L’IES Enric Valor de Pego reprén la Fira Orienta’t
Hui i demà l’alumnat a partir de 3r d’ESO té l’oportunitat de descobrir les opcions formatives a les que pot optar després de l’ESO i el Batxillerat. Esta vesprada de 16 a 18 hi ha portes obertes per a les famílies on podran realitzar consultes personalitzades.
____________________
L’IES Enric Valor de Pego reprén l’orientació acadèmica de l’alumnat a partir de 3r d’ESO portant al centre la Fira Orienta’t. Una oportunitat perquè puguen conéixer, de primera mà, diferents itineraris formatius i eixides professionals que tenen al seu abast. «Un espai on preguntar tots els dubtes que ens passen pel cap però que no saben on adreçar-se per a poder resoldre» i que esdevinga «el punt d’eixida per a saber que es vol ser de major», comenta el director de l’IES Enric Valor, Toni Morant. Dubtes que esta vesprada, de 4 a 6, les famílies podran resoldre perquè hi ha portes obertes.
La iniciativa «és fruit de què l’AMPA estava molt interessada en què es tornara a portar a la població esta fira perquè contribuïx de forma directa a les famílies i a la comunitat educativa», explica el director de l’IES Enric Valor, Toni Morant. Tot i les dificultats inicials, amb l’ajuda de la regidoria de Joventut de l’Ajuntament de Pego, s’ha pogut tirar endavant i, a més, es realitza al mateix institut, integrada en l’horari lectiu, el que «és millor per a l’alumnat perquè optimitzem el temps que necessitem i no interferix tant en el dia a dia de l’alumnat».
En primer moment, l’alumnat fa un hakoot que, mitjançant diferents preguntes i les seues respostes, va definint les inquietuds de cadascú per orientar-lo cap a una branca o una altra. Després passen a una segona aula on hi ha diferents estants amb professionals de diferents itineraris.
Entre les entitats presents, Creama Pego, però també la Universitat Miguel Hernández d’Elx o la UNED, que té seu a Dénia i també aulari a Xàbia. Elena Donderis, encarregada d’atenció a l’alumnat de la Universitat Nacional d’Educació a Distància, ha explicat que «tenen una universitat pública al costat de casa, que oferix 30 carreres universitàries de pràcticament totes les branques, com per exemple ciències socials o jurídiques». També ha incidit Donderis que «no tenim nota de tall, el que és important perquè cada vegada van pujant més i, de vegades, és un entrebanc poder arribar a eixa nota» i a més, explicava que la Uned té «unes taxes molt assequibles». Assenyalava l’encarregada d’atenció a l’alumnat que «tenim un sistema d’ensenyament molt flexible que permet que pugues seguir les classes en directe, tant des del centre com en línia des de casa, o la gran majoria queden gravades i es poden vore després en diferit».
A més de les opcions universitàries, també estan els cicles formatius de Formació Professional. Per exemple, a l’IES Pedreguer ofereix el cicle formatiu de grau mitjà d’Atenció a Persones en Situació de Dependència i el cicle de grau superior de d’Integració Social amb la finalitat de «millorar el benestar personal i professional de les persones amb dependència i vulnerables», ha explicat la professora Begonya Seguí. Afegia que «tant en primer com en segon fem pràctiques ja amb tots els recursos i els serveis d’atenció a persones en situació de dependència i integrador socials».
També present l’IES Gregori Maians d’Oliva amb diferents propostes com la dels cicles formatius de grau bàsic de Jardineria i els graus mitjans de Producció Agroecològica i de Jardineria i Floristeria. Les eixides professionals que aportes estos cicles són «treballar en empreses de jardineria bé per compte propi o aliè; muntar-te la pròpia floristeria o treballar per a una floristeria; i en el cicle de producció agroecològica, ser productor ecològic tant de productes ramaders com de producció vegetal», explicaven els professors Bernar Pons i Àlvaro Miñana.
Isabel Maria Cañamàs, també professora de l’IES Gregori Maians d’Oliva, en este cas del grau mitjà d’Atenció a Persones en Situació de Dependència, explicava que han portat a la Fira Orienta’t de l’IES Enric Valor de Pego «maquetes i treball de l’alumnat per tal que pugueu vore que fem i com ho treballem». Assenyalava Cañamàs que «és molt important que el nostre alumnat coneguen els col·lectius i les característiques que tenen les persones amb les que treballem» i per això han portat «una xicoteta mostra de com intervenim en eixes persones». El ventall d’eixides professionals és ampli perquè «poden anar a treballar a casa de les persones amb dependència, o bé treballar en centres residencials, en centres de dia, o oferint suport en centres educatius […] és un dels cicles que ara mateixa més demanda de professionals té».
Són alguns exemples del que l’alumnat i les famílies podran trobar hui i demà a la Fira Orienta’t de l’IES Enric Valor de Pego però hi ha més estands i entitats presents per intentar decidir el futur formatiu més adient per a cadascú.