L’obra “Després del Guaret” s’alça amb el Premi Enric Valor de Novel·la en valencià 2012

Joanjo Garcia Navarro, de València, és l’autor guanyador de la XVIII edició d’este certamen literari, un dels més importants del territori valencià, que atorga la Diputació d’Alacant. “Després del Guaret” és l’òpera prima de Joanjo Garcia, una obra policíaca i històrica que arranca amb els successos del 23-F i que aborda dos històries paral·leles, la resolució de l’intent de colp d’estat de 1981 i el descobriment d’un secret familiar.
El passat 28 de març es dónava a conèixer l’obra guanyadora del Premi Enric Valor de Novel·la en valencià que atorga la Diputació d’Alacant, “Després del Guaret”. Joanjo Garcia Navarro, natural de València, és l’autor guanyador de la XVIII edició d’este certamen literari, un dels més importants del territori valencià, dotat amb 17.000 euros de premi.

Juan Bautista Roselló, diputat de Cultura, va destacar la rellevància del Premi Enric Valor i va assenyalar que és molt important per a la Diputació d´Alacant convocar este certamen “que dóna als autors l´oportunitat de publicar els seus treballs i que, a més a més, serveix per estimular la creació d´obres literàries en la nostra llengua”.

En esta edició han concorregut un total de 30 novel·les, 8 més que l’any anterior; 22 procedents de la Comunitat Valenciana -9 d’Alacant, 10 de València i 3 de Castelló-, 4 de Barcelona, 2 de Tarragona i 2 de les Illes Balears.

L’obra guanyadora, “Després del Guaret”, és la primera novel·la de Joanjo Garcia, una obra policíaca i històrica que arranca amb els successos del 23-F i que aborda dos històries paral·leles, la resolució de l’intent de colp d’estat de 1981 i el descobriment d’un secret familiar.

Sota este argument apareix el judici del narrador -que representa la generació dels anys 90- cap als seus progenitors, partícips muts d’una transició que és examinada des de la crítica. Així mateix, el llibre descobrix al lector els motius i esperances de la generació dels seus pares durant el ‘Tardofranquisme’, que oscil·len entre la lluita contra la dictadura i el compliment d’uns objectius personals condicionats pel seu entorn social més pròxim.




Joanjo Garcia, qui ha explicat que ha triat el 23-F com a punt de partida de la seua obra perquè marca un abans i un després en el procés de transició del nostre país, ha assenyalat que el llibre fa un repàs pel significat del militarisme al nostre país i la guerra civil.

També hi ha una reflexió sobre els relacions humanitzes, la complexitat dels afectes familiars, els raons de la incomunicació entre pares i fills, els mentides i els secrets que ens$ defineixen, els primers amors, els xicotetes proeses quotidianes, la hipocresia i el significat de l’heroisme, ha puntualitzat.

Joanjo Garcia Navarrés va nàixer en 1977a València, és llicenciat en Història i hi ha compartit promoció, classes i inquietuds amb l’historiador Andreu Ginés -Premi Ferran Soldevila el 2009-, el cantant d’Obrint Pas, Xavi Sarrià, el periodista Jaume Monzó, el cantautor Feliu Ventura i el poeta Eduard Ramírez Comeig, entre altres.

Entre els anys 2003 i 2007 va col·laborar com a redactor en la publicació quinzenal ‘l’Accent’, el primer periòdic gratuït de València, i en 2004 va ser un dels fundadors de l’Associació Cultural GESPA, dedicada a la promoció del patrimoni valencià, l’aprofitament de l’espai urbà com a recurs didàctic i la difusió de la història i la cultura.

Així mateix, al llarg de la seua trajectòria professional ha exercit com a professor de Ciències Socials en diferents instituts públics de Catalunya i ha publicat el conte ‘Proposta etimològica’ inclòs dins de ‘Microrrelats Fallers’.

El jurat d’esta edició ha estat composat pel diputat de Cultura Juan Bautista Roselló, que ha exercit com a president, pels diputats provincials Javier Sendra i María Elena Albentosa, així com pels escriptors i crítics literaris Ramón Baldaquí, Rosa Llorens, José Ferrándiz, Lluís Alpera i Rafael Poveda que han actuat com a vocals. Com a secretària ha actuat la cap de Servei de Cultura de la institució provincial María José Argudo.
845 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!