L’estudiant pegolina Ana Ortí, part de l’equip inventor de Caloe, la postre guardonada amb el Premi ACTA/CL al Desenvolupament de nous productes alimentaris 2017
Ana Ortí, junt amb Alicia Andrés, Pablo Fernández, Adrián Hernández i Jorge Giménez, forma el grup Donames, pertanyent a Fornejant Ciència. Són estudiants de quart curs de Ciència i Tecnologia dels Aliments de l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria Agronòmica i del Medi Natural de la Universitat Politècnica de València. A febrer de 2017 van començar a desenvolupar Caloe, unes postres molt especials que presenten quatre sabors que partixen de les flors: violetes, roses, flor de taronger i ylang ylang. L’erquip està tan convençut del seu treball que està «barallant la possibilitat de traure-ho al mercat, qui sap, possiblement l’any que ve podeu comprar Caloe en els nostres supermercats», avançava Ortí.
Fa unes setmanes hi destacava una altra pegolina, en este cas en el món de la nutrició. Un nou premi ens portava fins a l’estudiant de quart curs de Ciència i Tecnologia dels Aliments de l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria Agronòmica i del Medi Natural de la Universitat Politècnica de València, la pegolina Ana Ortí.
Ana Ortí, junt amb Alicia Andrés, Pablo Fernández, Adrián Hernández i Jorge Giménez, forma el grup Donames, pertanyent a Fornejant Ciència. Este equip ha estat guardonat amb el Premi ACTA/CL al Desenvolupament de nous productes alimentaris 2017 per la innovadora mousse d’àloe vera i violetes que van presentar en el marc del II Congreso Nacional de Jóvenes Investigadores en Ciencia, Ingeniería y Tecnologia de los Alimentos celebrat a Castella i Lleó.
L’equip Donames comença este projecte al mes de febrer de 2017 i ho fa «amb l’objectiu de presentar-nos al concurs nacional d’aliments ecoinnovadors d’Ecotrophelia», explica la pegolina Ana Ortí. Un concurs organitzat per la Federació Espanyola d’Indústries de l’Alimentació i Begudes el passat maig. Van aconseguir arribar a la fase final, però el jurat no va considerar incloure el producte de Donames entre els tres primers. No obstant això, «vam anotar les millores proposades pel jurat d’experts i vam fer els canvis necessaris», assenyalava Ortí. Amb eixe producte millorat es van presentar al concurs Nacional de nous productes alimentaris que va tindre lloc el passat mes d’octubre en la universitat de Lleó i esta vegada sí, van aconseguir el primer premi.
La producció de Caloe, que així s’anomena el producte guanyador, una mousse d’àloe vera i violetes, «ha sigut una experiència molt gratificant, que ens ha permés posar en pràctica tot allò que aprenem en les aules, així com enfrontar-nos a problemes quotidians en una empresa alimentària. A més, ens ha ajudat a desenvolupar totes aquelles competències transversals tan demandades actualment per les empreses com pot ser el treball en equip amb companys amb els qui no acostumes a fer-ho, inclús amb gent d’altres titulacions, com les dissenyadores gràfiques que van desenvolupar tot el packaging», relatava Ana Ortí.
Caloe és el resultat final, però el procés va començar amb un estudi de mercat. Amb ell els cinc estudiants van observar que «els aspectes més demandats pels consumidors són productes amb una baixa aportació calòrica, sabor exòtic i agradable i ric nutricionalment». Amb estes dades com a base i tot el que havien aprés durant els estudis de Ciència i Tecnologia dels Aliments, van iniciar el procés creatiu del que va nàixer Caloe.
Caloe és «fruït d’una necessitat per part de la població objectiva (gent de totes les edats que es preocupa per la seua alimentació). Les seues característiques el converteixen en un aliment que pot ser gaudit amb els 5 sentits: l’olfacte, encoratjat pel seu aroma floral; el tacte, amb la seua textura espumosa; la oïda, estimulada per l’esclafit de les seues bambolles a l’entrar en contacte amb el paladar; la vista, amb els seu aspecte atraient i per últim, el gust gràcies al seu sabor característic», descrivia l’estudiant pegolina.
Caloe són unes postres molt especials que presenten quatre sabors que partixen de les flors: violetes, roses, flor de taronger i ylang ylang. Donames va apostar per les flors, per les seues característiques organolèptiques i extravagants.
En el cas del producte guanyador, que barreja àloe vera i violetes, explicava la pegolina Ana Ortí que «la incorporació de l’àloe vera es deu als seus múltiples beneficis, recentment descoberts en el món de l’alimentació». Per a Ortí, Andrés, Fernández, Hernández i Giménez, esta introducció els va plantejar un repte important «perquè la planta té un sabor amarg i s’havien de buscar les mesures correctes per a aconseguir que tinguera una quantitat significativa [d’àloe vera] sense llevar-li la dolçor característica de la mousse». Després de moltes proves, a la fi ho van aconseguir. La base de la mousse està feta de soja, el que suposa «una aportació de proteïna vegetal, junt amb fitoesterols, els quals moltes vegades es veuen substituïts en la dieta per proteïnes d’origen vegetal», informava Ortí. Com a resultat Caloe presenta un sabor totalment innovador, baix en calories i apte per a persones veganes, persones intolerants a la lactosa i també per a celíacs.
L’equip Donames considera que el seu èxit no ha tingut lloc només per la gran innovació del seu producte alimentari, sinó també perquè va ser l’únic equip que va presentar el projecte amb un pla econòmic i un pla de màrqueting del seu producte. I és que, apunta Ana Ortí que este «projecte no sols és un procés d’elaboració, investigació i desenvolupament d’un producte, sinó que també la creació d’un prototip de Start up amb el seu pla econòmic i de màrqueting». Això suposa per a les cinc persones que han participat en esta empresa poder desenvolupar-se com a professionals del sector i començar a realitzar projectes reals, «són els nostres primers passos en el món laboral i empresarial», afirma la pegolina. De fet, estan tan convençudes i convençut del seu treball que «estem barallant la possibilitat de traure-ho al mercat, qui sap, possiblement l’any que ve podeu comprar Caloe en els nostres supermercats», avançava Ortí.