Pego diu no a les prospeccions petrolíferes

Amb la polèmica servida per una frase de l’exposició de motius de la moció del Bloc Compromís de Pego en què acusa PP i PSOE de prioritzar “els interessos […] de les grans multinacionals a les que han servit sempre els dos grans partits de l’estat espanyol”. El PSPV va demanar que es retirara eixa frase i, en no acceptar-se per part del Bloc Compromís, es van abstenir junt al PP. La moció va ser aprovada amb 6 vots a favor (4 de Ciutadans de Pego i 2 de Bloc Compromís) i 6 abstencions (3 del PSPV i 3 del PP).
Durant el plenari ordinari de l’Ajuntament de Pego celebrat ahir dijous, es va viure un dels debats més intensos dels últims anys amb el rere fons de les prospeccions petrolíferes al Golf de València. Tots els grups de la corporació estaven d’acord amb els acords que plantejava la moció presentada pel Bloc Compromís de Pego:

“1.- L’Ajuntament de Pego insta al Govern de l’Estat Espanyol a la immediata derogació de les llicències per a practicar unes agressions que no tenen precedent en el nostre entorn.

2.- L’Ajuntament de Pego manifesta la seva ferma oposició a qualsevol tipus d’activitat, de prospecció o de perforació, per la possible afecció al nostre ecosistema marí i a la qualitat de les aigües, així com a altres sectors econòmics com el de la pesca i el turisme”.

Però una frase del darrer paràgraf de l’exposició de motius va sembrar la discòrdia i va provocar que la moció no s’aprovara per unanimitat. A continuació expliquem com van anar les coses.

El regidor del Bloc Compromís, Josep Nadal va estar l’encarregat de llegir la moció en contra de les prospeccions d’hidrocarburs al golf de València. En ella s’assenyala com a tret distintiu de la formació “l’aferrissada defensa del nostre territori, que des de fa dècades es troba sotmès a continuades agressions”.




Explica la moció que “fa més d’un any que el govern de l’estat espanyol va autoritzar la companyia Capricorn Spain Limited els permisos per tal de dur a termini prospeccions sísmiques en el Golf de València per tal de cercar jaciments de petroli. El projecte hauria de començar durant aquest 2014 abastant una zona de 2.420 km2 front a la costa valenciana i a molts pocs quilòmetres de joies naturals protegides al llarg de tota la nostra costa […] i que es troben directament amenaçats per aquest projecte”.

Assenyala la moció que “les prospeccions sòniques que es pretenen dur a terme emeten una potència sonora de 259-265 dB, quan estan demostrades les afeccions a la fauna marina a partir de 180 dB. Aquestos sondejos produirien danys irreparables, canvis de comportament i migracions en diversos tipus de peixos, cefalòpodes i inclús alguns cetacis. I el més important de tot: com ha passat ja a l’Argentina i a diversos països nòrdics, les confraries de pescadors asseguren que el peix marxaria per sempre i ja no hi tornaria mai més”.

“Donada la condició de mar tancat, amb una taxa de renovació lenta, i relativament xicotet del Mediterrani, les afeccions que podrien arribar a produir-se d’autoritzar-se les extraccions d’hidrocarburs en l’àrea del Golf de València, comprometrien de tal forma, i durant períodes de temps tan perllongats, tant els ecosistemes com l’activitat socioeconòmica que en cap anàlisi realista dels riscos potencials s’entendria com es pot incórrer en la irresponsabilitat d’autoritzar unes prospeccions, que, de produir-se un accident com el de 20 abril 2010 en una plataforma petrolífera de British Petroleum en el Golf de Mèxic, comportaria la ruïna del sector pesquer i turístic i la destrucció de desenes de milers d’ocupacions. Hem de recordar que el turisme puposa el 12’8% del Producte Interior Brut (PIB) del nostre País i dona treball a més de 200.000 persones.

És per això que des de la Coalició Compromís tornem a ficar per davant els interessos de les persones que habiten aquesta terra i del medi ambient que ens envolta front al de les grans multinacionals a les que han servit sempre els dos grans partits de l’estat espanyol. És per tot això, que es demana la següent proposta d’

ACORD
1.- L’Ajuntament de Pego insta al Govern de l’Estat Espanyol a la immediata derogació de les llicències per a practicar unes agressions que no tenen precedent en el nostre entorn.
2.- L’Ajuntament de Pego manifesta la seva ferma oposició a qualsevol tipus d’activitat, de prospecció o de perforació, per la possible afecció al nostre ecosistema marí i a la qualitat de les aigües, així com a altres sectors econòmics com el de la pesca i el turisme”.



