L’Espai Veïnal Antic Institut passa a anomenar-se Espai Veïnal Toni Ribera en homenatge a una figura clau perquè la iniciativa associativa esdevinguera realitat

Dissabte, durant la celebració del 8é aniversari de l’Espai Veïnal Antic Institut, un espai cedit per l’Ajuntament de Pego, però amb plena autonomia, es va anunciar la decisió de canvi de nom. Va ser durant la presentació del llibre ‘El so del silenci. Paraules per a Toni Ribera’, un reconeixement a la «manera combativa d’estar al món de Toni», com va descriure la seua amiga Elvira Cambrils, qui va conduir l’acte. Des de l’Espai Veïnal es va expressar que atorgar-li el seu nom al centre era una manera de simbolitzar «l’impacte profund que ha deixat en tots nosaltres».
________________________

A les 12 en punt del migdia el pati de l’Espai Veïnal Antic Institut estava de gom a gom per a assistir a l’homenatge a una persona imprescindible per a entendre el centre com és actualment. Persones que el coneixien, que han compartit espais de lluita col·lectiva amb ell, veïnat, persones que l’admiraven, antics alumnes, família i amistats, grans i menuts, es van reunir per reconèixer una persona que transmetia optimisme, que sempre que el necessitaves t’ajudava, una persona propera i que, com deia Xavi Sabre en nom de la comunitat que conforma l’Espai Veïnal, «una persona que ha deixat una empremta inesborrable en aquest espai i en tots nosaltres».

El lligam entre Toni Ribera i l’Espai Veïnal és umbilical perquè, com també expressaven des de la col·lectivitat «va ser cor i ànima del projecte, una figura indispensable en la dinamització del teixit associatiu».

El seu fill, Guillem Ribera, qui va parlar en nom de la família, va agrair el fet que tanta gent li hagués «fet costat» i «haver-se il·lusionat amb ell amb tots els projectes, per haver fet realitat l’aventura en que, un dia de ara fa 8 anys, es vau embarcar solcant les aigües, obrint-vos pas entre els obstacles, fent camí, tirant endavant per transformar aquest edifici, aquest espai, a les hores abandonat en un lloc d’autogestió on acollir diferents grups i associacions i donar-li un ús de caràcter social i veïnal».

Toni Ribera era, com hem dit, proper i optimista, per això el seu fill afirmativa que «estaria molt satisfet i content de saber que l’aventura de l’Espai Veïnal va vent en popa i arribarà a bon port perquè, com ell deia, els joves som el futur i estem ací presents per a donar testimoni».

Per tot això, l’assemblea del centre decidia concedir a l’Espai Veïnal el nom de Toni Ribera a partir d’ara. Un reconeixement que vol, alhora, «mantindre viva la memòria» quotidiana del projecte. Explicava el portaveu, Xavi Sabre que volen que «siga sinònim d’un projecte que permeta construir un espai de participació veïnal i comunitari, un espai autogestionat que integre les diferents entitats, associacions i col·lectius del poble amb uns valors que ell representava perfectament».

Durant l’acte d’homenatge hi va participar la Muixeranga de la Marina Alta creat una de les seues figures més emblemàtiques, també hi va haver paraules emotives d’Imma Navarro en nom d’Atzaïla; Joan Pons, com amic personal de Toni Ribera; Josep Ferrer va llegir un poema escrit per Maria Dolors Pellicer en nom dels dos i dedicat Toni Ribera; Josep Sendra va parlar com a amic personal i company d’aventures polítiques; hi va intervindre també Marc Pastor com a alumne a l’IES Enric Valor de Pego; Josep Nadal, com a amic de segona generació hi va explicar algunes anècdotes que revelaven el caràcter planer i responsable de Toni Ribera i Eva Salvador va intervindre en nom de l’Associació de Memòria Històrica ‘Maria Dolors Lloret’ de la qual també hi forma part.

Estes i altres paraules estan recollides en el llibre ‘El so del silenci. Paraules per a Toni Ribera’, en memòria del programa de ràdio de títol homònim i que, segons va explicar el mateix Toni el 8 de novembre de 1996 a l’inici de la segona temporada tenia com a objectiu «donar veu a tots aquells que parlen més bé poc o res en aquesta ràdio, malgrat que pensem que tenen moltes coses a dir». Van començar, prosseguia «fent parlar a silenciats polítics, però també econòmics i esportius. Però també volem fer parlar a silenciats socials, professionals i fins i tot fer parlar a persones normals que tenen coses a contar i, almenys, poden ser tan interessants com les que estem cansats d’escoltar».

El so del silenci. Paraules per a Toni Ribera’ es va poder adquirir per 10€, diners destinats a l’autogestió de l’Espai Veïnal Toni Ribera.

Pots escoltar l’acte complet de l’homenatge a https://www.radiopego.com/programes/i-mes/

267 Visites
Hola!!