Pego canviarà el nom del carrer Eduardo Zaplana, «carrer la Crosta» és la proposta socialista que es decidirà en un procés de participació ciutadana
Al ple ordinari de juny el grup socialista ha proposat el canvi de nom del carrer Eduardo Zaplana després de la detenció de l’expresident el passat 22 de maig i de la presó preventiva que està complint. Tot i que Ciutadans de Pego Independents i PP han recordat que no hi ha una sentència en ferm, la situació de l’exministre ha fet que la proposta haja estat aprovada per unanimitat.
En el ple municipal de hui s’han presentat tres mocions, dos del partits socialista i una del PP. En este cas ens centrem en la segona proposta presentada pels socialistes de Pego que ha plantejat a la corporació municipal «aprovar el canvi de denominació del carrer ‘Eduardo Zaplana Hernández-Soro’ de Pego, pel nom que es determine en el procediment administratiu que s’incoarà a partir de la data d’aquest acord». El propi grup socialista ha presentat una esmena per a la seua moció per a proposar com a nom per a eixe carrer, ‘La Crosta’ perquè creuen que «és un nom representatiu i que ens caracteritza com a pegolins i, a més, deixem a banda els noms polítics».
La proposta s’ha presentat per la situació judicial en la que es troba l’expresident i exministre, Eduardo Zaplana. La moció recorda que «La Guàrdia Civil va detindre el passat 22 de maig de 2018 a València […] Eduardo Zaplana, acusat de blanqueig i delicte fiscal. El Jutjat d’Instrucció número 8 de València l’investiga per repatriar 10,5 milions d’euros que, suposadament, va cobrar en suborns durant la seua etapa com a president de la Generalitat Valenciana (1995-2002) i que va ocultar a Panamà a través d’empreses gestionades des d’Uruguai».
Davant estos fets i també que actualment Zaplana es troba en presó preventiva, la moció planteja que el carrer que duu el seu nom a Pego, «haurà de ser eliminat de la llista de carrers de Pego i ser substituït». Amb la finalitat de seguir «pel camí de la transparència i respecte dels valors democràtics com a motor del normal desenvolupament de les polítiques públiques que s’executen des de les institucions».
La portaveu de Volem Pego, Irene Sendra, expressava que la iniciativa li pareixia bé i assegurava que «Eduardo Zaplana no és digne de tindre un carrer a Pego». No veia Sendra en mals ulls la proposta de ‘La crosta’ com a nom substitut.
«És un tema bastant delicat», afirmava Carmelo Ortolà per part de Ciutadans de Pego Independents, recordant que «no hi ha una sentència ferma» i per tant considerava que «és avançar-se un poc», tot i que també reconeixia que «les bases són prou sòlides» i que «els fets són greus». Criticava Ortolà a qui se li va ocórrer posar noms de polítics als carrers que es van obrir a la zona del Clot i plantejava que seria bo «llevar tots els noms dels polítics».
Per part del Partit Popular, Ana Ortolá, coincidia amb l’argument de Ciutadans de Pego Independents i l’expressava recordant que «els diferents partits polítics amb representació parlamentària a les Corts Valencianes van aprovar per unanimitat, el 15 d’octubre de 2015, una resolució en la que es donaven dos mesos per a retirar, amb caràcter immediat, les plaques commemoratives d’aquelles persones condemnades per sentència judicial en ferm». En este cas, no obstant, perquè «hi ha indicis suficients i trobem la presó incondicional siga una mesura que s’adopte perquè sí i per tant anem a votar a favor de la moció». Subratllava, però, la portaveu popular que «la presumpció d’innocència és un precepte constitucional i de l’ordenament jurídic i és un tema que s’ha d’agafar amb molta precaució».
Lamentava l’alcalde que algú hagués pensat en posar noms de polítics als carrers de Pego. Defensava que la proposta socialista era neutra, «buscant un nom de Pego sense polèmiques ni signe polític», ja que considerava Enrique Moll que «posar-li a un carrer ‘La crosta’ [ressalta] un menjar emblemàtic de la nostra població que tots defensem i damunt li dóna un to diferent».
També es mostraven favorables a la proposta des de Compromís per Pego. Expressava el seu portaveu, Àngel Oltra, que «no té perquè haver polítics el nomenclàtor dels carrers i menys, si no tenen cap rellevància concreta per a Pego i, per tant, també estaríem a favor de canviar tots eixos noms». Confessaven que «el nom que s’ha proposat de ‘La Crosta’ ens agrada», però suggerien que «es fera un procés participatiu i que es poguera canviar en un consens de tota la ciutadania del poble».
Al socialista Enrique Moll no li desagradava la idea del procés participatiu per a elegir el nom. Un procés que es posarà en marxa de manera digital, a través de la pàgina web de l’Ajuntament de Pego. Allí la gent podrà votar o proposar altres noms.