Les famílies podran tramitar les sol·licituds d’admissió d’Infantil i Primària entre el 17 i el 24 de maig
L’Ajuntament de Pego ha sol·licitat participar en el Pla Edificant, en un primer estadi, amb el CEIP Ambra i durant el 2018 s’actuarà a l’entrada del centre i l’accés entre l’aula d’infantil i el centre de primària. A més, es crearà i habilitarà un aulari que es destinarà a xiquets i xiquetes de 2-3 anys ja que el CEIP Ambra és un dels centres que la Conselleria d’Educació ha inclòs en el Programa Experimental Infantil de matrícula gratuïta.
En el ple ordinari de maig, la corporació municipal va aprovar per unanimitat sol·licitar la participació de Pego en el Pla Edificant impulsat per la Conselleria d’Educació per agilitzar els tràmits i avançar en la tramitació dels expedients per a les actuacions que consideren prioritàries als seus centres educatius. Els municipis són els que fan les sol·licituds i la Generalitat és la que genera el crèdit a què els ajuntaments s’acullen. En este cas, al ple es va sol·licitar per al CEIP Ambra, tot i que la intenció és anar presentant sol·licituds per a enllestir la resta de centres escolars públics.
Avançava el regidor d’Educació pegolí, José Merí, que en esta primera sol·licitud al Pla Edificant es contemplen tres memòries valorades per al CEIP Ambra, la millora del «hall de l’entrada del centre, l’adequació de l’aulari de 2-3 anys i un accés entre l’aula d’infantil i l’edifici de primària».
Volem Pego manifestava el seu recolzament a la iniciativa perquè, comentava Irene Sendra, «perquè els col·legis necessiten contínuament rehabilitar-se, reformar-se i estar a punt per als xiquets i els alumnes».
Alícia Siscar, portaveu de Ciutadans de Pego Independents explicava a l’alumnat del col·legi Sant Antoni present al ple ordinari de maig, que «els col·legis no són de titularitat municipal, sinó que pertanyen a la Conselleria d’Educació i, per tant, les obres no pot fer-les l’ajuntament, que només s’encarrega del manteniment». Siscar, com a regidora d’Urbanisme també avançava que «este és el primer col·legi, però que en altres plenaris pujaran la resta de col·legis i després conselleria decidirà si es duu a terme o no el Pla Edificant».
El portaveu del PP, Javier Gascó, manifestava que «ens pareix molt correcte perquè és una cosa que s’ha de fer, sempre, en tots els col·legis» i preguntava si se sabia la data d’inici de les obres. Aclaria el regidor d’Educació que, la sol·licitud que s’estava debatent entrava per a l’anualitat 2018 i per tant s’hauria d’executar abans de què finalitze l’any.
Compromís per Pego destacava que la sol·licitud d’este Pla Edificant implicarà «la creació i l’habilitació de l’aulari de dos anys gratuït que, el que farà serà ampliar l’oferta gratuïta per als xiquets de 2 a 3 anys a la població», concloïa Reyes Vicens.
En relació a esta qüestió, el departament d’Educació de l’Ajuntament de Pego ja ha enviat una carta a les famílies que tenen xiquets i xiquetes de 2 i 3 anys censats a Pego amb tota la informació necessària per a matricular els seus fills i filles. On els informa també que enguany com a novetat «la Conselleria d’Educació, Investigació, Cultura i Esport ha inclòs al Ceip Ambra en el Programa Experimental Infantil 2 anys i n’ha habilitat una aula de 2 a 3 anys». Així, a la població de Pego el curs que bé la Conselleria d’Educació es farà càrrec del finançament total del cost d’escolarització de l’alumnat de 2 a 3 anys que es matricule a la nova aula del Ceip Ambra i al que es matricule a l’escoleta infantil La Trilladora.
Explica la Conselleria que l’aplicació d’esta iniciativa ha partit de la voluntat compartida dels centres participants, l’ajuntament i l’Administració educativa. Recorda Educació que «L’escolarització primerenca dels xiquets i les xiquetes continua tenint el caràcter no obligatori de tota l’etapa d’educació infantil. Així doncs, es tracta d’una opció que pretén donar cobertura a totes les famílies que ho necessiten, sense perjudici d’altres alternatives: les escoletes municipals, les escoletes privades, l’educació lliure o la criança a casa».
Pel que fa al període d’admissió d’alumnat. Les famílies de l’alumnat d’Educació Infantil i Primària podran presentar als centres educatius les seues sol·licituds d’admissió entre el 17 i el 24 de maig. Una vegada comprovades i baremades les sol·licituds, la publicació de les llistes provisionals es farà el 4 de juny.
Posteriorment, s’obrirà un període de reclamacions entre el 4 i el 6 de juny, i una vegada ateses les reclamacions, seran publicades les llistes definitives d’admesos als centres el dia 13 de juny. Pel que fa al procés de matriculació de l’alumnat d’Infantil i Primària, aquest es durà a terme des del dia 14 de juny fins al 2 de juliol.
Des de la regidoria d’Educació de l’Ajuntament de Pego recorden que poden preguntar a la direcció de cada centre quin és el pla lingüístic que aplicaran el curs 2018/2019. Enguany, a més, també podran preguntar a la direcció de cada centre sobre l’aplicació o no de l’escola matinera i el seu horari.
L’escola matinera és un servei que oferix l’escola que ho cedix i que consistix en obrir el centre educatiu abans de les 9 del matí per a acollir l’alumnat, les famílies del qual no poden conciliar el seu horari laboral amb l’escolar.
Les escoles de la localitat, després de realitzar un sondeig entre les famílies i veure la necessitat real d’estes, a més de veure l’experiència de centres que ja ho venien oferint, com és el cas a Pego del CC Sant Antoni, estan interessades en implantar l’escola matinera a partir del proper curs.