració de la proclamació de la II República el 1931. Hi ha programat diversos actes «per recordar a tots aquells que lluitaren i moriren per defensar la democràcia, la llibertat i el progrés i la República».
_________________
Retrocedim en la història fins el 28 de gener de 1930, després de la dimissió de Primo de Rivera, els governs no aconseguix restablir la pervivència de la monarquia, atés que les aspiracions de democratització i modernització del país havien cobrat força no només en sectors intel·lectuals i polítics, sinó també en els moviments socials i de masses. La República es concep com la forma d’Estat més idoni per a dur-les endavant.
En este context, el 12 d’abril de 1931 se celebren eleccions municipals, que s’interpreten com un autèntic plebiscit entre monarquia i república. La victòria dels partits republicans en la major part de les capitals de província i, sobretot a Madrid, Barcelona i València, es considera un triomf indiscutible. Dos dies després d’eixos comicis, el 14 d’abril, es proclamava la II República i el rei Alfons XIII eixia d’Espanya.
Durant el poc temps que hi va durar la II República es van aprovar una sèrie de lleis que van suposar importants reformes socials i institucionals. Per a recordar el que va suposar eixe període, la vespra del 14 d’abril, que enguany cau dilluns, l’Associació de Memòria Històrica de Pego Maria Dolors Lloret, junt amb Dones Cabal, PSPV i Compromís han organitzat una sèrie d’actes. Feia memòria el president de l’Associació de Memòria Històrica de Pego, Jaume Sala, que l’objectiu és «recordar a tots aquells que lluitaren i moriren per defensar la democràcia, la llibertat i el progrés i la República».
Els actes comencen a les 11 del matí a la plaça Maria Cambrils, pel llegat de l’escriptora feminista de Pego. Allí es llegirà el manifest de la Coordinadora d’Associacions per la Memòria Democràtica del País Valencià. Es continuarà amb un homenatge als 5 republicans pegolins assassinats al camp de concentració de Mauthausen, on el rapsoda Joan Femenia recitarà un poema «creat per l’ocasió», desvelava Sala. La següent parada serà a l’Avinguda Alcalde Aquilino Barrachina, per retre-li homenatge i, aprofitaran també per reclamar un espai que recorde «la seua contribució a la defensa de la democràcia i la legitimitat de la II República».
Els actes finalitzaran al Cementeri Municipal, enguany comptaran amb l’estrena d’una cançó creada especialment per a l’ocasió del cantant Jaume Ginestar. Una peça que «ha creat en homenatge a les víctimes i familiars republicans, de la guerra i la postguerra».