Pego visibilitzarà a partir de l’any que ve el Dia Internacional del Poble Gitano

En el ple ordinari de maig es va aprovar per unanimitat una moció presentada pel PP que emplaçava l’Ajuntament a «reconèixer i recordar cada 8 d’abril la comunitat gitana pegolina com un grup més de ciutadans iguals davant la resta en drets, deures i obligacions». Entre d’altres activitats, el proper 8 d’abril, del balcó de l’Ajuntament, haurà de penjar la bandera del poble gitano com a «símbol de lluita contra la discriminació i el racisme».

El ple ordinari de maig va aprovar la inclusió a debat d’una moció presentada pel Partit Popular perquè, a partir de 2019, Pego celebre el 8 d’abril el Dia Internacional del Poble Gitano. L’encarregat de llegir la moció va ser el regidor popular Simón Ortolá, qui va recordar que «el primer Congrés Mundial Gitano celebrat a Londres el 1971 va acordar esta data com a Dia Internacional per a reivindicar els drets del poble gitano a més d’institucionalitzar la bandera i l’himne gitano».

Informava Simón Ortolá que «la comunitat gitana està constituïda per més de 10 milions de persones que habiten en nombrosos països de tot el món. A Europa constituïxen la minoria ètnica més important i nombrosa, amb més de 8 milions de persones».

«Els gitanos (700.000 a Espanya) aspiren a la igualtat», s’afirma en la moció i, per a contribuir a que Pego també es treballe per ella, el PP proposava al ple municipal 4 acords:

1- «Reconèixer i recordar cada 8 d’abril la comunitat gitana pegolina com un grup més de ciutadans iguals davant la resta en drets, deures i obligacions»

2- «Penjar i il·luminar els balcons de l’Ajuntament amb els colors de la bandera del poble gitano com a símbol de lluita contra la discriminació i racisme, perseguit en algunes ocasions».

3- «Instar a l’equip de govern a facilitar que en la setmana del 8 d’abril la comunitat gitana, puga disposar de locals públics per a qualsevol celebració que es vullga dur a terme, ja siguen espectacles o concerts, entre altres esdeveniments».

4- «Que s’estudie la possibilitat de cedir un espai perquè la comunitat gitana puga realitzar celebracions culturals al llarg de l’any».

«Reivindicar el dia internacional del poble gitano em sembla necessari», afirmava Irene Sendra, portaveu de Volem Pego i recordava que «és un poble que ha estat maltractat durant segles […] i del que també tenim molta ignorància i allò principal és apropar-nos perquè això sempre enriquix». Considerava Sendra que la comunitat gitana pegolina està ben integrada, però també creia que cal més interacció entre les dos comunitats.

Apuntava Carmelo Ortolà que, «normalment quan una associació vol fer alguna cosa, fa un registre d’entrada a l’ajuntament» i per això demanava a les associacions gitanes que també «ho demanen». Desitjava el portaveu de Ciutadans de Pego Independents que «tan de bo s’integraren i compliren en drets, deures i obligacions» i es mostrava indignitat perquè la moció incloguera en els acords «instar a l’equip de govern a facilitar que en la setmana del 8 d’abril la comunitat gitana puga disposar de locals públics per a qualsevol celebració» perquè assegurava que, «quan han demanat el teatre municipal, sent jo alcalde, s’ha deixat». Finalment, avançava que Ciutadans de Pego Independents anava a votar a favor de la moció, però incidia en la idea que «complisquen tots en deures, drets i obligacions».

Sobre la qüestió de la cessió d’espais, explicava Carmelo Ortolà que se n’han cedit, però que «els els hem hagut de llevar per protestes del veïnat», és per això que advertia que «cal tenir en compte, quan es cedix un espai, per a quines funcions perquè l’ajuntament té diferents espais depenent de les necessitats de les activitats a realitzar».

«A Pego hi ha moltes comunitats diferents», ressaltava el portaveu de Compromís per Pego. En focalitzar la relació entre les comunitats paia i gitana, Àngel Oltra, posava com a exemple el carrer Fraga, on vivia la seua àvia, per a explicar que «entre les dos comunitats, tot i que s’han viscut molts anys junts, no hi hagut cap tipus de relació més enllà de viure un al costat de l’altre», el que el portava a demanar que «és un tema que s’ha de solucionar perquè són molts anys i s’ha de fer per les dos parts». Després girava el focus al ple municipal, per a testimoniar que està integrat només per paios. Insistia, per tant Oltra, que «la integració ha d’arribar per les dos bandes» i suggeria que es podrien començar a fer passes el proper dia 16 de maig, dia de l’Holocaust Gitano, pel que van morir 1 milió de persones.

Enrique Moll, com a portaveu del partit socialista assegurava que pel tipus de mocions presentades pel PP al ple de maig, intuïa que ja «estem en campanya electoral» i recordava que l’any passat al seu facebook personal va felicitar el 8 d’abril el poble gitano i enguany ho ha fet la Mancomunitat de Serveis Socials. D’altra banda, manifestava que la proposta de penjar la bandera al balcó de l’ajuntament i il·luminar la façana és una bona iniciativa. També considerava Moll que el 8 d’abril si necessiten algun espai municipal, per celebrar el dia internacional de poble gitano, el que han de fer és demanar-ho amb temps.

Sobre la cessió d’espais, recordava Enrique Moll que, «el problema és que, quan l’hem cedit, hem tingut problemes amb el veïnat perquè tenen una manera de reunir-se que és diferent». Explicava que per això se li va oferir al col·lectiu gitano el parc de bombers que hi ha a la carretera de l’Atzúbia, però el van creure idoni. L’espai que tenien cedit a Pérez Ramos, en registrar-se allí l’escola de persones adultes, des de Conselleria es va informar que només es podien desenvolupar activitats educatives a l’escola i es van haver de traslladar. D’altra banda, recordava que una de les normes de l’Espai Veïnal Antic Institut és que no hi haja associacions religioses, ni partits polítics. També informava l’alcalde que el col·lectiu musulmà té llogat un espai amb recursos propis que els serveix de mesquita, com també passa en l’església i, per esta raó suggeria Enrique Moll que, «el poble gitano, si vol fer culte, no té perquè tindre unes instal·lacions municipals». No obstant, desvelava que se’ls «va fer una oferta de cessió d’uns terrenys perquè edificaren el seu temple i no s’ha contestat a la proposta».

Laura Castellà, regidora de Cultura, informava que «sempre que alguna associació gitana ha demanat espais municipals se’ls han cedit, almenys en esta legislatura». No obstant això, considerava que «el problema està en què, abans de la data prevista, decidixen no fer l’activitat».

Entre el públic del plenari, l’alumnat del col·legi Sant Antoni, hi havia un jove gitano que, en acabar el ple va expressar que «només en què es posara la bandera del poble gitano i es felicitara el dia del poble gitano, ens sentiríem orgullosos», perquè assegurava que «hi ha molt de racisme ací a Pego», tot i que també considerava que «hi ha convivència a Pego per a estar tots junts i dir felicitats als gitanos pel seu dia».

Tot i la discussió, la moció presentada pel PP per a celebrar el Dia Internacional del Poble Gitano a Pego a partir de 2019, va ser aprovada per unanimitat.

 

2206 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!