Maite Ferrándiz expressava el recolzament a la moció presentada en un primer moment. La portaveu popular, afegia, però, una “xicoteta cronologia”, més concretament que “el 23 de desembre de 2010, el govern central del partit socialista aprova el Reial Decret 1774/2010 pel que s’atorga a una societat els permisos d’investigació d’hidrocarburs en diferents sectors del litoral i d’alta mar del golf de València”. També apuntava Ferrándiz que estes van ser “recorregudes en el seu moment al Tribunal Suprem per la Generalitat Valenciana, any 2006 i 2007”. Concloïa que des del PP “també defensem el nostre litoral”.



El portaveu de Ciutadans de Pego, Carmelo Ortolà, reflexionava sobre el nombre de plataformes que tenen “els països típicament explotadors de recursos de petroli com els dels Nord d’Àfrica”. Afirmava que no en tenen cap a la Mediterrània, que estes “les tenen en terra”. Considerava Ortolà que “el més greu de tot açò és a qui van destinats els beneficis d’estes prospeccions”, ja que apuntava que no és una actuació de l’estat espanyol i per tant els beneficis no van dirigits a la ciutadania. Sinó que es tracta d’empreses privades que, “si no troben res et deixen el mort ahí perquè fan fallida i no lleven i tu et tragues la brutícia”. Portava a la memòria, el portaveu de Ciutadans de Pego, quan els pegolins es banyaven els peus a la platja i s’embrutaven els peus de pol perquè els vaixell netejaven els contenidors de petroli lliurement per a ressaltar que alguna cosa ha canviat amb legislacions més estrictes. Perquè això no torne a passar i perquè des de Ciutadans de Pego creuen que eixes prospeccions representen un “risc molt elevat”, es mostraven d’acord a recolzar la moció.



Andreu Dominguis prenia la paraula per a expressar que “pareix que estem tots prou d’acord en el tema”. També per a recordar que una moció molt similar es va passar en el plenari del 30 de desembre de 2010. En aquell moment, explicava Dominguis, tot i que el PSOE estava al govern, els socialistes pegolins van donar llibertat de vot. Aquella moció va ser presentada pel PP i va ser aprovada per 12 vots a favor, 1 en contra, el del socialista Andreu Dominguis i 1 abstenció, la de la socialista Pepa Sendra. Després de recordar això, el portaveu socialista demanava al Bloc Compromís, com a requisit per a recolzar la moció, que s’eliminara del text “que els dos grans partits estan a ‘merced’ de les grans multinacionals”. Amb eixe canvi, assenyalava Dominguis que la moció es quedaria “perfecta” i declarava que “jo que en el seu dia vaig votar una altra cosa, sóc capaç de pegar una passa enrere, agafar el bou per les banyes i consensuar-ho tot”.

Josep Nadal declarava que “la declaració esta és realment simbòlica” i reconeixia que “podríem llevar-ho […] però no anem a acceptar la proposta de llevar això […] perquè pense que el problema que tenim a la Marina Alta sempre és el mateix […]”. Afirmava Nadal que “en política s’ha de ser conseqüents i el que no pot ser és que els diputats del PP i del PSOE quan estan ací diuen una cosa […] i a Madrid voten el que diu el govern i damunt callen i no diuen res i el problema és que estarem tota la vida així. Per tant, no hi ha unanimitat ací, no passa res, és perquè no hi ha unanimitat dins de Pego”. Anava més enllà el portaveu del Bloc Compromís i assegurava que “almenys les cúpules del partit popular i del partit socialista estan al servei de les multinacionals, no estic acusant-vos que vosaltres esteu al servei de les multinacionals, però és evident que les cúpules estan al servei de les multinacionals” i feia referència a les ‘portes giratòries’ sobretot en les empreses energètiques. Concloïa que “al final el que està passant és que ens estan enganyant”.



L’alcalde socialista, Enrique Moll, expressava saber-li “molt greu que per un paràgraf s’haja de donar llibertat de vot” i avançava que anava a abstenir-se perquè no volia anar en contra del partit.

Després de la intervenció del portaveu del Bloc Compromís, el PP canviava el sentit del seu vot. Maite Ferrándiz explicava que “la intervenció deixa molt que desitjar”. Deixava clar però, que “estem en contra que es facen les prospeccions”.

En les intervencions anteriors es deixa clara la postura de cadascun dels partits que conformen la corporació municipal. A partir d’este punt la discussió va pujar de to i el debat entre els representants populars i socialistes contra el valencianista va ser bastant ‘bronco’. No obstant això, les postures no es van moure ni un centímetre. Finalment, la moció contra les prospeccions d’hidrocarburs al golf de València va ser aprovada per 6 vots a favor (4 vots de Ciutadans de Pego i 2 del Bloc Compromís) i 6 abstencions (3 del PSPV i 3 del PP).
865 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!