“PGOU a la carta?”

Esta és una de les qüestions que planteja el govern municipal davant la demanda de dos empresaris que volen construir una espècie de residència privada a una parcel•la on només està permesa una edificabilitat de dos alçades, més planta baixa i en sol•liciten cinc.
Este matí a l’obrir la premsa digital o les xarxes socials ens desdejunàvem amb un titular referent a Pego bastant singular. La Marina Plaza informava: “Una empresa pressiona a l’ajuntament per a construir una residència de cinc altures on només es poden alçar dos” i Levante-emv titulava: “Un grup d’empresaris demana un canvi en el PGOU de Pego per a obrir un geriàtric”. Totes dues informacions feien referència a un comunicat de premsa de l’empresa (un comunicat de premsa no remés per esta empresa a Ràdio Pego i al que per tant només podrem referenciar a través de les notícies citades).

El que ens explica La Marina Plaza és que “l’empresa promotora del projecte [un geriàtric privat en el nucli urbà] ha atac contra l’ajuntament de Pego en un dur comunicat”, davant la negativa de modificació del PGOU. També explica que “Els plans de la mercantil suposen edificar una residència de cinc altures en un lloc del nucli urbà on el planejament només permet alçar tres (planta baixa i dos plantes), per la qual cosa, perquè puga fer-se realitat el projecte requereix que es modifiquen els paràmetres urbanístics”.

Des de l’Ajuntament de Pego, l’exalcalde del municipi, Carmelo Ortolà, qui va iniciar les negociacions del projecte junt al regidor de Serveis Socials i actual alcalde, Enrique Moll, declara que “l’Ajuntament de Pego mai s’ha negat a qualsevol iniciativa d’estes característiques, però des de l’Ajuntament s’ha de vetllar sempre pels interessos dels ciutadans i d’aquelles persones que vullguen fer una inversió i, el primer que ha de tenir eixa inversió és complir les normes”. De fet, el projecte presentar per “dos persones, una de Pego i una de Dénia” -matisa Ortolà- els va semblar als dos regidors, “un bon projecte”. Segons explica l’exalcalde, el projecte parlava de “un edifici amb miniapartaments […] i després dins l’edifici, ubicats una sèrie de serveis comuns com un menjador, una sala d’estar, etc”. Ortolà assegura que “açò, realment no és una residència, sinó una espècie de centre sociosanitari o centre social perquè per a denominar-se residència ha de tindre una sèrie de metres quadrats tipificats i una sèrie de serveis que el que fan és encarir molt el producte”. Concloïa que el projecte ompliria un buit a la localitat i per tant “no hi ha cap objecció al proposat”.

De fet, La Marina Plaza reprodueix la descripció del projecte per la part afectada de la següent manera, “està plantejat com un espai amb apartaments individuals i suposaria cobrir una necessitat que existix no sols en el nucli urbà de Pego, sinó en les moltes urbanitzacions que existixen en la zona”.

Aleshores, on està el problema? En el solar de què disposen els promotors del projecte. I és que la iniciativa que presenten proposa un edifici de cinc altures “quan en eixa zona només se’n poden alçar tres”, el que suposa un incompliment de la normativa urbanística del municipi.

Reconeix el regidor que la proposta dels promotors requalificar el solar com a terciari. Actualment és residencial intensiva. L’Ajuntament de Pego, declara que “no cal canviar a terciari perquè actualment a l’eixample és pot fer ús sociocultural, artesà , aparcament, assistencial, recreatiu, etc. Però només en tres altures i no cinc que és el que pretenen”.



Font:La Marina Plaza


Per la seua banda, “l’empresa -segons publica La Marina Plaza- insistix en el fet que l’ajuntament hauria d’accedir a la seua petició i canviar la qualificació de la parcel•la per a permetre la construcció de la residència, perquè “ens trobem en un moment econòmic en què este tipus d’iniciatives i inversions són més que necessàries”. Al respecte argumenta l’empresa en el comunicat remés a la premsa escrita que “la iniciativa “donaria ocupació directa a unes 13 persones i podria acollir almenys a 30 persones majors”. A més, “també hi hauria llocs de treball indirecte per la bugaderia, la cuina,…”, segons relata La Marina Plaza.

Des del govern municipal, però, es pregunten, en paraules de Carmelo Ortolà, “si estes persones el que demanen és que es canvie el PGOU de Pego a la carta, és a dir, perquè jo vull fer ahí cinc altures […] em pregunte: “quantes persones més de Pego voldrien que es canviara el Pla General per a ells traure rendiment o fer una activitat. Que ho diguen tots. Seria factible? Jo crec que no”, concloïa Ortolà, qui recordava que “l’Ajuntament de Pego té possibilitats de disposar de terrenys per a fer una concessió administrativa per si hi ha alguna empresa seriosa que vullga fer en este municipi una residència”.

Incidia Ortolà que “no hi ha cap inconvenient en fer un centre d’estes característiques, però si tenim unes normes urbanístiques que estem fent que s’adapten tots a elles, sinó no es pot donar llicència, estes persones també s’hauran d’adaptar”. Resumia la posició del consistori recordant que “no estem posant traves a ningú, simplement estem aplicant la normativa”.

Segons publica Levante-emv, “estos empresaris no perden l’esperança i, ahir, en un comunicat, van demanar al govern de Pego que “estudie la viabilitat” d’esta inversió en serveis socials”.


993 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!