Les regidores pegolines passen el davantal als regidors

Un gest simbòlic per visibilitzar el recolzament de la corporació municipal pegolina a la lluita per la igualtat de gènere entre dones i homes. Ho han fet en finalitzar el ple ordinari de març en el que han aprovat, per unanimitat, una moció conjunta, signada per tots els grups polítics de la corporació pegolina, al voltant 8 de març.

Hui, en finalitzar el ple ordinari de març a l’Ajuntament de Pego, les regidores de tots els partits polítics: PSPV, Compromís per Pego, PP, Ciutadans de Pego Independents i Volem Pego, s’han llevat el davantal (símbol de la crida a la vaga feminista convocada per al 8 de març) i li l’han posat als seus companys, als regidors municipals. Un gest simbòlic per visibilitzar el recolzament de la corporació municipal pegolina a la lluita per la igualtat de gènere entre dones i homes.

Els davantals han estat confeccionats i facilitats pel grup de Dones Cabal, present bona part del ple.

Poc abans, el ple ordinari de març de l’Ajuntament de Pego aprovava una moció conjunta, signada per tots els grups polítics de la corporació i que ha estat aprovada per unanimitat al voltant del 8 de març. Llegia eixa moció la popular, Ana Ortolà.

Esta recorda que «El 8 de març de 1857 un grup d’obreres tèxtils va prendre la decisió d’eixir als carrers de Nova York a protestar per les míseres condicions en què treballaven. A partir d’aquesta data es van succeir diferents moviments, entre ells una vaga. En una fàbrica de SirtwootCotton, les treballadores reclamaven igualtat salarial, disminució de la jornada laboral a 10 hores i un temps per a donar de mamar els seus fills i filles. Durant aquesta vaga un centenar de dones van ser cremades dins de la fàbrica, l’incendi de la qual es va culpar el propietari de la fàbrica com a mesura repressora cap a les treballadores».

I continuava informant que «Després de la Segona Conferència Internacional de Dones Treballadores a Copenhaguen en 1910, es va establir el 8 de març com a Dia Internacional de la Dona Treballadora. Dia de reivindicació dels drets laborals i socials de les dones reconegut internacionalment com a reivindicació de la igualtat i de l’equitat entre dones i hòmens».

La moció reconeix que «En els últims temps, la crisi econòmica ens ha portat cap a una situació de major desigualtat. Així mateix, la situació econòmica ha suposat un atac directe contra el procés d’igualtat entre dones i hòmens, en aspectes tan importants com la precarietat laboral» i de fet, «la diferència salarial de l’Estat Espanyol se situa en un 23,25%, és a dir, una mitjana d’uns 6.000 € anuals menys per una treballadora que desenvolupa un treball del mateix valor que un home, segons dades de l’últim informe realitzat per les organitzacions sindicals», assenyala el document.

Per este i altres motius, els grups polítics que conformen la corporació municipal pegolina, amb l’aprovació d’esta moció, volen traslladar-li al govern espanyol la seua preocupació per la situació de discriminació que pateixen les dones i demanen que es contemplen els recursos suficients perquè l’aplicació de la Llei 3/2007 del 22 de març per la igualtat efectiva de dones i hòmens siga eficaç.

Per això hui han acordat:

PRIMER: Commemorar el 8 de març com a Dia Internacional de la Dona i promoure esdeveniments dirigits a reforçar el principi d’igualtat entre hòmens i dones.

SEGON: Comprometre’s a avaluar i fer el seguiment dels acords presos altres anys en matèria d’igualtat.

TERCER: Demanar el govern espanyol que inicie els tràmits per aprovar una llei d’equiparació efectiva salarial entre hòmens i dones.

QUART: Instar els partits polítics amb representació al Congrés dels Diputats a presentar propostes i que agilitzen els processos per a aprovar la llei.

CINQUÉ: Instar el govern estatal a destinar recursos en inspecció del treball i seguretat social per a detectar i sancionar discriminacions directes i indirectes salarials per raó de sexe.

SISÉ: Instar les Administracions Públiques competents a equiparar els permisos de paternitat i maternitat i, a més, fer que siguen intransferibles i cent per cent remunerats, amb el calendari d’implementació respectiu.

SETÉ: En la mesura de les competències locals respectives, integrar de forma activa i transversal el principi d’igualtat de tracte i oportunitats entre dones i hòmens, el desenvolupament de totes les seues accions i decisions, especialment els àmbits següents: accés i promoció en l’ocupació; eradicació de la violència de gènere; educació; pensions; salut; esport, representació política i social; investigació; desenvolupament i innovació; societat de la informació, cultura, política exterior, cooperació al desenvolupament i en el medi rural.

HUTÉ: Traslladar el present acord al Govern d’Espanya, al Govern de la Generalitat Valenciana i a l’FVMP.

La regidora de Volem Pego, Irene Sendra, expressava que «celebrar el dia de la dona és un poc trist perquè veiem com està la situació» assegurava que el cal és «un canvi radical en el model econòmic, en el model de valors i donar llum a la visió de la dona és necessari per a poder garantir un futur».

Alícia Siscar, per part de Ciutadans de Pego Independents, donava les gràcies a les «dones lluitadores que menciona la moció» i recordava que a Pego està el grup de Dones Cabal «que lluiten tot un any, 365 dies a l’any i que gràcies a estes dones hui tenim els drets que tenim».

Des del PP, Ana Ortolá, manifestava que el que volen «és una societat d’igualtat d’oportunitats» i que es necessita «el recolzament dels hòmens per a arribar a esta igualtat». Assegurava que «volem estar al mateix nivell en les mateixes circumstàncies».

Àngel Oltra, portaveu de Compromís per Pego, agraïa «el paper que han fet les dones» i recordava que, abans de Cabal, «el feminisme a Pego» ja existia. I apuntava que les dones Cabal són «hereves» de la «primera associació feminista que va nàixer a Pego a principis del segle passat per a lluitar per la indústria de Pego d’aquell moment, els magatzems de taronges i per a lluitar pels drets de les dones en aquells magatzems». «Uns drets que van aconseguir i que en democràcia s’han tirat arrere», afirmava Oltra. Això el portava a declarar que «la igualtat no és efectiva a dia de hui i, possiblement ho siga menys que fa 100 anys».

El socialista José Merí, regidor d’Igualtat, reconeixia que «lamentable que en 2018 s’haja de reivindicar en un plenari el dret de les dones, que són els mateixos que els d’un home, ja siga per la bretxa salarial, per la igualtat laboral o pels seus drets com a dones i que hagen de continuar sofrint la violència a l’interior de les seues cases i a nivell social, a l’hora de tindre una feina o una altra». Per tot això, recordava Merí que, la regidoria d’Igualtat està d’acord en la vaga proposada per al 8 de març i, per això, «ha comunicat que dóna tot el seu suport a la vaga».

La moció s’ha aprovat per unanimitat.

 

2672 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!