Unanimitat en les mocions sobre finançament i violència de gènere

Una presentada pel PP i l’altra per l’equip de govern, respectivament, deixen una imatge d’unió, poc habitual en les sessions plenàries pegolines. Les festes patronals per a 2009 seran l’1 de juliol i el 26 de desembre, com és costum al municipi. Com ja anunciàrem divendres passat, avui comencem l’informatiu i el centrem en la seua major part, en els continguts del plenari ordinari del mes d’octubre que va tenir lloc el darrer dijous del mes passat a l’ajuntament de Pego. Si divendres donàvem compte de tot allò relatiu a l’aprovació, per 8 vots a favor i 5 en contra, d’un reconeixement de crèdit per a pagar factures majoritàriament de l’exercici anterior, però també d’altres legislatures passades. Com així mateix de la situació de matriculació d’infants en la guarderia municipal a partir de l’aprovació per unanimitat del reglament del servei de l’Escola d’Educació Infantil Municipal de 1r cicle ‘La Trilladora’. Avui abordarem tres mocions presentades per les diferents parts que conformen la corporació municipal i que en la seua major part van ser aprovades per unanimitat.

L’assignació del 26 de desembre de 2009 com a dia festiu va portar a la taula un tant de discussió, ja que el proper any el dia després de Nadal, tradicionalment festa local a Pego, cau dissabte. L’equip de govern va proposar aquest dia i el dia 1 de juliol, que l’any que ve coincideix que cau el primer dimecres després del darrer cap de setmana de juny, dia del patró del poble, el dia tradicionalment festiu per a la localitat, com explicava el propi alcalde, l’independent Carmelo Ortolà.

Al voltant del dia 26 la portaveu del PP, Maite Ferrándiz, va preguntar si la proposta havia estat consensuada prèviament per a poder-la portar a plenari.

Ortolà va afirmar i assegurar que la regidora de comerç, la socialista Pepa Sendra –absent en la sessió plenària- havia “consultat la proposta amb l’associació de comerciants –el sector més perjudicat i l’Associació de Comerciants de Pego està d’acord en eixa postura i és per això que es puja a plenari.”

Des del PP es va argumentar que “la majoria d’empreses o el dissabte tenen tancat o obrin migdia”. Des d’alcaldia es va apuntar, però, a què “el dissabte sol ser dia laborable en la majoria d’empreses”, no obstant va admetre que hi ha algunes empreses que no treballen dissabte. L’oposició anava un poc més enllà en la seua argumentació i declarava Maite Ferrándiz que “la dificultat que veig jo és divendres, dissabte i diumenge festiu perquè són molts dies” sense obrir. Tot i això, va assegurar que si la proposta s’havia consensuat els populars no anaven a votar en contra, així que es van abstenir en aquest punt.



D’urgència es van presentar tres mocions. La primera en aprovar-se per unanimitat va ser la presentada pel PP; una moció genèrica sobre el finançament dels consistoris i que ha estat presentada “en tots els ajuntaments” com explicava la portaveu del grup popular que afegia que el tema “està més que parlat i més que dit en tots els àmbits” per la qual cosa no considerava necessari entrar a dissertar sobre la qüestió presentada.

Per part de l’alcaldia es va corroborar que la moció era coneguda per tots els regidors i regidores presents i que es tractava d’una “moció genèrica presentada per la Federació Valenciana de Municipis i Províncies junt amb la Federació Espanyola de Municipis i Províncies” i demanava major finançament per als ajuntaments al Govern Central.



La següent moció presentada pels portaveus del Bloc, Àngel Sendra; del PSPV, Anna Aparisi i de Ciutadans de Pego, Pascual Garcia, duia al saló de plenaris la violència de gènere, ja que, com explicava el portaveu nacionalista i responsable de la regidoria d’igualtat d’oportunitats, Àngel Sendra “el 25 de novembre, dia internacional contra la violència de gènere, no tindrem plenari i és ara quan hem de fer la inclusió en aquest plenari”. Sendra confessava que el fet que “tots els anys” s’haja de presentar “un al•legat contra la violència de gènere resulta cansat, perquè el que ens agradaria a tots, supose, és que s’acabara ja d’una”. Donat que això lamentablement això no és així, recalcava el nacionalista que “per nosaltres no siga” ja que any rere any “ahí estarem, maxacant i fent els actes que faça falta”.

La finalitat de la moció presentada per l’equip de govern és “intentar forçar a la nació perquè tots els polítics tinguen sempre en compte la consciència clara que s’ha de lluitar contra açò.”, puntualitzava Sendra.

El portaveu del Bloc va llegir un document que explicava, en certa manera el que es reflexava a la moció presentada i que destacava, entre d’altres qüestions que “tots els treballs i informes que es realitzen per tal de posar fi als actes de violència contra les persones pareix que resulte en contra, ja que els informes que ens arriben diuen que els percentatges de denúncies han pujat més que baixat”. A més, posava l’accent negatiu sobre la pornografia infantil, un delicte que denunciava l’edil nacionalista, “ha pujat un 700% des de 2003”.

