L’equip de Govern aprova una moció de recolzament a les escoles de música

Per 9 vots a favor (CdP, PSPV i BNV) i 5 abstencions (PP) s’aprovava en el plenari ordinari d’ahir una proposta d’acord per a fer patent el rebuig de la corporació municipal a la retallada de les ajudes que anualment atorga la Generalitat a les societats musicals i a les escoles de música valencianes i que en el cas de l’Agrupació Musical de Pego ha suposat una retallada del 60% del pressupost una vegada ja estaven fetes les previsions de despesa. Alcaldia es comprometia a buscar solucions municipals per a intentar pal•liar la situació de cara a l’any que ve. A més, s’aprovaven els comptes de l’Ajuntament i Ràdio Pego de 2009.
Ahir, últim dijous del mes d’agost, es va celebrar a Pego plenari ordinari. A l’ordre del dia, l’aprovació del compte anual de l’Ajuntament i de Ràdio Pego de 2009. Uns comptes que havent passat el seu període d’exposició pública no rebien cap reclamació, com informaven l’interventor i l’alcalde de la localitat.

El socialista Andreu Dominguis reiterava aquesta idea i asseverava estar d’acord “en tots els tràmits que es van fer”.

La popular Maite Ferrándiz va apuntar que la qüestió va ser debatuda àmpliament en el seu moment i que els membres del PP es ratificaven “en la postura que es va dir eixe dia” –fent referència al plenari en què eren aprovats els comptes de 2009. En aquell moment els populars pegolins qualificaren els pressupostos com “irreals”, “irresponsables” i “fatals”, uns comptes que contribuïen a “incrementar el deute”.

El punt s’aprovava per 9 vots a favor, els de l’equip de govern format per Ciutadans de Pego, PSPV i BNV i 5 vots en contra, els de l’oposició del PP.


Seguidament el PSPV i el BNV a través dels regidors Andreu Dominguis i Marian Tamarit presentaven una moció de recolzament “a les agrupacions musicals, les bandes, els conservatoris, les escoles de música, que, malgrat a què formen part del nostre patrimoni cultural, la Conselleria d’Educació i Cultura els ha llevat fins al 60% de les subvencions”, explicava breument la nacionalista Marian Tamarit, que posava com a exemple d’aquesta retallada el cas concret de l’Agrupació Musical de Pego, “que ha passat de tenir un pressupost de 17.300 euros en 2009 a 7.031 euros en 2010 i el pitjor és que –apuntava Tamarit- els han avisat una vegada ja fetes les despeses, una vegada ja acabat el curs”.

Després d’aquesta explicació es votava la inclusió o no de la moció en l’ordre del dia i eixia vencedor el que es debatera en sessió plenària per 9 vots a favor, els de l’equip de govern i 5 en contra, els de l’oposició. Era el moment en què la regidora d’Esports i Mitjans de Comunicació, Marian Tamarit, passava a llegir la moció de recolzament a les escoles de música del País Valencià i que es pot llegir íntegra a continuació:

Andreu Dominguis Franqueza, Regidor del Grup Municipal del PSOE i Marian Tamarit Mengual, regidora del Grup Municipal del Bloc a l’Ajuntament de Pego, presenten al Ple de l’Ajuntament de Pego la següent:

MOCIÓ

Diu el preàmbul de la Llei Valenciana de la Música que “la música, en les seues múltiples formes i manifestacions, és una de les arts més conreades a la Comunitat Valenciana. Forma part de la seua cultura i és una de les arts que més la identifica com a poble”. I que l’objecte de la llei és “el foment, protecció, coordinació, planificació, difusió i promoció de la música a la Comunitat Valenciana i la creació dels mitjans i condicions necessaris perquè la societat valenciana desenvolupe la seua cultura musical en les diferents facetes”.

Actualment, hi ha al País Valencià 525 societats musicals, amb més de 200.000 socis i 40.000 músics. A més a més, 60.000 alumnes segueixen els seus estudis musicals en 280 escoles de música que depenen d’associacions sense ànim lucratiu.

Com diu la Federació de Societats Musicals, “aquest moviment social corre, avui dia, el risc de desaparèixer. Un risc real atès que les dotacions dels programes autonòmics de finançament s’han reduït alarmantment.” Una reducció que la pròpia federació calcula en un 55%.

