Pego se suma al projecte Viles en Flor

El municipi s’adherix a esta iniciativa de la Fundació de l’Associació Professional de Flors, Plantes i Tecnologia Hortícola de la Comunitat Valenciana, amb l’objectiu de posar en valor la riquesa natural i paisatgística del poble i el seu entorn.

____________________

L’Ajuntament de Pego s’ha adherit al projecte Viles en Flor, una iniciativa de la Fundació de l’Associació Professional de Flors, Plantes i Tecnologia Hortícola de la Comunitat Valenciana (ASFPLANT), l’objectiu de la qual és incentivar que els consistoris milloren i potencien els espais verds urbans, la seua gestió sostenible, l’educació ambiental i la conscienciació ciutadana en la cura de l’entorn.

La proposta va nàixer a França el 1959 sota la denominació Villes et Villages Fleuris. Aleshores tenia com a objectiu embellir el territori i estimular el turisme, però el projecte no ha deixat d’evolucionar per respondre els desafiaments contemporanis, tant socials com ambientals. Per això ara esta iniciativa es basa en tres pilars fonamentals: 1) La millora sostenible de la qualitat de vida, 2) la preservació del medi ambient i dels recursos i 3) la promoció i atractiu dels territoris. El seu potencial va fer que, al llarg dels anys, altres països l’hagen implementat com Itàlia amb la iniciativa Comuni Fioriti, Irlanda amb Tidy Towns, el Regne Unit amb Britain in Bloom i Canadà amb Communities in Bloom.

Ací, d’ASFPLANT promou des de 2017 el programa Viles en Flor. Este ja compta amb la participació de més de 50 municipis com Calp, Alboraia, Alzira, Carcaixent, Castelló, Gandia, Sueca o Vinaròs, entre altres. I ara també amb Pego, que amb la seua incorporació vol «mostrar i posar en valor la riquesa natural i paisatgística del territori mitjançant el reconeixement públic de tots aquells projecte d’enjardinament, ornamentació floral, mobiliari urbà i espais lúdics que són un exemple a seguir», principis que guien la iniciativa Viles en Flor.

Pego ha decidit sumar-se perquè és un programa «molt interessant» i «trobàvem que era important per al nostre poble perquè és un reconeixement i una forma de donar a conéixer la sensibilitat i la forma de treballar en les àrees verdes del municipi, com en els parcs i jardins com en les àrees forestals», apuntava el regidor de Qualitat Urbana Ricardo Sendra. Afegia que també «és una forma de crear sinergies amb empreses reconegudes del sector com amb altres ajuntaments que també participen en aquesta iniciativa». Tot amb l’objectiu que «el nostre poble siga més eficient i més punter en totes aquestes iniciatives».

Viles en Flor, seguint l’exemple francés i no només es queda en l’estètica, sinó que va més enllà. Comentava Ricardo Sendra, que es «cuida molt la sostenibilitat, fixant-se, per exemple en què els mecanismes de reg siguen eficients, que el tipus d’arbres siguen monumentals i estiguen ben cuidats».

Ressaltava el regidor de Qualitat Urbana que Viles en Flor aposta per «la participació ciutadana» i per això s’afavorirà que «la gent puga demostrar que som un poble que estem preocupats pel medi ambient, que ens agrada molt el tema mediambiental i agrícola», el que permetrà segons indicava Ricardo Sendra, que Pego a més de tindre una ornamentació vistosa, puga esdevenir una població «més amable», atés que es plantaran arbres pensant en «mitigar la calor a l’estiu» i millorar així la qualitat de vida de la ciutadania pegolina.

Amb esta adhesió, Pego inicia dinàmiques de treball amb la Fundació d’ASFPLANT, que compta amb professionals de la matèria que assessoren els municipis adherits al programa, sobre les línies a treballar per a millor en els diferents aspectes mencionats anteriorment.

A Pego, el treball estarà coordinat per les regidories de Qualitat Urbana i Transició Ecològica. Des d’esta última, Laura Castellà, indicava que el consistori ja ha fet una faena prèvia de plantar arbres autòctons» perquè són els que millor s’adapten al clima mediterrani i s’ha dedicat temps a la cura de les plantes i arbres ja existents per a potenciar el seu creixement. Per això ressaltava Castellà que este projecte «és molt important per centrar-nos en la sostenibilitat i intentar fer accions per a reduir la calor, per aconseguir un poble més amable i més bonic, però sobretot per a copiar als nostres veïns en el disseny dels seus municipis, en com de bonics els tenen i en les accions que fan per cuidar això».

Pego, amb l’adhesió a Viles en Flor, aconseguix també avançar en la consecució «d’objectius de desenvolupament sostenible» i a més es fan «aliances en altres municipis, en altres països» i, en este punt, recordava Laura Castellà que «este projecte forma part d’altres projectes europeus, reforçant així la política de l’equip de govern que mira a Europa i el finançament europeu, perquè creiem que és molt important».

Tot este treball i el que, a partir d’ara amb este nou acord es realitze, s’informatitzarà per a aconseguir els guardons que atorga l’entitat, anomenats ‘Flors d’Honor’. El municipi presentarà la seua candidatura al programa, un jurat professional visitarà Pego per a emetre un informe i se li conferirà una puntuació i una classificació. Posteriorment es durà a terme la gala de lliurament de guardons, que se celebrarà el proper 3 d’octubre a Alberic.

230 Visites
Hola!!