Les Valls es queden aïllades en el nou projecte de servei públic de transport de viatgers per carretera
La Conselleria d’Habitatge, OOPP i Vertebració del Territori ha definit i aprovat una nova estructura i model concessional, que afavorix la racionalització i modernització dels serveis públics de transport de la seua titularitat. La nova proposta de servei, entre altres, posa en valor el paper de nodes intercanviadors com Pego i Orba, en la seua condició d’espais referents de l’entorn més rural, en les relacions d’interconnexió amb les xicotetes mancomunitats de municipis de l’àmbit de prestació de serveis i/o amb les comarques veïnes.
El dèficit de transport interurbà a la Marina Alta i especialment a la Mancomunitat de Pego, l’Atzúbia i les Valls (Gallinera, Ebo i Alcalà) és conegut. El 9 de març de 2017 el director general de d’Obres Públiques, Transport i Mobilitat, Carlos Domingo, visitava Pego per a exposar la situació de les concessions de transport públic interurbà i el seu projecte de reordenació. En aquella reunió des de la Mancomunitat de Pego, l’Atzúbia i Les Valls, es va presentar una proposta amb dos línies noves:
1) Pego – MontePego – centre comercial – Dénia – platja les Marines -Marjal
2) Pego – L’Atzúbia – Forna – Vall de Gallinera – La Vall d’Alcalà – La Vall d’Ebo.
Hui la Conselleria d’Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori ha tret a informació pública en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana el projecte de servei públic de transport de viatgers per carretera CV-201 la Marina Alta i en l’actual projecte no apareix la segona línia proposada al març de 2017 i la primera no és exactament com es va proposar.
El projecte actual contempla que la CV-201 La Marina Alta atendrà a 29 municipis i a 167.669 habitants que es concentren principalment en tan sols cinc localitats, per la qual cosa s’ha previst un sistema de rutes capil·lars per a proporcionar cobertura i accessibilitat a esta xarxa de nuclis menors (en l’entorn dels 1.000 habitants).
En este context, a més de les ciutats litorals de Dénia, Xàbia i Calp, que exercixen el seu rol de nodes capçalera del conjunt comarcal, el projecte contempla que cal estructurar la prestació sobre altres nuclis d’interior en la seua condició de nodes intercanviadors de l’entorn més rural. «En este sentit, l’eix funcional conformat per les poblacions de Benissa-Orba-Pego pot resultar determinant tant en la polarització de les dinàmiques pròpies de l’àmbit prestacional com en la facilitació de relacions d’interconnexió amb les comarques veïnes», es descriu a la proposta de concessió.
Per a això, este servei s’ha dissenyat amb deu línies principals i un mínim de dotze autobusos, que amb una longitud de línia de 290 quilòmetres realitzaran uns 490.747 quilòmetres anuals, segons explica la Conselleria.
Les línies que definixen el servici, que es prestarà a l’empara del present títol concessional, són les següents:
• Línia 1. “PEGO – (ELS POBLETS) – DÉNIA”
Longitud mitjana per sentit (amb entrada als Poblets): 30,4 Km.
Longitud mitjana per sentit (sense entrada als Poblets): 25,7 Km.
• Recorregut: Pego – CV-700 – (Els Poblets) – CV-700 – CV-729 – El Verger – CV-729 – N-332a – Ondara (Centre Comercial) – Ondara – CV-722- CV-725 – Hospital comarcal – CV-725 – Dénia (Estació d’autobusos)
En principi la freqüència d’esta línia quan no passe pels Poblets serà de dos viatges d’anada i dos de tornada de dilluns a dissabte; 1 els diumenges i festius. Amb passe pels Poblets hi haurà un trajecte d’anada i un de tornada de dilluns a diumenge i festius.
• Línia 2. “CALP-BENISSA-DÉNIA”
• Línia 3. “BENISSA-ORBA”
• Línia 4. “ORBA-ONDARA-DÉNIA”
• Línia 5. “LA VALL DE LAGUAR-ORBA-DÉNIA (per Benidoleig)”
• Línia 6. “BENISSA-XÀBIA”
• Línia 7. “CALP-MORAIRA-TEULADA”
• Línia 8a. “DÉNIA-XÀBIA”
• Línia 8b. “DÉNIA-XÀBIA-EL POBLE NOU DE BENITATXELL (pel Montgó)”
• Línia 9. “ORBA-PEGO”
Longitud mitjana per sentit: 12,7 Km.
• Recorregut: Orba- CV-715 – Tormos – CV-715 – Sagra – CV-715 – Pego
En principi esta línia tindrà una freqüència d’un viatge d’anada i un de tornada de dilluns a dissabte. Els diumenges i festius no hi haurà servei.
• Línia 10. “CASTELL DE CASTELLS-ORBA (a la demanda)
L’escenari de futurs preveu la integració de les rutes escolars de l’àmbit funcional, el que permetrà no sols garantir i millorar la connectivitat dels municipis xicotets, sinó que incidirà especialment en un millor aprofitament dels recursos públics destinats al transport regular. En conseqüència, determinats trànsits a partir del 2020 tindran la condició de transports integrats, i passaran a ser serveis que comptaran amb reserva de places per als escolars, i que podran al seu torn transportar a un altre tipus d’usuaris.
D’esta manera, s’assegura des de la Conselleria, la nova concessió garantirà les connexions diàries amb l’hospital comarcal de referència de tots els municipis de l’àmbit funcional. Així, municipis com Castell de Castells, Senija i Llíber que fins ara no tenien connexió funcional, passen a poder articular fins a dos i tres desplaçaments amb l’hospital gràcies a la xarxa de transport.
No obstant això, des de nuclis d’interior de xicotetes dimensions com és La Vall d’Ebo, en conèixer que el projecte torna a ignorar este municipi, s’ha valorat negativament la proposta. L’alcaldessa de la localitat, Nori Jiménez ha declarat que li pareix «una injustícia el que s’ha fet amb la Vall d’Ebo» i ha avançat que presentaran al·legacions al projecte publicat hui al Diari Oficial de la Generalitat Valenciana. Tampoc beneficia esta nova proposta a municipis com la Vall d’Alcalà, que torna a quedar-se aïllada de la comarca a la que pertany.
La Vall de Gallinera i l’Atzúbia-Forna hauran d’estar pendents de la publicació de les concessions de l’àrea funcional de l’Alcoià-El Comtat, ja que la línia que connectaria la Vall de Gallinera i l’Atzúbia amb Pego es contempla com a «corredor secundari Muro d’Alcoi-Pego-Dénia».
Des de Vertebració del Territori es destaca, però, que amb este projecte es racionalitza la mobilitat dins la Marina Alta, a l’integrar en una única concessió de transport tots els possibles desplaçaments interns comarcals i es posa en valor el paper de nodes intercanviadors de Pego i Orba, en la seua condició d’espais referents de l’entorn més rural, en les relacions d’interconnexió amb les xicotetes mancomunitats de municipis de l’àmbit prestacional i/o amb les comarques veïnes.
A més, s’afavorix la intermodalitat amb els serveis del TRAM-A, per mitjà de l’articulació de rutes amb punts específics de parada en les estacions ferroviàries referents de l’àmbit prestacional com a Teulada, Gata de Gorgos, Calp, La Xara.