Més de 50.000 persones es mobilitzen contra el ‘pensionazo’ al País Valencià

CCOO i UGT emplacen al Govern i als partits polítics “a posar-se d’acord per a traure’ns de la crisi”. A més, exigeixen a Camps “responsabilitat” davant el mig milió d’aturats valencians i “lleialtat” entre les administracions.
Milers de valencians, més de 50.000 si es tenen en comptes les xifres de les organitzacions organitzadores de les marxes- convocats per les centrals sindicals majoritàries del País Valencià, UGT i CCOO, tot i que també es va afegir a la convocatòria La Unió de Llauradors i Ramaders, es van manifestar anit a les tres capitals de província per exigir a l’executiu de Zapatero que retire la seua proposta de reforma de les pensions i el retardat en l’edat de jubilació fins als 67 anys. Les multitudinàries i pacífiques marxes, més nombroses que les organitzades amb motiu del Primer de Maig, van congregar a unes 30.000 persones a València segons els organitzadors, xifra que la Policia Nacional va rebaixar a 12.000 i la Policia Local, a 10.000 ciutadans. A Alacant es concentraren unes 16.000 persones segons l’organització i unes 11.000 segons fonts policials. A Castelló es van congregar unes 7.000 persones.

Esta massiva concentració contra el “pensionazo” es converteix així en la primera protesta d’envergadura celebrada en l’autonomia per UGT i CCOO després de dos anys de greu crisi econòmica. Enfront del que consideren una iniciativa “regressiva, insolidària, equivocada i imprudent”, els sindicats convocants reclamaven el “dret a viure la jubilació”, segons resaven les pancartes, i exigien al Govern i als partits “a posar-se d’acord per a traure’ns de la crisi”. Igualment, van emplaçar a l’Executiu, a la Generalitat i a les formacions polítiques a lluitar contra l’economia submergida, a fomentar l’ocupació i a “millorar el model productiu perquè el treball siga de qualitat i permeta assegurar més el nostre sistema de pensions”, segons el manifest conjunt dels sindicats UGT i CC OO que es va llegir al final de la manifestació.

La protesta contra el “pensionazo” va concentrar en la capital Alacantina a treballadors, jubilats, jóvens, representants de distintes associacions socials, de comunitats educatives, així com de distints partits polítics d’esquerra i dels sindicats de totes les comarques de la província en una de les mobilitzacions “més multitudinàries que es recorden a Alacant”, segons les organitzacions sindicals.

Des de les set i mitja de la vesprada en què la protesta va partir des de les escalinates de l’institut Jorge Juan i al llarg del recorregut, els participants no van deixar de corejar consignes contra el retall de drets que suposaria retardar l’edat de jubilació, així com contra els mercats financers, als que culpabilitzaven de l’actual recessió. Una de les consignes més escoltades al•ludia a les elevades jubilacions que cobren executius de banca. “Les pensions del banquer, per al parat i l’obrer”, repetien.

Prop de les nou de la nit, la capçalera arribava a la plaça de la Muntanyeta, mentres gran part dels manifestants encara portaven les seues banderoles i cartells pel carrer Maissonnave.

La pancarta de la capçalera la portaven els dirigents sindicals de les distintes comarques de UGT i CC OO, així com representants de les executives de País Valencià. Més d’una vintena d’autobusos va traslladar a Alacant a treballadors, jubilats i sindicalistes d’altres ciutats de la província, des del Vinalopó a les Marines.

El secretari general de UGT en l´Alacantí, Óscar Llopis, va ser l’encarregat de llegir el manifest conjunt, on es rebutjava frontalment el “pensionazo” perquè significaria un “retall de l’Estat de benestar” i un “major empobriment en una situació que ja castiga a la classe treballadora, les pensions de la qual, en molts casos, no sobrepassen els 700 euros”. UGT i CC OO van acusar el Govern de “crear desconfiança, temor i angoixa” amb la seua iniciativa i van advertir que no es pot “abandonar el Pacte de Toledo”.

Els sindicats van emplaçar a la Generalitat, a complir amb les seues “competències d’ocupació”, a “resoldre els problemes dels treballadors de la Comunitat” -al•ludint concretament a l’aplicació de la Llei de Dependència- i a “oblidar-se dels fastos i del màrqueting”. I als empresaris els van criticar que consideren l’economia submergida “com un mal menor”.

Per la seua banda, la secretària general de CC OO en l´Alacantí-Les Marines, Consuelo Navarro, va instar el Govern i als partits a seguir l’exemple donat pels sindicats “que sí que sabem predicar amb discurs comú per a eixir de la crisi” i els va instar a “que es posen a treballar perquè pareix que els que estan de vaga són ells”. A més, Navarro va afirmar que “si el govern no vol escoltar el que la gent està dient i només perquè està defenent els drets que tants anys han costat d’aconseguir, hauran de plantejar-se molt bé com estan governant este país”.

Els dirigents dels sindicats convocants van advertir que seguiran mobilitzant-se si no es retira el “pensionazo”, encara que no van amenaçar amb una vaga general.

Per la seua part, el president del Govern, José Luis Rodríguez Zapatero, va assegurar ahir als sindicats abans que es manifestaren per a protestar contra la reforma del sistema de pensions, que l’Executiu socialista els escolta i que el seu Govern no és un Govern de “decretassos”, “i menys en l’àmbit de les relacions laborals i de la protecció social”. A més, va assegurar que treballaran “junts” en les reformes, tal com, segons la seua opinió, demostra l’assistència d’una diputada del PSOE a l’acte convocat pels sindicats.

Els sindicats també van eixir ahir als carrers de Madrid i Barcelona, així com a les d’Oviedo, Girona, Lleida, Tarragona, Ceuta i Logronyo. Hui eixiran en diverses capitals de província d’Andalusia. Balears ho farà el dia 26 i Bilbao, el dia 27 d’este mes


797 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!