Més seguretat per a l’àguila pescadora a la Marjal de Pego-Oliva

L’Ajuntament d’Oliva ha anunciat que Iberdrola ha presentat una reforma de línia àrea de mitja tensió situada al terme d’Oliva del parc natural que comporta la intervenció en quasi un 50% del traçat. En el projecte presentat s’assenyala que van a adoptar-se mesures de protecció de l’avifauna en dos nivells: contra l’electrocució i contra la col·lisió.

A mitjans de gener de 2018 es presentaven els resultats de l’estudi de viabilitat per al projecte denominat “Reintroducció de l’Àguila Pescadora en la comarca de la Marina Alta i la Safor”. Uns resultats que concloïen que hi ha prou garanties d’èxit per posar en marxa el pla de reintroducció d’esta espècie desapareguda a la comarca el 1981. La posició geogràfica de la Marina Alta és excepcional per facilitar la interconnexió amb les poblacions de les illes mediterrànies, França, Itàlia i la resta del continent europeu. Serà, per tant, una població pont; no aïllada la que es crie ací.

El projecte, va ser elaborat per l’equip tècnic del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC), la Fundació Migres i el Centre Internacional de migracions d’aus (CIMA). En l’estudi de viabilitat del projecte hi van col·laborar econòmicament els ajuntaments de Dénia, Xàbia, Oliva i Pego. La implantació la finança, íntegrament, la Conselleria de Medi Ambient, Canvi Climàtic, Desenvolupament Rural i Agricultura.

Foto: Seo/Birdlife

Els experts van explicar que estes aus tornen a criar al lloc on van realitzar el seu primer vol. Per tant, en la reintroducció, els pollastres es porten amb quatre setmanes de vida perquè alcen el vol a les huit setmanes. Els pollastres s’ubicaran en uns nius prefabricats que estaran estratègicament distribuïts per diferents punts d’ambdós parcs naturals, la Marjal de Pego-Oliva i el Montgó. L’objectiu és que les cries creguen que han nascut ací, per a això no han de perdre de vista la naturalesa.

L’estudi de viabilitat de reintroducció de l’àguila pescadora apunta que, els únics depredadors que actualment podria tindre l’àguila pescadora al Parc Natural de la Marjal de Pego-Oliva són les línies elèctriques que passen per l’aiguamoll. No obstant això, també assenyalaven que estes han millorat i es poden desviar, amb un alt índex d’èxit, els vols de les aus perquè les esquiven.

En este sentit, l’Ajuntament d’Oliva ha informat que, «ha entrat a l’Ajuntament d’Oliva el projecte d’Iberdrola ‘Reforma de línea aérea de media tensión entre apoyos nº790287 y 707762, colaborando con el proyecto de reintroducción del águila pescasora en la zona de la marjal de Pego-Oliva‘. Per tant, Iberdrola reformarà en el terme municipal d’Oliva dins de la Marjal de Pego-Oliva, un total de 2,152 km de línia aèria de mitja tensió d’un total de 4,397 km afectats per esta intervenció, és a dir quasi un 50%. En el projecte s’adopten mesures de protecció de l’avifauna en dos nivells. D’una banda, es prenen mesures de prevenció contra l’electrocució i de l’altra, mesures de prevenció contra la col·lisió.

Imma Ibiza, regidora de Medi Ambient de l’Ajuntament d’Oliva, destaca que “qualsevol acció encaminada a rectificar i millorar les torres elèctriques per disminuir la sinistralitat de l’avifauna i també augmentar la probabilitat d’èxit per al projecte de reintroducció de l’àguila pescadora, serà molt benvingut i també recorda que hi ha molt de camí per fer en aquest sentit”.

 

2098 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!