Pego és un dels més de cent pobles en els que s’ha decretat hui, 19J, l’alerta feminista
Cabal lidera al municipi l’exigència al Govern d’Espanya perquè consigne 120 milions d’euros dels Pressupostos Generals de l’Estat a la lluita contra les violències masclistes i a aconseguir la igualtat entre homes i dones. A la iniciativa estatal també s’han unit a Pego, el mateix Ajuntament i moltes associacions i partits polítics: les Ames de Casa, Atzaïla Associació Cultural, Obrint Camí, Pego Viu, l’Associació de Diabètics de Pego i Comarca, l’Associació per la Memòria Històrica, l’Assemblea ‘Espai Veïnal Antic Institut’, la Jogoteca, Taller Ocupacional, PSPV Pego, Compromís per Pego, Partit Popular de Pego, Ciutadans de Pego Independents, Volem Pego i Esquerra Pego. La convocatòria pegolina té tres cites. Dos concentracions, la primera a les 11.30 del matí i la segona a les 7.30 de la vesprada, les dos a la Plaça de l’Ajuntament. La convocatòria general, arreu de tot l’Estat és a les 12 del migdia als Ajuntaments. Una presa simbòlica de les entitats locals per fer tancaments i llegir allí un manifest consensuat per les associacions i federacions feministes que han convocat a nivell estatal esta nova iniciativa per reclamar eixos 120 milions per a la lluita contra les violències masclistes.
Hui és 19J, dia elegit per associacions i federacions manifestes de tot l’Estat per activar l’Alerta Feminista que ha exigit, a més de cent poblacions de tota Espanya, que els Pressupostos Generals de l’Estat destinen una consignació pressupostària de 120 milions d’euros per a les polítiques de lluita contra les violències masclistes i per la igualtat de gènere. Pego ha estat un d’eixos pobles adherits a la convocatòria.
Pego convocava, a més de l’acte que s’ha reproduït a tot l’Estat, la lectura del manifest a l’interior dels ajuntaments després de «prendre’ls», dos concentracions. Una ha tingut lloc a les 11.30h del matí, prèvia a la presa del consistori. L’altra tindrà lloc a les 19.30h., a la Plaça de l’Ajuntament.
El grup de Dones Cabal ha estat qui ha coordinat l’acció d’Alerta Feminista a Pego, tot i que a la mateixa s’ha adherit, el mateix Ajuntament de Pego, tots els grups polítics amb representació a la corporació municipal: PSPV Pego, Compromís per Pego, Partit Popular de Pego, Ciutadans de Pego Independents i Volem Pego, a més d’Esquerra Pego (sense representació, però compromès amb la lluita contra les violències masclistes). A més, s’han sumat a la iniciativa moltes associacions de la localitat: Ames de Casa, Atzaïla Associació Cultural, Obrint Camí, Pego Viu, l’Associació de Diabètics de Pego i Comarca, l’Associació per la Memòria Històrica, l’Assemblea ‘Espai Veïnal Antic Institut’, la Jogoteca i el Taller Ocupacional.
La lectura del manifest 19J Alerta Feminista ha corregut a càrrec de Mari Carmen Bordes. Reproduïm a continuació el manifest íntegre:
«MANIFEST 19J
En el que portem d’any són 34 les dones assassinades per la violència masclista que també s’ha portat per davant la vida de 6 criatures.
Les persones que hui estem ací presents estem fartes de comptabilitzar-les, d’assistir a minuts de silenci i concentracions, d’escoltar discurs de condemna, de laments, de dol…
Considerem que la violència masclista és una qüestió d’estat, que ens afecta a la meitat de la població, i que té una causa estructural que és la desigualtat entre dones i homes, en l’eradicació de la qual s’han de comprometre tots els recursos que siguen necessaris, com es va exigir en el Pacte d’Estat reclamat a 7N als carrers de Madrid.
No obstant això, ara, en els pressupostos generals de l’Estat de 2017 de pròxima aprovació, hem comprovat que la partida assignada a finançar la lluita contra la violència masclista puja a poc més de 31 milions d’euros, el que suposa un 0,00011% del total de Pressupost i un 10% menys que fa 7 anys. Això vol dir que se segueix sense assignar ni un euro a la prevenció en els àmbits educatiu, sanitari i de mitjans de comunicació, que no s’atén la violència sexual com preveu el Conveni d’Istanbul des 2014. Implica que no es millore la resposta judicial i no es cobrisca el cost dels serveis jurídics, psicològics i socials en les Entitats Locals establerts a la Llei d’Igualtat. Vol dir que aquest Pacte d’Estat naixerà mort.
