L’observació d’aus a la Marjal de Pego, ofertada per Turisme en la principal fira de turisme ornitològic d’Espanya
L’Agència Valenciana del Turisme participava amb un estand propi en FIO, que es va celebrar a Càceres este passat cap de setmana. Francesc Colomer va afirmar que l‘objectiu és establir contactes amb els touroperadors especialitzats en esta tipologia turística per a poder comercialitzar este producte, ja que interessa treballar amb un segment de la demanda que “no sols és essencialment respectuós amb els valors naturals, sinó que desestacionalitza la temporada i presenta un significatiu poder adquisitiu”.
L’Agència Valenciana del Turisme ha mostrat l’àmplia oferta turística de naturalesa de la Comunitat Valenciana en la Fira Internacional de Turisme Ornitològic, que s‘ha celebrat este passat cap de setmana al Parc Nacional de Monfragüe, a Càceres.
L’Agència Valenciana del Turisme amb la participació de València Turisme, ha disposat d’un estand en les instal·lacions que la fira dedica a viatges i turisme, junt amb representants d’altres comunitats autònomes i destinacions internacionals on poder realitzar turisme ornitològic.
L’estand ha comptat amb material promocional específic per als i les amants de l’observació d’aus de diferents destinacions turístiques de la Comunitat Valenciana com la Costa Blanca, Calp, Dénia, Torrevieja, Guardamar del Segura, Santa Pola o Pego.
El parc natural de la Marjal de Pego-Oliva està adherit al Conveni Ramsar (Aiguamolls d’Importància Internacional especialment com a hàbitat d’aus aquàtiques), és Zona d’Especial Protecció per a les Aus (ZEPA) i Lloc d’Interès Comunitari (LIC), i forma part de la Xarxa Natura 2000 d’àrees de conservació de la biodiversitat a la Unió Europea.
En 2017 la Regidoria de Turisme de l’Ajuntament de Pego publicava un nou fullet de la Marjal de Pego, que és el que ha estat present a FIO 2018. En esta edició, en la qual va participar l’equip tècnic del Parc Natural, s’inclou un apartat dedicat específicament a l’observació d’aus, atenent que l’Ajuntament de Pego participa en el Pla d’Acció d’Impuls al Turisme Ornitològic a la Comunitat Valenciana. Així el fullet inclou una miniguia d’aus, classificades pel seu hàbitat (arrossars, canyissar, rius i canals) i les estacions de l’any en les que és possible veure-les.
El secretari autonòmic de Turisme destacava que la Generalitat ha participat en esta fira amb l’objectiu d’establir contactes amb els turoperadors especialitzats en esta tipologia turística “per a poder comercialitzar este producte”.
Colomer ressaltava que interessa treballar amb un segment de la demanda que “no sols és essencialment respectuós amb els valors naturals, sinó que desestacionalitza la temporada i presenta un significatiu poder adquisitiu” i insistia en el fet que “és una oportunitat per a determinades zones de la nostra Comunitat, que necessiten nous revulsius i definir un nou model amb productes turístics singulars”.
L’assistència a esta fira forma part del Pla de Màrqueting de 2018 de l’Agència Valenciana del Turisme i també s’inclou entre les accions del Pla d’Acció de Turisme Ornitològic de la Comunitat Valenciana (PATO).
Francesc Colomer ressaltava que actualment s’està treballant en diverses accions proposades en el Pla d’Acció de Turisme Ornitològic, com els cursos de formació en els diferents CdT, dirigits al personal del sector, i els cursos per a desempleats amb l’objecte d’introduir-los en una activitat d’interpretació de la nostra avifauna”.
Un altre dels aspectes en què s’està treballant des de l’Agència Valenciana del Turisme, i que també s’inclou en el pla, és la creació d’una estructura de producte que incorpore al sector de l’observació d’aus de la Comunitat Valenciana.