El Grup Municipal del Bloc observa que hi ha una contradicció evident entre la declaració d’intencions expressades al preàmbul de la llei i la praxi política duta a terme per les Conselleries de Cultura i d’Educació de la Generalitat Valenciana.

El govern autonòmic no pot abandonar de manera tan evident el patrimoni cultural, expressat tant en termes quantitatius com qualitatius, acumulat per les nostres societats musicals aplicant-los retallades en les ajudes que tradicionalment havien rebut i que han sigut tan necessàries per al manteniment dels seus estàndards de qualitat.

És per tot el que s’ha exposat que proposem l’adopció de la següent:
PROPOSTA D’ACORD

Que l’Ajuntament de Pego:

1.- Manifeste el seu rebuig davant la retallada de les ajudes que anualment atorga la Generalitat a les societats musicals i a les escoles de música valencianes. Concretament a l’escola de l’agrupació musical de Pego que ha vist minvades les seues ajudes per part de la Conselleria d’Educació en un 60%, i posa en perill el funcionament del centre i augmenta la dificultat dels pares i mares de l’alumnat pegolins per poder sufragar les classes dels seus fills.

2.- Demane a la Conselleria de Cultura i Educació que anul•le la minoració de les subvencions i torne a incrementar les dotacions pressupostàries destinades a cobrir les ajudes a les societats musicals i a les escoles de música.

3.- Envie este acord a les Conselleries de Cultura i Educació de la Generalitat i a la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana.

El socialista Andreu Dominguis, sotasignant d’aquesta moció, plantejava el desig de “voler entendre que en l’actual crisi econòmica vullgueren retallar les dotacions pressupostàries que hi ha, però, entenent que la música és escola també perquè fins i tot en assignatures escolars es dóna, crec que es podrien retallar en altres punts i no haver de pegar-li aquest ‘palo’ tan fort, com a mínim enguany que les societats musicals ja tenien moltes despeses fetes”.

Per part del PP, Paqui Orihuel, mostrava la seua sorpresa pel fet que “un tema tan important, perquè afecta a tants pares de xiquets que estan escolaritzats en l’escola de música, és porte com una moció i que no es debatisca en una Comissió Informativa en la que el PP hagués pogut aportar algun tipus de solució”. D’altra banda, també qüestionava la popular quin tipus de “responsabilitats té l’Ajuntament en quant a donar ajudes també a l’Associació de Músics”.

L’independent Carmelo Ortolà, com a portaveu de Ciutadans de Pego, explicava que “l’Ajuntament normalment li paga a l’Agrupació Musical de Pego les actuacions i en reiterades ocasions s’ha plantejat el signar algun tipus de conveni”. Una vegada aclarida aquesta qüestió Ortolà manifestava que “vull adquirir el compromís, i tinc el suport de l’equip de govern, de replantejar, de cara a la temporada que ve, al pròxim curs, quina va a ser la col•laboració de l’Ajuntament [amb l’Agrupació Musical de Pego]”. Així, l’independent reiterava la idea que “l’Ajuntament de Pego va a fer un esforç –en la mesura del possible- per a intentar pal•liar esta situació perquè l’interès és que els xiquets continuen en la seua educació musical”.

Àngel Sendra, com a portaveu del BNV, es dirigia directament al PP per a dir-los que “si nosaltres governàrem a Conselleria i vosaltres estiguéreu on estem nosaltres, eixe problema no el tindríeu perquè nosaltres no haguérem dut a terme la reducció que se’ls fa a les Agrupacions Musicals. Segurament no portaríem al Papa o no faríem altres esdeveniments com la Fórmula 1 perquè trobem que la cultura d’un poble s’ha aguantar i ahí haguérem invertit”. Aclaria Sendra que “és el govern, qui dóna les ajudes, qui està llevant i posant”.

La popular Orihuel després d’escoltar al nacionalista reiterava la idea que al plenari s’acudeix “per a buscar solucions”. Per la seua banda, Maite Ferrándiz, qüestionava el fet de la reducció de les subvencions i preguntava si “l’equip de govern no ha reduït cap subvenció a cap associació del poble? […] Això vol dir que no les recolzes?”.