Per això, convençudes que ha passat el temps de les paraules i és l’hora dels fets, ens fem presents en aquest Ajuntament amb una exigència molt concreta al Govern de l’Estat: la consignació de 120 milions d’euros en la partida destinada a la lluita contra la violència masclista.
No admetem rebaixes, ni més dilacions. Entenem que no és negociable el preu de la vida de les dones. I per això hui en molts ajuntaments s’està donant lectura a aquest manifest, com a primer avís de la decisió presa per les persones que no tolerarem la inactivitat, la indiferència o la incompetència dels poders públics a l’hora d’actuar amb celeritat i eficàcia per frenar la violència masclista.
Pego, a 19 de juny de 2017»
La tècnica d’Igualtat de l’Ajuntament de Pego, Xaro Pinto, ressaltava, entre d’altres coses, la proposta de l’Observatori Estatal de Violència de Gènere per a la subcomissió de treball que està elaborant en el Congrés dels Diputats el Pacte d’Estat contra la violència de gènere. Una proposta que suggerix els següents punts:
«- La necessitat d’augmentar el pressupost contra la violència de gènere
– Augment del nombre de jutjats especialitzats en la violència de gènere
– És necessària l’assistència i la recuperació de les víctimes
– Formar a tots els professionals i a totes les professionals implicades
– Es necessiten unitats especialitzades en violència de gènere
– Impulsar protocols de coordinació com a mesura de protecció
– Millora dels mecanismes d’avaluació policial de risc per a evitar assassinats després de no evidenciar-se risc o este ser baix
– Seguiment rigorós del complint de les ordres i major control dels agressors per a evitar els assassinats de les dones amb ordres d’allunyament.
– Que la denúncia no siga condició per accedir al sistema d’assistència perquè la majoria no denúncia
– Revisar els drets dels maltractadors amb els seus i les seues descendents. No a la custòdia compartida imposada
– Tractament psicològic per als i les descendents sense precisar l’autorització del pare
– Reforma de l’article 416 de la Llei enjudiciament criminal que establix la dispensa de la víctima de l’obligació de declarar contra el seu maltractador
– Prevenció i formació en els centres educatius i en els mitjans de comunicació
– Més recursos per al medi rural i també en matèria d’igualtat d’oportunitats».
El regidor d’Igualtat de l’Ajuntament de Pego, José Merí, ha llegit la moció que pujarà al proper ple ordinari, el del mes de juliol i en la que s’insta «el Govern de l’Estat a augmentar / modificar* en els pressupostos generals de l’Estat 2017 l’assignació destinada, en els termes abans esmentats, tant per a la lluita contra la violència de gènere, com en relació a les polítiques d’igualtat». Perquè, segons el text, «Si no s’augmenta significativament en els PGE 2017, almenys en 120 milions d’euros, el Programa 232C “Violència de Gènere”, un “Pacte d’Estat” seria una ofensa i una burla a totes les dones que pateixen o han patit violència de gènere, és a dir, per als 4 milions de dones que, segons la Macroenquesta 2015 del mateix Govern, pateixen violència de parella (2,5 milions de dones) o sexual fora de la parella (1,5 milions). És seguir sense assignar ni un euro a la prevenció en els àmbits educatiu, sanitari i de mitjans de comunicació, no cobrir la prevenció i atenció a la violència sexual que exigeix el Conveni d’Istanbul (vigent des del 2014), no millorar la resposta policial i judicial i no cobrir el cost dels serveis jurídics, psicològics i socials en les Entitats Locals establerts en l’art.19 de la Llei O 1/2004».
El President de la Mancomunitat de Serveis Socials de Pego, L’Atzúbia i les Valls, també alcalde de Pego, Enrique Moll, assenyalava que «el gran problema és de finançament i, alhora que s’ha de prendre seriosament que es tracta d’un problema» i denunciava que «fins que no siga rentable per a algú no va haver-hi pressupostos». Informava Moll que «a Pego, les estadístiques de violència masclista estan per baix de la mitjana estatal, però continua havent-hi». Així que, tot i que «la gent es pense que a Pego no hi ha dones maltractades, sí que hi ha casos de violència masclista». De moment, «mentre no es posen més diners, l’únic que podem fer és intentar que la gent col·labore, denuncien, que parlen amb la policia local, que telefonen al 016 i, en definitiva, intentar minimitzar estos actes al mínim».