Pego tanca el període de Carnestoltes amb la celebració de la Pinyata

Una festa amb personalitat pròpia molt estimada per la població que espera amb ànsia desfilar pels carrers del poble per a mostrar el seu dol més alegre. Des de la Regidoria de Festes s’aclareix que durant la nit de dissabte no actuarà a Pego l’orquestra Montecarlo. Tot i que recorda que hi haurà diverses actuacions al carrer de la mà de bars i pubs. A partir de les 11 de la nit i des de la Plaça de l’Ajuntament eixirà la desfilada.
I arriba Pinyata a Pego. Després d’uns Carnestoltes passats per aigua i fred, i amb unes previsions que tornen a marcar aigua per a diumenge, tothom es mor de ganes de passar una nit fantàstica plorant en Carnestoltes, potser enguany amb més motiu que d’altres anys.

Els inicis del soterrament d’En Carnestoltes foren dubtosos, és per això que a Pego la festa es coneix popularment com a Pinyata a més de com enterro de la sardina. Els motius són ben senzills, la gent no entenia perquè s’havia d’enterrar una sardina, ja que l’adéu a En Carnestoltes tenia relació amb l’inici de la Quaresma. Un període que es vinculava més bé a la privació de la carn. De tot tipus de carn, òbviament també la de peix, però més fortament la dels animals terrestres. És per això que a Pego es va optar per anomenar Pinyata a la festa que deia adéu a En Carnal, ja que quan va començar a celebrar-se es realitzen cucanyes o pinyates en els balls populars.

Sobre la Quaresma direm que en els segles VI-VII va cobrar importància el dejú com a pràctica quaresmal, presentant-se un inconvenient: des dels orígens mai es va fer dejú en diumenge per ser dia de festa, la celebració del dia del Senyor. Per tant, la pregunta va ser “Com fer aleshores per a respectar el diumenge i, a la vegada, tenir quaranta dies efectius de dejú durant la quaresma?” Per a resoldre aquest assumpte, al segle VII, s’agregaren quatre dies més a la quaresma, abans del primer diumenge, establint els quaranta dies de dejú, per a imitar el dejú de Crist al desert –sempre restant el diumenges. Així, l’Església va començar el costum d’iniciar la Quaresma amb el Dimecres de Cendra, costum molt arrelada i volguda pel poble cristià. D’aquesta manera, la Quaresma dura 40 dies, començant el Dimecres de Cendra i acabant el Diumenge de Rams, dia que comença la Setmana Santa.

Però abans de què tot això passe, a Pego el seguici fúnebre, format per les diferents colles del poble, es concentrarà a partir de les 23.00 h. a la Plaça de l´Ajuntament. Des d’aquest punt, s’encetarà la desfilada fins al Pla de la Font, seguint l’itinerari de costum: Plaça de l´Ajuntament, C/ Ecce-Homo, C/ Capità Cendra, C/ Sant Jaume, C/ Sant Agustí i Pla de la Font.

A la fi del recorregut es procedirà a la crema de tots els taüts, totes les sardines o les representacions d’En Carnestoltes en una gran foguera al centre del Pla de la Font donant per acabat així al temps d’esbarjo que ha suposat la festa de Carnestoltes, enguany passada per aigua i embolicada de fred.

De fet, des de la regidoria de Festes, el seu responsable, l’independent Ricardo Cabrera, aclaria que la suspensió oficial del Carnestoltes no suposa que aquest es pospose per a aquest dissabte, en què se celebra la Pinyata. Ans al contrari, la gent que tinga ganes de Carnestoltes s’haurà d’esperar al 2011 per a poder tornar a gaudir d’ell, si és que l’any que ve la meteorologia deixe que aquest es desenvolupe conforme al previst.

Així, el regidor de Festes desmentia que l’orquestra Montecarlo, una de les que estava previst que actuara dissabte passat per a animar el Carnestoltes, actue este dissabte, 20 de febrer a Pego.

Després d’una reunió de negociació amb l’orquestra Montecarlo, Ricardo Cabrera avançava que aquesta actuarà durant la Fira de Pego 2010. A aquest acord s’arribava en certa manera pel pes que té la Pinyata entre els pegolins i pegolines i el respecte, per part de l’Ajuntament, a les diferents actuacions que munten distints bars i pubs del poble.

Així que la Pinyata seguirà el seu curs habitual i a mesura que es vagen cremant i consumint les sardines i la resta de símbols carnestolencs, quan vagen convertint-se en cendra, símbol que representa la destrucció dels errors de l’any anterior al ésser cremats; serà el moment, cap a les 00.30 de la nit, per reviure un altra classe de foc amb l’espectacle del Correfocs, que enguany corre a càrrec del grup l’Esclat Teatre, la mateixa companyia que realitzà el correfocs l’any passat.

Des de la Regidoria de Festes es recorda als veïns i veïnes per on passe el correfocs que és convenient que protegeisquen finestres, portalades o qualsevol element que puga sofrir perill a causa dels possibles impactes dels elements pirotècnics que són utilitzats a l’espectacle de focs artificials.
761 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!