El portaveu del Bloc responia que “és clar que reduïm a les associacions, conforme està la crisi, el que passa és que no intentem crear coses noves, en el pressupost que tenim anem treballant. I és que s’estan creant coses noves que no fan falta […] perquè no salven res i pensem que val la pena mantenir les que tenim i les altres ja veurem, ja vindran temps millors per poder fer”. Àngel Sendra li donava com a solució per a resoldre el problema a Paqui Orihuel “desbancar al PP del govern i entrar nosaltres”.

L’independent Carmelo Ortolà argumentava a la portaveu popular Maite Ferrándiz que tot i que és cert que hi hagut una reducció general en les aportacions a les associacions tant a nivell autonòmic com local, “el problema que es planteja [amb les escoles de música] és que una quantia tan important com la que estem parlant, a final o a meitat de temporada, quan ja es tenen totes les previsions fetes, tu no li pots dir, no et done eixos diners. Es deu comunicar quan s’aproven els pressupostos, que és quan s’hagués hagut de fer per part del govern de la Generalitat”. Reiterava Ortolà que el compromís de l’Ajuntament de Pego és el d’intentar pal•liar la situació de cara a l’any que ve.

La moció s’aprovava amb els 9 vots a favor de l’equip de govern (CdP, PSPV i BNV) i les 5 abstencions de l’oposició (PP).


En el torn de precs i preguntes la popular Paqui Orihuel es va interessar per la situació de la piscina coberta.

La regidora d’Esports, la nacionalista Marian Tamarit explicava que és un tema bastant complicat, però intentava resumir la situació afirmant que “està previst obrir a setembre”, tot i que avançava que “hem intentat mantenir negociacions amb l’empresa, però no hem arribat a un acord”. També explicava que “estem obligant-los a fer el manteniment, però continuen incomplint el contracte perquè no el fan”. Així les coses, la dificultat de la situació feia confirmar a l’edil d’esports que el contracte encara no s’ha resolt.

La popular Maite Ferrándiz s’interessava pel punt en què es troba la sentència de la ponència de valors de cadastre.

Li contestava el regidor d’hisenda i alcalde de Pego, Carmelo Ortolà, fent un resum: “Es presenta una reclamació. Es presenta un contenciós contra la Direcció General de Cadastre front al TSJCV. Es guanya per part de l’Ajuntament i la Direcció General de Cadastre ho recorre. Actualment està presentat tan l’escrit de recurs de la Direcció General de Cadastre contra eixa sentència com l’escrit de defensa ratificant el recolzament a eixa sentència per part de l’Ajuntament Pego, en el TS. Actualment, el TS no s’ha manifestat si accepta o no accepta a tràmit el recurs presentat per la Direcció General de Cadastre”.

Davant aquesta situació, explicava Carmelo Ortolà en quina situació es troba l’Ajuntament de Pego al respecte d’eixe no pronunciament del Tribunal Suprem, “actualment, estem en un recurs posat contra la sentència i no podem demanar aplicació de sentència. En el moment en què es manifeste el TS, si no accepta a tràmit el recurs presentat per la Direcció General de Cadastre, el regidor d’Hisenda va a demanar automàticament l’aplicació de la sentència, per a demanar-li que anul•le automàticament el cadastre i que se’n faça un nou de seguida.” Però, “si s’accepta el recurs presentat per la Direcció General de Cadastre, haurem de pleitejar una altra vegada sobre qui té raó per a jutjar això, si l’Audiència Nacional o el TSJ, que és realment el que es planteja, ells no entren en dubtes del que és la sentència en si. El que reclama la Direcció General de Cadastre és qui hagués hagut de jutjar això. Ells entenen que és l’Audiència Nacional i el TSJCV entén que tot allò que passa en l’àmbit territorial d’esta comunitat és competència d’ells i així ho han jutjat”.

Declarava l’alcalde de Pego que si el TS no accepta el recurs presentat per Cadastre, “des de l’Ajuntament es demanarà automàtica que s’anul•le i es faça el nou cadastre. I a partir d’eixe moment, este Ajuntament treballarà, una vegada es tinguen els nous valors del nou cadastre, en la diferència de valors perquè es retornen els diners cobrats indegudament a les persones degut a eixa valoració del sol mal feta”.


