L’Atzúbia, Forna i la Vall d’Alcalà completen el cercle de les noves rutes urbanes per descobrir els diferents municipis des d’una altra perspectiva
Així les coses tots els pobles que conformen la Mancomunitat de Turisme de Pego, l’Atzúbia i les Valls es poden visitar seguint estes noves rutes urbanes que permeten explorar els racons més emblemàtics i descobrir la seua història d’una manera senzilla i pràctica.
____________________
El projecte de les noves rutes urbanes que es poden trobar a la Vall de Gallinera, la Vall d’Ebo a Pego i ara també a L’Atzúbia, Forna i a la Vall d’Alcalà té el seu germen al 2020, arran de la iniciativa ‘Els carrers de la memòria’ d’Alpatró, a la Vall de Gallinera. Una idea que va derivar en les noves rutes que es poden gaudir actualment en tots els municipis des què la Mancomunitat de Turisme de Pego, l’Atzúbia i les Valls assumira el desenvolupament i el disseny conjunt.
Explica la tècnica de Turisme, Mari Nieves Mayor que «el 2022 vam confeccionar les parades i la informació de cada ruta de tots els pobles. El 2023 vam fer el disseny dels senyals i el 2024 vam instal·lar tota la senyalització als pobles de Pego, l’Atzúbia, Forna, la Vall d’Ebo, Alcalà de la Jovada i Benialí, a la Vall de Gallinera». Avançava Mayor que la següent fase consistix en traslladar tota, o part essencial, de la informació que es pot trobar en cada panell, a un futllet informatiu. A més, es dissenyarà un calendari de rutes guiades.
Totes les rutes urbanes tenen un panell d’inici amb un plànol que suggerix la millor manera de conéixer cada localitat. Una vegada iniciem la passejada, en cada punt d’interés trobarem un nou panell amb el nom del que estem veient i un codi QR que, en llegir-lo el mòbil ens aportarà tota la informació sobre el patrimoni que podem admirar i la història que el precedix.
I com dèiem en portada, tots els pobles de la Mancomunitat compten amb elles. Entre les últimes incorporacions L’Atzúbia i Forna. Amb les noves rutes urbanes qui les visita pot endinsar-se en la seua història a través dels seus carrers, els seus monuments històrics i els seus racons més autèntics. Des de l’imponent castell medieval fins a l’antiga almàssera, cada pas serà un viatge en el temps que ens transportarà a èpoques passades.
En cada nucli de població s’ha instal·lat un panell informatiu perquè els visitants puguen realitzar una ruta urbana en la qual recorren 8 punts a l’Atzúbia i 6 en Forna.
Ruta de L’Atzúbia:
Des de l’aparcament s’arriba a la creu de pedra, un encreuament de camins, i se seguix pel carrer Principal, on es troba un edifici històric que va ser casa, presó i almàssera.
La plaça redona, que era una era per a assecar cereal, i l’antic Ajuntament són punts destacats. També es pot veure l’església de Sant Vicent Ferrer, construïda en el segle XVIII, i la Casa Abadia. En baixar pel carrer de la Font, es descobrix la font i safareig del poble. Des de la plaça del Raval s’accedix per un túnel a l’antic pont que travessa un barranc. La ruta acaba en la “parada de les posades” en la carretera CV-700, on es van construir posades per a viatgers.
Ruta de Forna:
Forna ha mantingut el seu patrimoni arquitectònic i cultural, conservant l’encant d’una alqueria morisca. La ruta comença en un pàrquing on es troben els antics trompellots d’una almàssera. Després, es passa per la Casa de la Roda, on vivia el mestre dels carros.
S’arriba a l’Església de Sant Bernat Abat del segle XVI, que també va ser mercat i escola. L’antic ajuntament i presó estan al costat. La Casa de la Baronia, antiga casa del senyor feudal, i la Casa Abadia, que cobrix una font, són altres punts d’interés. Al final de la plaça, es troba el Safareig, que curiosament està dins del poble. La ruta continua per l’encantador carrer Perera, empedrat i ple de flors, amb vista al castell, final del recorregut.
També té nova ruta urbana la Vall d’Alcalà. Esta et convida a submergir-te en el seu fascinant passat i viure una experiència inoblidable. I és que recordem que esta vall ha estat vinculada amb el valent visir àrab Al-Azraq, l’únic cabdill musulmà que es va atrevir a desafiar a Jaume I en la seua conquesta del Regne de València. Este ha deixat la seua petjada en cada racó de la població.
En arribar a Alcalà de la Jovada, et rebrà un panell informatiu que et guiarà a través dels 8 punts d’interés més destacats d’esta ruta urbana. Cada fletxa no sols t’orientarà, sinó que també t’oferirà una ullada a la rica història i patrimoni de la localitat a través d’un codi QR, disponible en cinc idiomes: valencià, castellà, anglés, francés i alemany.
La ruta comença a la plaça Al-Azraq, on es troba l’ajuntament i l’Església Verge del Pilar, construïda en 1636 sobre els fonaments d’una antiga mesquita. I no et perdes la font del moro, la canella del qual representa la cara d’Al-Azraq.
Des del carrer de la Torre, seguix per una senda, a 100 metres, cap a les restes de l’antic aqüeducte, que una vegada va portar aigua a la població. En tornar al poble, dirigeix-te cap al safareig, on passaràs per davant d’un bust d’Al-Azraq. També ací es trobava el carrer de la pilota i la Taverna del tio Benet, un lloc d’oci amb tocadiscs.
Si continues, arribaràs al safareig, construït en 1928, on venien les dones a llavar la roba. Davant veuràs una antiga almàssera. Al final del carrer, destaca un antic molí hidràulic que hui és una casa particular.
Si t’animes a seguir un camí de 600 metres, arribaràs a la Nevera de Baix, un pou de neu del segle XVII que s’utilitzava per a emmagatzemar neu entre capes de palla. I si t’interessa la història, no oblides visitar el despoblat morisc de L’Atzuvieta, amb referències documentals que daten de 1356. Abans de l’expulsió dels moriscos en 1609, este lloc albergava 17 famílies. Després del seu abandó, molts pobles com este van ser ocupats per famílies cristianes en el segle XVII, però també van ser abandonats a principis del XVIII, convertint-se en corrals fins a èpoques recents. Hui, este despoblat, juntament amb uns altres com la Queirola, la Roca i els Benialís, ha sigut declarat bé d’interés cultural (BIC).