Per la seua banda, la portaveu del grup socialista, Anna Aparisi llegia un document per tal d’exposar els motius per a recolzar la moció contra la violència de gènere i en la que es recordava que “la llei integral contra la violència de gènere complirà 4 anys de vigència” i amb ella “el compromís adquirit pel govern socialista amb la ciutadania, les institucions, els distints equips de professionals i, en especial, amb les víctimes d’esta violència segueix vigent i més fort que mai”, assegurava Aparisi que continua assegurant que “el desplegament de la llei s’ha complit en gran part, s’ha dotat i es continuarà dotant de finançament i el nombre de denúncies ha crescut espectacularment”, una valoració de fons, aquesta última positiva per a la socialista, mentre que negativa per a l’edil nacionalista Àngel Sendra. Anant més enllà la socialista pegolina declarava que “les infrastructures que contempla la llei han sigut posades en marxa majoritàriament. El Pla de Sensibilització 2008-09 conclou esta primera fase a desembre i el seu grau de compliment i l’impuls a la consecució dels seus objectius estratègics ha suposat un avanç enorme.” Per a la portaveu socialista, Anna Aparisi. Aquesta, a més, va posar dos exemples de ciutadans model que han lluitat contra eixa violència de gènere, d’una banda va anomenar a Daniel Oliver, que moria a desembre de 2007 per ajudar a una dona a València mentre aquesta era agredida per la seua parella. D’altra banda, va mencionar a Jesús Neira, que ha patit i està patint les seqüeles d’una brutal agressió a Madrid per defensar a una dona del seu agressor, la seua parella.

Per part del PP, Maite Ferrándiz, va demanar que la moció fora signada pels quatre grups de la corporació municipal i va afirmar que “encara que coste dir-ho, la llei està fallant molt encara. Així que s’haurà de lluita moltíssim per a què s’acabe el problema. Haurem de posar molt de la nostra part”, reafirmava la popular.

La moció en contra de la violència de gènere va ser aprovada per unanimitat. Un gest important quan avui mateix hem tornat a conèixer un nou acte de violència de gènere. Un home de 75 anys ha matat la seua exnúvia i a la dona de la que tenia cura. Després l’home ha intentat llevar-se la vida sense èxit.


La darrera moció que es va presentar dijous passat en el plenari l’exposava la portaveu del PP i tenia a veure amb un pegolí que ja ha falta|, Carlos Tamarit. La moció resava que “és conegut per tots els ací present la gran tasca de Carlos Tamarit Sáez, un home del municipi de Pego, que ha participat en diverses associacions esportives amb responsabilitats civils i polítiques, el que demostra el seu interès i preocupació per aquestes societats des dels seus inicis creant el ‘Gimnàs Victòria’, un dels primers gimnasos de tot el municipi. Participà en activitats extraescolars esportives en el Col•legi ‘Convent’ i d’altres fomentant el bàsquet com a esport alternatiu al futbol i es va preocupar, col•legi per col•legi, perquè els joves tingueren alternativa esportiva. També va ser regidor d’esports en la legislatura 1994-1999 en la que s’inicià la construcció del Pavelló Cobert ‘Ausiàs March’. Per tot això, proposava el PP, “canviar el nom del Pavelló Cobert ‘Ausiàs March’ per Pavelló Cobert ‘Carlos Tamarit Sáez’ amb placa commemorativa” com així mateix, “que s’inicien els tràmits oportuns per a atorgar-li la medalla condecorativa ‘Vila de Pego’”.

Des del grup nacionalista, qui té al seu càrrec la regidoria d’esports, veien “correcta” l’exposició “el que passa –comentava el seu portaveu, Àngel Sendra- és que en els paràgrafs 1r i 2n, sobretot en el primer, canviar el nom, s’hauria de comptar amb les associacions esportives el que és el canvi de nom i tindre un poc de consens en eixe canvi.” Assegurava Sendra que “no és posar-se en contra […] però si que ens agradaria fora un proposta més àmplia”.

El partit socialista, a través d’Andreu Dominguis, exposava uns arguments en la línia d’Àngel Sendra i recordava que “l’altre dia va haver distincions de medalles a proposta de diferents associacions.” Per a concloure que, la proposta no li semblava malament “però que vinguera avalada per diferents associacions esportives perquè ara ve avalada pel Partit Popular i si demà en porte jo una del PSOE […] entraríem en una dinàmica que no beneficiaria a la ciutadania en general.”

Com a representant de Ciutadans de Pego, Carmelo Ortolà, va argumentar sobre la qüestió que “en tot el respecte cara a Carlos Tamarit, pense que el millor que podem fer per esta persona no és que siga un partit polític qui el propose per a desvincular que eixa proposat siga una proposta política.” I corroborava que “jo el que proposaria és que dins dels col•lectius d’associacions esportives, que proposen ells […] el que consideren oportú per a premiar a esta persona o per a reconèixer la tasca d’esta persona”.

El PP va defensar que ells representen “a moltíssima gent i la relació política és a banda del que proposem”. Però com insistia el representant de Ciutadans de Pego, finalment es va solucionar el punt amb 8 vots en contra de la proposta original i 5 a favor, els corresponents al PP. La conclusió va ser postposar la proposta fins a què aquesta arribe avalada per alguna entitat esportiva o social del poble i no d’un grup polític.


Dimecres vinent l’informatiu abordarà, en una tercera part, la resta del darrer plenari ordinari del mes d’octubre.
464 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!