Pego reclama que l’AP-7 passe a ser de gestió pública i gratuïta quan acabe la seua concessió
La moció presentada pels socialistes de Pego també reclama «abordar i elaborar el pla que preveu les actuacions a realitzar a partir del moment en què l’AP-7 deixe de ser de peatge, a fi de millorar la connectivitat amb les poblacions i les xarxes viàries de les àrees per les quals discorre». Va ser aprovada per unanimitat.
El ple ordinari de juny de l’Ajuntament de Pego va viure una d’eixes curiositat que ha portat la moció de censura que ha comportat el canvi de govern a Espanya, fent passar al PP a l’oposició i al PSOE estar en el govern. I és que els socialistes de Pego van presentar el passat 22 de maig una moció per a reclamar la gratuïtat de l’AP-7 i que esta siga de gestió pública en acabar-se la concessió, el 31 de desembre de 2019. En aquell moment encara hi havia un ministre popular al capdavant de Foment.
La moció, que va ser llegida pel socialista Enrique Moll, afirma que «l’autopista del Mediterrani o AP7 és una infraestructura fonamental per a la vertebració del territori ja que és una via de comunicació de les poblacions costaneres de la nostra Comunitat, i el fet que es tracte d’una via de pagament suposa un efecte dissuasiu en la seua utilització, la qual cosa comporta el saturament d’altres carreteres com les N-332 i N-340, augmentant tant el seu trànsit com la perillositat».
Exposa la moció que «el peatge suposa una infrautilització d’aquesta infraestructura que es degué liberalitzar en 2006, però que una ampliació del govern Aznar, va fer que la concessió d’esta s’ampliara fins a 2019». La indefinició de l’anterior executiu sobre si esta via serà gratuïta o no i les declaracions de representants de l’empresa Abertis negant que vaja a liberalitzar-se, «genera molts dubtes i malestar» i per això el grup socialista de Pego proposava al ple acordar:
1. «Reclamar al Govern Central, que una vegada finalitzada l’actual concessió de la gestió de l’Autopista del Mediterrani el 31 de desembre de 2019, l’AP-7 passe a ser de gestió pública i gratuïta».
2. «Abordar i elaborar el pla que preveu les actuacions a realitzar a partir del moment en què l’AP-7 deixe de ser de peatge, a fi de millorar la seua connectivitat amb les poblacions i les xarxes viàries de les àrees per les quals discorre, i que ja ha sigut traslladat pel Consell al ministeri de Foment, sense que fins al moment s’haja obtingut resposta».
3. «El Consell traslladarà a l’Estat els anteriors punts i exigirà comptes sobre aquest tema en el termini de dos mesos».
«Totalment a favor de la proposta», manifestava Irene Sendra, regidora de Volem Pego. Confiava Sendra que, «ara que hi ha un nou ministre de Foment, valencià, ens tinga més en compte, que ens mire més als valencians i les dolentes infraestructures que tenim, com de malament està cohesionat el territori i tot el que estem pagant per circular».
Carmelo Ortolà, per part de Ciutadans de Pego, recordava que és una qüestió que s’ha tractat diverses vegades al ple municipal i des del partit independent estan «d’acord en què no es renove la concessió i que revertisca a ús públic conforme està previst en la concessió». I és que manifestava Ortolà que, «els pegolins ja han pagat prou diners d’eixa autopista per a anar a Alacant o a València». Afegia el portaveu de Ciutadans de Pego Independents que «és una llàstima» que eixa infraestructura no s’utilitze per a fer «un bypass a Oliva» i que només li caldria construir un accés a la zona sud per a evitar trànsit a la localitat veïna.
Eixe canvi de govern també el tenia present la portaveu popular, Ana Ortolá, qui manifestava que «amb l’actual govern, també es tinga en compte i siga una realitat». Afegia que es conformarien en que el termini de dos mesos que inclou la moció «revegem algun indici d’alliberament, encara que només fora parcial» i també instava el ple municipal a que, «d’ací a dos mesos es torne a demanar i no parem de reivindicar-ho constantment al govern central, estiga qui estiga».
«Pensem que és una infraestructura necessària i que hauria de ser gratuïta, sobretot perquè l’alternativa a esta comarca, que és la nacional, és una alternativa perillosa, pràcticament a la tota la comarca és un punt negre fins a Oliva», manifestava Àngel Oltra, portaveu de Compromís per Pego. Recordava que les declaracions de l’anterior ministre, afirmant que s’alliberaria l’autopista però es continuaria pagant «no ajudaven massa». Ara, però, apuntava Oltra, «el govern ha canviat i el ministre [de Foment] és valencià», és per això que confien que «faça cas».
L’alcalde, Enrique Moll, explicava que la intenció és que, «només estiguen nomenats el subdelegat i delegat de govern, tornar a demanar una reunió amb ells per a explicar-los la situació que tenim ací». Així mateix, també anunciava que intentaran parlar directament amb el nou ministre, José Luis Ábalos, «perquè ens explique les seues intencions respecte a l’AP-7».