Marina Albiol denuncia a la Comissió Europea els vessaments de la depuradora de Montepego al Parc Natural de la Marjal Pego-Oliva
La portaveu d’Esquerra Unida al Parlament Europeu ha preguntat a Brussel·les si estos vessaments vulneren les directives Hàbitat, la Directiva Marc de l’Aigua i el Reglament del Parlament Europeu de Seguretat Alimentària i també si la CE creu procedent instar les administracions implicades a solucionar amb urgència esta situació.
La portaveu d’Esquerra Unida al Parlament Europeu, Marina Albiol, ha denunciat davant la Comissió Europea «els vessaments continus procedents de la desbordada depuradora de Montepego», els quals van a parar al Parc Natural de la Marjal Pego-Oliva i als camps d’arròs de la zona. Indica Albiol que «des de 2010 la depuradora que es va instal·lar a la urbanització està vessant aigües fecals, mentre l’Ajuntament de Pego paga multes a la Confederació Hidrogràfica i cap administració, ni ajuntament ni Conselleria ni la pròpia confederació, hagen fet res per resoldre el problema».
És per això que l’europarlamentària ha registrat un escrit adreçat a la Comissió Europea, en què remarca que «els continus vessaments arriben al parc natural, que forma part de la Xarxa Europea Natura 2000, la qual cosa vulnera la directiva Hàbitat. També podria estar incomplint-se la Directiva Marc de l’Aigua, i més si arribaren als aqüífers. Però a més, si les aigües negres arriben als arrossars, podria estar incomplint-se el reglament sobre seguretat alimentària i perjudicar de forma molt seriosa als productors locals i al prestigi de la denominació d’origen», suggerix Albiol.
D’ahí que l’europarlamentària d’Esquerra Unida ha formulat dos preguntes a la Comissió Europea. D’una banda, si la Comissió Europea «considera que estos vessaments vulneren les directives Hàbitat (92/43/CEE), la Directiva Marc de l’Aigua (2000/60/CE) i el Reglament (CE) 178/2002 del Parlament Europeu de Seguretat Alimentària». En segon lloc, si «creu procedent la CE instar les administracions implicades a solucionar amb urgència esta situació?».
La portaveu d’EU al Parlament Europeu recorda que els veïns de la urbanització han denunciat ja la situació a totes les administracions pertinents, fins i tot han presentant una petició a l’Europarlament que ja està sent tramitada per les institucions europees, si bé subratlla que ara s’han realitzat anàlisis de les aigües que certifiquen la presència de compostos tòxics. Explica Marina Albiol que «els propis veïns i veïnes, cansats de no rebre cap resposta de les administracions implicades, han costejat de la seua butxaca les anàlisis de les aigües, i han comprovat que poden ser molt perjudicials per al medi ambient i per a la salut pública. Hem decidit traslladar la qüestió a la Comissió Europea perquè veiem com passa el temps i no només no se soluciona el tema, sinó que cada vegada hi ha menys control i les autoritats responsables es desentenen més i més del problema», conclou el relat de l’eurodiputada.
Albiol comenta finalment que és conscient que el problema és una de les conseqüències dels despropòsit urbanístic que durant anys ha afectat tota aquesta zona de la Marina Alta, no obstant considera que «independentment de solucionar els problemes urbanístics, estem parlant d’un greu problema mediambiental al qual s’ha de fer front de forma urgent i eficaç, abans no haguem de lamentar conseqüències més greus».
Davant esta nova informació, fonts municipals assenyalen que «l’Ajuntament de Pego agraïx l’interès mostrat per la qüestió» i recorda que «està a disposició del que faça falta».