Paraules d’agraïment i per la unitat en l’acte institucional del 9 d’Octubre
L’acte institucional va reunir divendres passat a membres de la corporació municipal i ciutadans en general, a la plaça Jaume I, tots amb mascareta i mantenint la distància interpersonal de seguretat. La pandèmia global i la crisi sanitària van tindre protagonisme en l’acte mitjançant les paraules que l’alcalde, Enrique Moll, va dedicar tant als veïns i veïnes i als treballadors municipals pel seu esforç, com a les persones que han mort pel coronavirus.
Aquest acte institucional va començar amb l’ofrena de flors per part dels grups municipals socialista i de Compromís a la figura d’En Jaume I, mentre La Clandestina tocava La Muixeranga.
En el seu discurs, la regidora de Cultura, Laura Castellà també va agrair la tasca dels qui han treballat i treballen per a fer front a la pandèmia. I destacà el fet que la celebració del 9 d’Octubre no té una llarga tradició històrica.
Castellà va apel·lar a la unitat per damunt dels interessos partidistes, especialment en aquestos temps de crisi sanitària i econòmica. «Tots som valencians, encara que pensem de manera diferent i això és riquesa», va dir la regidora i insistí en què el poble valencià ha de tindre un horitzó i treballar unit des de la pluralitat.
D’altra banda, l’alcalde va recordar els origens de la celebració del 9 d’octubre, declarat en el 1977 el Dia Nacional del País Valencià amb l’inici del procés de l’Estatut d’Autonomia. Enrique Moll posà l’accent en tot el que s’ha guanyat en llibertats i independència en la gestió des d’aquell moment, però, insistí en el que encara queda a fer.
L’edil també va fer un apunt reivindicatiu demanant l’autogestió per als ajuntaments, als qui considera majors d’edat i sobradament preparats.
A més dels discursos, un altre dels eixos d’aquest acte sol ser la música. Enguany la coral del CEAM no ha pogut participar perquè les classes i assajos van ser interromputs al mes de març per l’estat d’alarma i el confinament. Així, el divendres la música en directe va arribar de la mà del duet clàssic format per Clàudia i Diego, que va interpretar tres obres composades pel pegolí Adrià Salvador Alsina Sendra. El mateix compositor va ser l’encarregat de presentar-se i presentar les seues peces musicals.
L’himne regional va sonar en finalitzar aquest acte en què Populars Pego també va participar ofrenant a Jaume I amb una corona de flors. El portaveu del grup, Ferran González, es va referir al 9 d’Octubre com una data que posa de relleu la unitat de tots els valencians i valencianes.
En la mateixa línia es manifestà Simón Ortolà, regidor de Ciudadanos, qui advoca per la unitat per a fer front a la situació actual.
Per part de Compromís, la seua portaveu, Anna Sastre, va fer èmfasi en què l’autogovern comporta avantatges i encerts per a la Comunitat Valenciana, per exemple en matèria de Sanitat i d’Educació, i també va insistir en l’agraïment cap als professionals i ciutadans pegolins i pegolines per l’esforç que realitzen per a combatre la propagació del coronavirus. A més, a més, comentà que enguany Compromís no podrà dur a terme la seua manifestació del 9 d’Octubre, però, farà un acte simbòlic.
La celebració del 9 d’Octubre va concloure a la nit i va tindre un tancament brillant, amb el concert que oferiren Reacció i Smoking Souls en el recinte multiactivitats La Trilladora.
Un concert, el primer des del mes de març, molt atípic perquè el públic va estar assentat en cadires situades amb una distància de seguretat entre elles. Personal de seguretat i membres d’Acció Urgent controlaven l’accés i prenien la temperatura als assistents. També es vigilava per a garantir que es mantenia la distància social i l’ús de la mascareta en tot moment. Circumstàncies estranyes que van fent-se habituals dins d’aquesta nova normalitat en l’àmbit de la cultura. Circumstàncies que no van impedir ni al públic ni als músics gaudir de manera segura d’aquest moment històric que va ser el de la tornada dels concerts a Pego durant la pandèmia de la covid-19.