Pego es bolca amb les poblacions afectades per la DANA
Des de divendres diversos han estat els col·lectius que han organitzat punts de recollida d’ajuda durant el cap de setmana: Aprop protectora d’Animals, Filà Feixucs divendres, CEIP Rosalia Bondia dissabte, Club de Bàsquet Pego diumenge i des de hui, l’Ajuntament de Pego ha habilitat el mercat municipal de 9 a 14h i de 16 a 19h. Un punt que estarà actiu durant un temps indefinit. A més, hi ha gent de la localitat que ha realitzat i realitza tasques de voluntariat en diferents municipis afectats.
_________________
La tragèdia que ha assolat les comarques de l’Horta Sud, la Ribera Alta, la Foia de Bunyol i la Plana d’Utiel-Requena ha impactat profundament en la societat. Al migdia, a les portes de l’Ajuntament de Pego s’han guardat 5 minuts de silenci per les víctimes d’esta mortífera DANA, convocats per la Federació Valenciana de Municipis i Províncies. Però, les mostres de solidaritat no han parat des del mateix moment en què va passar.
A Pego, han sigut diversos els col·lectius locals que s’han organitzat per habilitar punts de col·lecta. Aprop, la protectora d’animals porta fent-ho des de divendres i seguix oberta a rebre donacions. També divendres la Filà Feixucs es mobilitzava obrint la càbila per a rebre donacions. Una iniciativa que va nàixer veient les accions que anaven apareixent en les xarxes socials i també per la coneixença de persones tocades per la DANA, com explicava Llorens Seguí com a portaveu de la Filà Feixucs.
Des de la Filà Feixucs asseguren que la resposta ha estat més que satisfactòria i que alguns dels productes i materials arreplegats ja han eixit cap a pobles com Alfafar, Algemesí, Catarroja i Torrent i ho seguiran fent hui. Tot i que algunes coses també s’enviaran junt amb el comboi que realitze l’Ajuntament de Pego.
Dissabte, les portes que es van obrir van ser les del col·legi Rosalia Bondia. Una iniciativa que va nàixer inicialment d’un grup d’amics que volia anar a ajudar i que va comentar la proposta al claustre. La idea va ser tan ben rebuda que el claustre la va fer seua, com ha explicat Ferran Siscar, mestre i portaveu del centre educatiu.
L’oratge de diumenge, amb alertes taronja i roja a les zones afectades no va permetre que isquera l’ajuda recollida al CEIP Rosalia Bondia, però esta es va deixar al pavelló cobert ‘Ausiàs March’ i es canalitzarà des de l’Ajuntament de Pego, junt amb el que es va donar diumenge al CB Pego. Però el que destaquen des de Rosalia Bondia és la increïble resposta de la gent.
Diumenge, com dèiem, va ser el torn del Club de Bàsquet Pego que va aprofitar que s’havien de disputar alguns partits al pavelló per a fer portes obertes a totes les persones que vullgueren continuar donant o facilitar un punt accessible per a aquelles que encara no hi havien pogut fer. I, com en la resta de dies, la gent es va bolcar, com ha explicat Josep Camps, més conegut com a Warrior, coordinador del club de bàsquet i artífex de la iniciativa.
Josep Camps, a més d’organitzar l’arreplegada del Club de Bàsquet Pego, hui se n’ha anat a Algemesí a ajudar a netejar. Ell i altres amics han parat a una escola d’este municipi de la Ribera Alta que s’han trobat ple de fang. Després de parlar en diferent gent que intentava netejar els carrers i l’interior de les cases, els han assenyalat que on més paper podien fer era a una de les escoles del poble i cap allà que se n’han anat i, com la resta, se l’han trobada plena de fang.
També ha fet tasques de voluntariat des del primer moment, Gema Siscar, veïna de Pego que viu a València. Ella i altres voluntàries s’auto organitzen i són de les centenars o milers de persones que creuen cada dia algun dels ponts que connecten la capital de Túria amb l’Horta Sud, una de les zones més afectades.
La sensació de Gema és que la faena no s’acaba mai i que passarà molt de temps per poder recuperar la normalitat. Perquè encara es poden vore pels carrers «molts cotxes, molt de fem i és complicat fer que allò s’aclarisca». Després de les cases, que ha estat el primer que s’ha netejat, almenys a la zona que ella ha anat, ara és el torn de les vies públiques, per això ara se centren a «traure el fang que podem» i mobilitzar vehicles amb ajuda de transport especialitzat.
Tornant a l’ajuda que s’està realitzant a Pego. Des de hui dilluns, l’Ajuntament ha habilitat el mercat municipal de 9 a 14h i de 16 a 19h. Un punt que estarà actiu durant un temps indefinit perquè, explicava l’alcalde, Enrique Moll, «açò va per a llarg i, el que anem recollint ara anirem portant-ho i distribuint-ho perquè els farà falta durant molt de temps a tota la gent».
Comentava també Moll que el consistori enviarà el que es recull al mercat municipal, i el que s’ha arreplegat per part del club de bàsquet Pego, pel Ceip Rosalia Bondia, part del donat a la Filà Feixucs i també el que s’ha donat a la Vall de Gallinera i que ha baixat fins ací personal d’este ajuntament. L’alcalde de Pego assenyalava que actualment el que es necessita són «productes de desinfecció, de neteja, cabassos, pales, mascaretes, llegiu, amoníac» entre d’altres.
La solidaritat també arriba des del consorci provincial de bombers d’Alacant que ha muntat un lloc de comandament avançat a Massanassa des d’on organitzen les 8 dotacions desplaçades a la zona per ajudar. Compten amb 2 camions grua i un vehicle de comunicacions, a més de amb 8 autobombes. Les seues tasques estos dies, consistixen en «alliberar carrers per poder donar accés a serveis primaris, traure aigua de garatges i intentar accedir als vehicles per a revisar el seu interior i descartar que hi puga haver alguna víctima», segons explicava l’oficial César Alcaraz, qui també presagiava que «el treball durarà bastant temps».
Entre les dotacions desplaçades a eixe PMA hi ha una del parc de bombers de la Marina Alta. Tot i que també estan ajudant bombers voluntaris. Explicava el caporal i portaveu de l’associació de bombers de la Marina Alta, Carles Siscar, que dimecres passat al matí ja hi van anar uns 15 voluntaris a Torrent, una de les primeres mobilitzacions d’este tipus. Ho van fer «accedint amb vehicles personals i fora de l’horari de treball». Mentrestant, «la dotació oficial del parc de Dénia, amb vehicle pesat per terra, començava a treballar coordinadament amb els companys del parc d’Alzira», des d’on eixe dia els van mobilitzen a Algemesí, on van prendre consciència de la magnitud de la DANA. Entre les diferents actuacions dutes a terme des d’aquell dimecres, «dur a una residència de Guadassuar gasoil per als grups electrògens perquè les persones estaven quedant-se sense respiradors, atés que no hi havia subministrament elèctric».
Les dos parts de bombers, l’oficial i la voluntària, funcionaven en paral·lel. En les dos fan relleus per a «treballar de manera coordinada i ininterrompuda les 24 hores». Traslladava Carles Siscar que tenen clar que «hi ha treball per a molts mesos» i que ajudaran «en tot el que es puga» perquè «el que estem veient allà no té precedents».