La popular Paqui Orihuel preguntava sobre dos qüestions urbanístiques, d’una banda es dirigia a la regidora d’urbanisme per a saber sobre el PAI de Benitubes i de l’altra es dirigia a l’alcalde per conèixer si era certa l’afirmació que “anava a urbanitzar Penya Roja l’Ajuntament”.

Contestava primer l’alcalde de la localitat sobre la situació de Penya Roja i deixava clar que “jo no puc urbanitzar si una empresa no està fallida i desapareguda.” La situació plantejada per Orihuel es donaria “en el moment en què l’empresa fera fallida i desapareguera”, és en eixe cas quan “l’Ajuntament no té més obligacions que acabar les obres d’urbanització en base a un aval que hi ha dipositat”. Avançava Carmelo Ortolà que eixa situació sembla que no es produirà ja que “l’empresa sembla que està recuperant-se i estan reactivant-se”. Informava Ortolà que des de l’Ajuntament “ens hem assegurat que l’aval és real”.

La regidora d’urbanisme, Anna Aparisi, contestava sobre Benitubes que aquest PAI estava “en stand by pel canvi d’arquitecte que hi hagut, però l’actual arquitecte ja ha agafat el projecte i prompte començarà de nou a menejar-ho”. Concretava que “els plànols estan fets”, que el que falta “són temes legals de publicacions i similars”.


Per últim, el portaveu de Ciutadans de Pego, Pascual Garcia, demanava “a la portaveu del PP explicacions de la nova aficció que té a la fotografia”, referint-se al comunicat que remetia Maite Ferrándiz als mitjans de comunicació comarcals, obviant novament entre ells a la casa des de la que se us informa, Ràdio Pego, un comunicat que remetia a tots els mitjans comarcals menys a Ràdio Pego el passat 6 d’agost de 2010 i en el que denunciava “l’ús amb fins particulars” de la retroexcavadora municipal. S’interessava l’independent Pascual Garcia sobre si Ferrándiz anava a desmentir “el dit o pensa rectificar”.

En aquest punt, la mateixa Ferrándiz qüestionava “que és el que vols que rectifique?” I insinuava després, en el seu plantejament tracte de favor cap als regidors de l’equip de govern pel que respecta a la utilització de la retroexcavadora, ja que plantejava: “a un camí que tinga jo propietats la pala de l’Ajuntament no va; a un camí que tinga Pilar, Carlos o algú de nosaltres, no va. Quina casualitat.” Per la seua banda, el regidor independent Pascual Garcia li advertia a la popular que “si no rectifiques al jutjat ens veurem”. El que Ferrándiz reafirmava, “doncs al jutjat ens veurem”.

El regidor d’Agricultura i Parcs i Jardins, el socialista Andreu Dominguis desmentia l’acusació de Maite Ferrándiz sobre on treballa o no la pala i posava com a exemple que “ella sap que té una terra, sinó d’ella del seu home, a prop d’un barranc i moltes voltes han refalcat el marge allí”.

Pascual Garcia desmentia que ell tingués cap propietat en eixa zona i aclaria que el camí que apareix en la foto “és d’un propietari, és d’un veïnat”.

L’alcalde de la localitat exposava que segons el que es desprenia del dit per Ferrándiz “no està vosté d’acord en què quan hi haja mals en un camí, en un camí que no siga un creuament de barrancs, es facen reparacions”.

Maite Ferrándiz es defenia dient que “jo no he parlat en cap moment ni de mals, ni de riuades, ni de barrancs, ni de camins”.

Carmelo Ortolà aclaria que la portaveu popular “ha parlat no només d’eixe camí que està ahí en la foto [publicada en els mitjans de comunicació impresos]” sinó que la popular anava més enllà en les seues declaracions al comunicat de premsa remés als mitjans de comunicació comarcals, exceptuant Ràdio Pego, ja que en ell “també acusa a d’altres regidors de l’equip de govern […] de fer ús de mitjans municipals per al seu servei”. Davant aquesta greu acusació, l’independent li demanava a Ferrándiz que “eixes acusacions les pose de manifest amb proves”. Maite Ferrándiz reiterava el fet de veure’s al jutjat.

Amb aquesta polèmica qüestió, que amplia les matèries que equip de govern i oposició pegolins ja tenen als jutjats, finalitzava el plenari ordinari d’agost.

711 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!