Pego suma a la seua biblioteca el monogràfic sobre ‘La guerra de l’aigua’ de les VIII Jornades d’Estudis Carmel Giner Bolufer

Les actes de 2023 es presenten esta vesprada a les 19 hores, a la Casa de Cultura, recullen les conferències que es van pronunciar durant les jornades en el 40é aniversari d’un esdeveniment de gran impacte social al municipi i que ha quedat en la memòria col·lectiva, com apunta l’arxiver municipal, Joan Miquel Almela.
____________________

L’aigua és vida perquè és essencial per al manteniment dels ecosistemes i la nostra salut, així com a per a les nostres cases, l’economia i el desenvolupament de nombroses activitats. I per això moltes veus expertes asseguren que un futur no massa llunyà l’aigua serà motiu de conflicte bèl·lic. Però si mirem al passat l’aigua ja ha sigut causa de conflicte entre territoris. I Pego ho va viure en carns pròpies el 1983.

Foto: Vicent Sifre/Grup Aureba

En complir-se els 40 anys de la coneguda com a ‘Guerra de l’aigua’ i coincidir amb la celebració de les VIII Jornades d’Estudis Carmel Giner Bolufer de Pego i les Valls, l’organitzador i arxiver municipal, Joan Miquel Almela va decidir dedicar-li un monogràfic perquè «el 1983 va haver realment una intenció verídica i estudiada de transportar aigua dels aqüífers de Pego fins a la Marina Baixa. Un fet que va provocar un impacte social realment important, com mai s’havia vist a Pego. Amb altercats, amb violència […] que va quedar en la memòria col·lectiva». Per això va considerar Almela que «calia recordar-ho després de 40 anys, perquè eixos temes estan candents en l’actualitat, sobretot degut a la carència de l’aigua».

Coincidix a assenyalar la presidenta de l’Institut d’Estudis Comarcals de la Marina Alta (IECMA), Rosa Seser, que la guerra de l’aigua als anys 80 és «un tema que cal revisar i que a més [en la publicació de les actes] es complementa amb estudis sobre la natura i el patrimoni de la zona de la marjal i tot el que és el cicle de l’aigua de Pego».

Foto: Vicent Sifre/Grup Aureba

Des del IECMA, com a coeditor junt amb l’Ajuntament de Pego, del llibre de les jornades d’estudis estan «molt satisfets» amb la col·laboració perquè, reflexionava la seua presidenta, la publicació permet «deixar d’una manera material tots els estudis que es presenten» i això implica que «els tenim ara en paper per a poder rellegir i estudiar de cara a un futur».

De fet, l’arxiver municipal Joan Miquel Almela, des del principi, «des què van començar en 2004 les Jornades d’Estudis Carmel Giner, tenia la clara idea que, si es feien una sèrie de conferències al voltant de la història de Pego, de la comarca o les Valls, que allò s’havia de publicar perquè tots no poden vindre a les conferències i estes són efímeres». Per això, considerava Almela que «el més important és que quede reflectit en un llibre». I des d’aleshores ja se n’han publicat huit «on està recollida quasi tota la història de Pego», posava de relleu l’arxiver. També subratllava que «això és una mampresa que crec que pocs pobles tenen».

Huit publicacions coeditades per l’Ajuntament de Pego i el IECMA que permeten, com destacava la presidenta de l’Institut, Rosa Seser, «amplificar la difusió» perquè «este llibre d’actes es repartirà entre els 630 socis i sòcies del IECMA». I és que recorda Seser que entre els objectius de l’entitat està «fomentar l’estudi i la investigació sobre la Marina Alta».

Les actes de 2023 es presenten ara, tot i que ho fan amb retard. El gran impacte de la dana també va provocar el retard de l’enquadernació dels exemplars perquè la major part de les enquadernadores estan ubicades a l’Horta Sud, en els pobles més afectats pel desbordament del barranc del Poio. Encetat el 2025, l’arxiver municipal ja està dissenyant la programació de les pròximes jornades, les novenes, que se celebraran previsiblement a finals de novembre i principis de desembre d’enguany i avança que enguany «la idea és canviar la tònica i no les farem monogràfiques, farem una miscel·lània, com veníem fent en les anteriors».
 

123 Visites
Hola!!