L’Atzúbia acull el primer debat del II Fòrum de la Nova Ruralitat de la Marina Alta

A les 19h., divendres 4 d’abril, el centre cultural Ausiàs March es convertirà en un espai de reflexió sobre les dificultats per accedir a l’habitatge en el món rural, amb la participació de cinc persones expertes en la planificació territorial i habitatge. Una iniciativa organitzada per la Xarxa Jove Comarcal de la MACMA i es desenvoluparà en quatre sessions, amb parades, a més de l’Atzúbia a Parcent, Beniarbeig i Gata de Gorgos. Enguany es debatran principalment l’accés a l’habitatge i l’emprenedoria juvenil, que es presenten com a pilars fonamentals per garantir una ruralitat vibrant i atractiva per a les noves generacions.
____________

Este divendres, 4 d’abril la societat de la Marina Alta té una cita a Atzúbia, on s’inaugura una nova edició, la segona, del Fòrum de la Nova Ruralitat a la Marina Alta. Un espai que té com a objectiu donar ferramentes per a passar a l’acció mitjançant la innovació i el debat amb persones expertes de cada sector escollit per a analitzar els reptes i les oportunitats que als que actualment s’enfronta l’interior de la comarca.

En esta segona edició, el Fòrum de la Nova Ruralitat de la Marina Alta vol consolidar-se com un espai fonamental per a la reflexió i el debat sobre el futur de les zones rurals. En aquesta ocasió, el fòrum s’emmarca en la necessitat d’afrontar els desafiaments del despoblament i la promoció d’un model de desenvolupament que garantisca pobles vius, dinàmics i sostenibles. Per això es debatran dues qüestions cabdals: l’accés a l’habitatge i l’emprenedoria juvenil, que es presenten com a pilars fonamentals per garantir una ruralitat vibrant i atractiva per a les noves generacions.

S’han dissenyat quatre taules de debat que s’inicien este divendres i que comptaran amb gent experta en la matèria per a poder abordar els diferents vessant d’una mateixa problemàtica. La tècnica de Joventut de la Xarxa Jove, Mireya Pellicer, concretava que «les taules de debat estaran formades per professionals i persones expertes del sector, així com per joves que han emprés un negoci i podran aportar la seua experiència i coneixement en l’àmbit de la sostenibilitat, l’habitatge i l’emprenedoria al món rural». L’objectiu és identificar les necessitats reals del territori i generar solucions concretes que impliquen una transformació social, econòmica i territorial.

Des d’este divendres i fins el 16 de maig hi ha quatre taules de debat i acció participativa programades. La primera, com hem dit serà a l’Atzúbia este divendres, 4 d’abril, a les 19h., al centre cultural Ausiàs March. Amb el títol “Jovent als pobles: reptes i oportunitats per a l’accés a l’habitatge”, Francisco Pérez Caballero, president de FECOVI, Paloma Taltavull de la Paz, catedràtica de la UA en el departament d’Anàlisi Econòmic Aplicat, Sergio Mensua Calzado, tècnic de la FVMP, el pegolí Ximo Panella Piera, gerent del GAL, Grup d’Acció Local Rural Muntanya d’Alacant i Irene Civera Balaguer, arquitecta i membre de l’equip de Mentrestant – Arquitectura Cooperativa, debatran sobre les dificultats per accedir a l’habitatge en el món rural des de les distintes perspectives que representen per analitzar diferents models innovadors i alternatives per facilitar l’accés a l’habitatge als joves.

Com apuntava la tècnica de la Xarxa Jove, també hi haurà taules de debat i acció participativa a Parcent, divendres 11 d’abril; Beniarbeig divendres 9 de maig i Gata de Gorgos, divendres 16 de maig.

Assegura Mireya Pellicer que els quatre espais de reflexió que proposa el II Fòrum de la Nova Ruralitat de la Marina Alta «és una gran oportunitat per a tots els que volem veure els nostres pobles més vius, amb més oportunitats i amb un futur més sostenible», per això anima a la gent jove, «amb idees i amb inquietuds per millorar el món rural» a participar del fòrum perquè indica que està dissenyat, principalment, per al jovent actiu i dinàmic i amb ganes de viure al poble. A més, recorda que «tot el món tenim un paper a jugar en la creació d’un futur rural i el vostre compromís és fonamental».

Amb posterioritat a este treball d’anàlisi i debat sobre els principals reptes del món rural de la Marina Alta, està previst que a l’octubre, concretament el 24 i 25 d’octubre, a Orba es faça un pas més i s’actue. Per això, este municipi de l’interior de la comarca esdevindrà un centre de treball «per a transformar aquestes idees en accions concretes», detalla Pellicer. Per a això, durant eixos dies «es realitzaran tallers formatius per a professionals, tècnics i joves amb emprenedoria on s’abordaran estratègies innovadores per a revitalitzar els nostres pobles i fer-los més atractius per a la joventut».

 

 

Programa de taules de debat i acció participativa:

 

Divendres 4 d’abril – L’Atzúbia
19:00 h – “Jovent als pobles: reptes i oportunitats per a l’accés a l’habitatge”
Debat sobre les dificultats per accedir a l’habitatge en el món rural, amb la participació d’experts en planificació territorial i habitatge, que presentaran models innovadors i alternatives per facilitar l’accés a l’habitatge als joves.

Divendres 11 d’abril – Parcent
19:00 h – “Arrelats al poble: innovació, emprenedoria i joventut”
Una taula de debat per analitzar com impulsar l’emprenedoria juvenil en el món rural i com generar projectes econòmics sostenibles. S’hi presentaran casos pràctics i estratègies d’èxit per a l’emprenedoria local.

Divendres 9 de maig – Beniarbeig
19:00 h – “Present i futur de l’habitatge: joventut, planificació i despoblament”
Els especialistes en polítiques territorials reflexionaran sobre les estratègies de planificació i el seu impacte en la fixació de població jove als pobles, buscant solucions concretes per garantir un habitatge assequible i digne en el món rural.

Divendres 16 de maig – Gata de Gorgos
19:00 h – “Viure al poble: projectes joves d’autoocupació”
En aquesta taula, s’exposaran experiències d’èxit d’emprenedors joves que han aconseguit consolidar els seus projectes al món rural, amb estratègies innovadores i viables per a l’autoocupació.

130 Visites
Hola!!