Pego commemora els 50 anys de ‘Nosaltres els valencians’

Este dijous, 31 de maig, a les 20h., al Casal Cultural a iniciativa d’Esquerra-Pego. ‘Nosaltres els valencians’ es va publicar el 1962 i és considerada l’obra més influent de la societat valenciana del moment. Així mateix, Fuster és considerat l’assagista valencià més important del segle XX.
Parlar de Joan Fuster són paraules majors. Més encara intentar dir alguna cosa original sobre l’escriptor o sobre la seua obra. No obstant això, per a aquelles persones que no estiguen al cas, Joan Fuster va nàixer a Sueca el 1922 i va morir al seu poble natal el 21 de juny de 1992. Fuster va estar assagista, historiador, crític literari i poeta. Per damunt de tot, un intel•lectual autodidacta compromès amb el seu país i el seu temps. Està considerat l’assagista valencià més important del segle XX.

De la seua prolífica obra, molt variada en temàtica i estils, en destaca, per la seua transcendència, l’assaig històric ‘Nosaltres els valencians’ que es va publicar el 1962. L’any 1963 rebia el Premi Lletra d’Or. ‘Nosaltres els valencians’ tracta dels “fets”, les “indecisions” i els “problemes” que han configurat i configuren, el País Valencià. Enfocat des d’una perspectiva històrica, Fuster revisa críticament els tòpics heretats sobre “el fet valencià” i estableix com a element definidor la catalanitat del seu país, però remarcant, alhora, les diferències amb el Principat.

Enguany es complixen 50 anys i el que ha motivat la celebració de diferents activitats impulsades des de la Càtedra Joan Fuster de la Universitat de València. Un homenatge que arriba a Pego, de la mà d’Esquerra-Pego, demà dijous, 31 de maig de 2012, a les 20h., al Casal Cultural.

El mateix Fuster, en una entrevista al C33 explicava el que el va impulsar a escriure ‘Nosaltres els valencianas’.

Joan Fuster és distingit, entre altres guardons, amb el Premi d’Honor de les Lletres Catalanes (1975) i amb la Medalla d’Or de la Generalitat de Catalunya (1983). A títol pòstum, el Consell de la Generalitat Valenciana li concedeix l’Alta Distinció al Mèrit Cultural. També va rebre el Premi de les Lletres del País Valencià el 1981. Va ser president de l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana (1987-1991).

Al reportatge ‘Ser Joan Fuster’ de C33 , un dels canal de TVC, alguns intel•lectuals rellevants de l’eix valencià i català manifesten la importància de ‘Nosaltres els valencians’. Qualifiquen el llibre de “provocador”, una circumstància que no pot estranyar-nos tenint en compte que el mateix Fuster declara que “un bon llibre és sempre una provocació”. L’escriptor de Sueca conta que escriu els llibres que li hagués agradat llegir.

Els experts fusterians asseguren que ‘Nosaltres els valencians’ va “marcar un abans i un després”. Així mateix, s’afirma que l’assaig “reivindica una cultura cívica valenciana […] ser un poble normal”.

Al documental es declara que ‘Nosaltres els valencians’ va estar “un instrument generador d’una nova consciència civil”. “Va estar un llibre sobre el que poder caminar”, expressa l’editor Eliseu Climent.

En el 50 aniversari de ‘Nosaltres els valencians’ Esquerra-Pego organitza un acte al voltant de la figura de Joan Fuster. Commemorant alhora el 90 aniversari del seu naixement i el 20 aniversari de la seua mort.

A l’acte, intervindran Agustí Cerdà, president d’Esquerra Republicana del País Valencià, i Tomàs Llopis escriptor, catedràtic de Llengua i Literatura Catalanes i gran coneixedor de l’obra de Fuster.

L’acte s’engloba dins la campanya “Nosaltres els Fusterians”, que ha promogut ERPV, junt a altres organitzacions o partits que reivindiquen també la vigència de l’obra de Fuster, com PSAN, MDT i SI. L’acte tindrà lloc el proper dijous 31 de maig, a les 20h., al Casal Cultural de Pego.
832 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!