L’estudiantat de Pego se sumen a les protestes contra el Pla Bolonya

Al voltant d’uns 6000 joves van eixir als carrers de València i a Alacant per a protestar per la implantació de l’Espai Europeu d’Educació Superior. L’alumnat de l’IES Enric Valor es va sumar a aquestes mobilitzacions per a rebutjar un pla que creuen que suposarà “la privatització de la universitat pública”. Al voltant de 6000 estudiants de secundària i universitaris van eixir ahir al carrer per a protestar contra la implantació de l’Espai Europeu d’Educació Superior ja que són ells i elles els afectats pel procés de Bolonya. L’aplicació total d’aquest Pla està prevista per a 2010, pretenent configurar amb ell un nou marc europeu d’ensenyament amb la finalitat de garantir la igualtat de tots els títols universitaris de la Unió Europea i alhora incrementar així la mobilitat dels estudiants entre els centres, establir un sistema comú de crèdits i orientar la formació al mercat de treball amb possibilitat d’ampliar-la.

A Pego, l’alumnat de l’IES Enric Valor, conscients que ells i elles seran els directament afectats per aquest Pla Bolonya, ahir es van unir a les mobilitzacions estudiantils i van fer vaga, a més d’una concentració a les 12 del migdia a l’institut, on van llegir un manifest on que “continuem la lluita iniciada el dia 22 del passat mes per a demostrar, una vegada més, la nostra disconformitat amb els nous plans d’estudis”. Segons els estudiants aquestos nous plans “comporten que la gran majoria dels estudiants que pertanyen a l’educació pública no puguem optar a un ensenyament universitari,” ja que aquest ens obligarà a pagar uns alts preus, fins a 3.500 euros, per a accedir als nous postgraus, aquests preus, una família com la de la majoria dels que estem ací, no s’ho podrà permetre si té més d’un fill.”

I és que l’adaptació al nou Espai Europeu d’Educació Superior suposarà canvis en les titulacions. El més significatius serà la supressió de les llicenciatures i diplomatures. Les noves titulacions tindran un durada de tres anys i un any adicional per a un projecte de final de carrera. En total, quatre anys per obtenir el títol de Grau. A continuació es podrà cursar un Màster (d’un o dos anys de durada) i després un doctorat (tres anys més).

El nou Pla també implicarà “l’augment d’hores lectives davant les noves carreres no ens permetrà tindre temps per a estudiar i treballar alhora”, indicaven en el seu manifest els alumnes. Davant aquest fet (molts estudiants combinen les dues coses per poder mantenir-se) aquestos declaraven que es tracta “d’un abús més d’aquestos nous plans que volen equiparar-nos amb Europa per tal de què puguem canviar d’universitat com ens vinga en gana”. Reflexionaven els alumnes sobre les ajudes que es reben a Europa, preguntant-se “ací on estan? Què passa amb aquestes ajudes econòmiques? Mai les veurem. Si ara les ajudes que ens pertanyen ja no les rebem, imagineu-se en el futur.”

Considera l’alumnat de l’IES Enric Valor que “aquest atac a l’educació pública, el més greu dels últims 20 anys, ha de frenar-se ja.” I és “per això que estem hui ací, per a demostrar que no estem d’acord amb els seus plans, per a protestar, per a manifestar-nos i demostrar que continuem lluitant pel nostre futur.” Abans d’acabar el manifest els alumnes van voler reflexionar sobre el que addueix el govern central per tal de dur endavant el Pla Bolonya afirmant que “el govern diu que la gent que estem en contra d’açò estem bojos. Però, qui està realment boig? Qui guanya diners a costa de l’educació pública i diu el que la gent vol sentir per a què no estiguem en contra? O qui haurà d’apretar-se el cinturó o treballar més perquè el seu fill tinga uns estudis universitaris?”

Els estudiants asseguren que al regular-se el sistema per criteris econòmics, les carreres que resulten menys rentables o aquelles no tinguem massa alumnes poden ser condemnades a la desaparició. Els estudiants exigeixen que es mantinga –i incremente- l’actual sistema de beques, que només arriba al 15% dels alumnes “quan a Europa el percentatge és del 40%” i és que els participants en les mobilitzacions rebutgen que el model beca-préstec (tornar part de l’ajuda) es convertisca en prioritari dins els sistema educatiu universitari.


635 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!