Pego diu sí a l’educació en valencià a un dia del tancament de la consulta

Totes les formacions polítiques del municipi amb representació al consistori aposten perquè les famílies marquen la casella del valencià en la consulta sobre la llengua base amb la que volen que estudien els seus fills i filles el curs que ve.
________________

Dimarts 4 de març és l’últim dia per votar en la consulta perquè les famílies trien la llengua base, valencià o castellà, amb la que volen que estudien els seus fills i filles el curs que ve. Una consulta telemàtica que va començar amb problemes informàtics i que ha continuat amb ells. Les nombroses incidències tècniques amb que ha comptat la consulta, com la impossibilitat de triar el valencià en el format vertical del web des dels mòbils, ha portat a la Plataforma per la Llengua a presentar una queixa perquè «no es compleixen els requisits sobre accessibilitat dels llocs web i aplicacions per a dispositius mòbils del sector públic», explica l’entitat que també denuncia «que aquests errors comprometen la transparència i la validesa del procés, i vulneren el principi de seguretat jurídica i els drets dels participants». Preguntat per esta qüestió, el conseller d’Educació José Antonio Rovira, ha dit que s’atendran les reclamacions en la consulta de la llengua en els col·legis.

A Pego, els partits polítics coincidixen en què el valencià ha de ser la llengua base d’estudi als centres educatius de la poble i, per tant, consideren que l’opció que haurien de marcar les famílies en esta consulta que finalitza demà dimarts, és el valencià.

Des del Partit Popular, el seu portaveu Ferran González anima «la gent a que exercisca el seu dret a vot» i aposta perquè «es trie el valencià» perquè, argumenta que «això permetrà que els nostres fills i filles parlen les dos llengües». González afegix que «el valencià és part de la nostra identitat, cultura, tradició i així l’aprendran amb naturalitat».

Els socialistes de Pego, animen a que les famílies voten «sí al valencià» i que «aposten per la nostra llengua materna i la nostra llengua més important».

Des de Compromís per Pego assenyalen que la llei té en contra «totes les veus expertes de les universitats valencianes, els sindicats educatius i, fins i tot al Parlament Europeu perquè desprotegeix la nostra llengua». Anna Sastre afirma que «votar castellà tancarà les portes dels seus fills i les seues filles perquè està demostrat científicament que per adquirir una llengua minoritzada s’ha de superar el 50% en l’educació i votar castellà suposa un 25% que, com sabeu, serà insuficient». Per tot això, des de Compromís animen a tot el poble a que «vote sí al valencià».

En el que estan distants les postures dels partits polítics amb representació a l’Ajuntament de Pego és en la necessitat de la consulta. Mentre el PP critica, en veu del seu portaveu Ferran González, «les campanyes de desinformació que busquen confrontar», recorda que esta consulta està «promoguda per l’actual Consell» perquè «després de 8 anys del Botànic, els seus propis estudis deien que el valencià era menys utilitzat i anava cap arrere». I assevera González que «per això no podem permetre seguir igual» i per a aconseguir-ho el que «s’ha fet ara són unes actuacions perquè el valencià deixe de ser una llengua minoritària i s’impulse».

Compromís per Pego, per la seua banda, considera la consulta inconstitucional «perquè la nostra Constitució diu que s’ha protegir tota llengua minoritzada i aquesta llei desprotegix la nostra llengua, el valencià», afirma Anna Sastre. Denuncia que esta «llei ha creat malestar entre les famílies» i que «tot i dir-se llei de llibertat educativa, coartarà la llibertat d’elecció de moltes famílies ja que funciona per majories».

Els socialistes de Pego, en veu del seu portaveu Ricardo Sendra, consideren que «esta consulta no s’hauria d’haver produït mai» perquè creuen que «no és necessària per a la nostra comunitat educatiu» i defensen que «s’ha d’estudiar la llengua als centres educatius i s’ha de parlar en totes les places i carrers».

183 Visites
Hola!!