Trajectòria i anècdotes de la Ràdio Lliure de Pego, en el Cicle de Memòria Històrica

El IV Cicle de Memòria Històrica ha estat format per tres jornades. Aquesta mateixa setmana, dimecres passat, es va fer una taula redona per a parlar sobre la Ràdio Lliure de Pego. Hi van intervindre Toni Ribera, Rafel Ruiz, Salvador Bolufer i Elvira Cambrils. Recordaren cóm es va crear aquella emissora lliure, que va emetre en el 101.1 de l’FM, del 1985 al 1989 i va ser el germen de l’actual Ràdio Pego, creada en 1993.

Toni Ribera va ser l’encarregat d’explicar cóm era la gestió de la ràdio lliure,nascuda en valencià, dins d’un marc d’alegalitat per la falta de regulació de l’espai de les radiofreqüències, de la mà d’un grup de 25 persones i en forma de cooperativa.

Ribera recordà que la Ràdio Lliure de Pego va tindre diferents seus, primer al carrer Orba, després al carrer Sant Francesc Xavier i un estiu va ser instal·lada a una casa de camp. Finalment es va quedar al carrer Sant Lluís. Una època de la qual va parlar Rafel Ruiz.

Per la seua part, dimecres Salvador Bolufer va rescatar moments i anècdotes viscuts a la ràdio lliure i fets històrics als quals va donar ressò amb cobertura en directe, debats, etc.

Bolufer indicà que la Baixàda del riu Bullent va nàixer d’un programa de la Ràdio lliure de Pego. I Rafel Ruiz va comentar que en un dels seus programes també es va donar inici a l’actual Pinyata.

A més a més, Salvador Bolufer projectà dos vídeos inèdits enregistrats en el seu programa Bon Profit. Un d’ells d’un programa del 4 de gener de 1987, amb Míchel actuant en directe.

 

Per últim, Elvira Cambrils va ser qui explicà cóm i per què es va produir el tancament de la Ràdio Lliure de Pego el 20 de maig de 1989.

L’assemblea decidí demanar una llicència com a ràdio cultural, una possibilitat que s’havia obert amb la llei, la LOT, però, el tràmit no va tindre èxit perquè l’Estat concedí tan sols tres llicències. Però, el tancament de la Ràdio Lliure va ser tan sols un impasse en una història que continua ara amb Ràdio Pego.

Aquesta vesprada tindrà lloc l’última de les jornades del Cicle de Memòria Històrica que organitza l’Arxiu Municipal a través de la Regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Pego. La temàtica a tractar serà la de les dones rapades a la postguerra. Mónica del Rey Jordà, membre del grup Art al Quadrat, oferirà una conferència titulada «La memòria de les rapades». Serà a la Casa de Cultura, a les 19 h.

 

709 Visites
Hola!!