Vaga de pescadors el 9 i 10 de desembre en protesta per la decisió de la Comissió Europea de reduir un 79% dels dies de pesca del Mediterrani

El sector considera inviable la proposta realitzada pel comissari eixint de pescant que suposaria passar de 130 dies de mitjana anual feinejant a la mar a només 27 dies. Denuncien que «cap empresa del món pot treballar tants pocs dies». A més, Brussel·les també vol reduir el 30% dels límits de captures de la gamba roja. La proposta permetria capturar un màxim de 10 quilos de gamba roja al dia a les 34 barques d’arrossegament de les distintes confraries de la Marina Alta que hi feinegen.
_________________

El sector pesquer mediterrani està en peu de guerra contra la Comissió Europea davant una proposta del comissari eixint de pesca, el lituà Virginijus Sinkevicius, perquè asseguren que representa la mort del flota pesquera. La proposta implica reduir el 79% dels dies de pesca de la flota d’arrossegament del Mediterrani. Això suposa passar de 130/140 dies de mitjana anuals a feinejar només 27/30 dies i una reducció del 30% dels límits de captures per la gamba roja fins al topall de 551 tones a l’any.

A la Marina Alta, el 54% de la flota de les 4 confraries existents: Dénia, Xàbia, Calp i Moraira, es dedica a la pesca d’arrossegament. Són 34 barques de les 63 que hi ha en actiu. I expliquen que la proposta, entre altres factors negatius, només permetria capturar un màxim de 10 quilos de gamba roja al dia, una quantitat que consideren «inviable». I denuncien que la Unió Europea «engloba la gamba de tot Europa», sense tindre en compte que el calador espanyol «s’està recuperant més que mai des de fa 5 anys».

El pla actual, com hem dit, està presentant per l’antic comissari europeu de pesca i té l’oposició dels països mediterranis com Espanya, Itàlia, França, Croàcia i Grècia, a més de Portugal. No obstant això, la majoria dels Estats membres donen suport a la mesura, el que dificulta les negociacions.

En este sentit, Espanya, França i Itàlia han signat una declaració conjunta per a protegir els interessos de la pesca mediterrània i sol·liciten una moratòria del pla plurianual de gestió previst per a 2025. Una moratòria que permeta avaluar la metodologia utilitzada per l’executiu comunitari a l’hora de calcular els estocs reals de peix que hauria estat utilitzada com a base per a fonamentar la retallada de la pesca d’arrossegament. Els tres països tenen previst presentar este document en el Consell de Ministres del ram que tindrà lloc dilluns 9 i dimarts 10 de desembre.

El sector pesquer i els governs autonòmics confien que el nou comissari de pesca, el xipriota Costas Kadis, siga més sensible a les demandes dels països mediterranis i permeta eixa moratòria per a redefinir la metodologia de càlcul de l’estat dels estocs de peix.

No obstant això, per a pressionar i mostrar el seu rebuig a la proposta actual, coincidint amb eixe Consell de Ministres, els pescadors de tot Espanya han convocat una vaga, el 9 i 10 de desembre, perquè consideren que, si prospera la proposta que hi ha damunt la taula, suposarà una «sentència de mort» per la flota pesquera d’arrossegament. Afirmen que «cap empresa del món pot treballar tants pocs dies», en serien entre 27 i 30 dies l’any que ve i això vol dir que l’ofici deixaria de ser viable. Consegüentment, no hi hauria peix local, o ben poc, a les pescateries, de manera que, novament, es duria producte de fora.

Desapareixen 556 barques que componen la flota d’arrossegament de tot el litoral Mediterrani i la destrucció dels 17.000 llocs de treball que genera. Com hem dit, a la Marina Alta 34 de les 63 embarcacions de pesca, és a dir, el 54% de la flota és d’arrossegament.

Des de 2020, la Unió Europea ha reduït progressivament les jornades de pesca en el Mediterrani per aconseguir una pesca sostenible. Això s’ha traduït en una disminució de dies de pesca per a la flota d’arrossegament de la Marina Alta: Si el 2020 podia pescar 240 dies a l’any, en 2023 n’eren 140 i, de dur-se a terme la proposta actual, en serien 27/30 dies a l’any, una reducció insòlita.

Davant la dràstica retallada de captures i el profund impacte que pot tindre en les 117 embarcacions d’arrossegament de la província d’Alacant, el president de la Diputació, Toni Pérez ha lamentat «la continua asfixia» a la que es troba sotmés el sector i ha defensat que «els pescadors volen treballar i cuidar de la mar» i, per això, «necessitem polítiques serioses i rigoroses que unisquen ambdós objectius», ha insistit Pérez.

En el mateix sentit s’ha expressat el conseller de Pesca, Miguel Barrachina, que ha definit la proposta com a «ofensa» perquè, ha denunciat que «suposa prohibir que es feinege a la costa mediterrània i suposaria l’amarratge definitiu de la flota pesquera de la Comunitat Valenciana» composta per 205 vaixells d’arrossegament. Confia Barrachina que el 9 de desembre es pare esta proposta al Consell de Ministres europeus.

Si la proposta ix endavant provocaria que les confraries de pescadors esdevingueren inviables i justament, les confraries de la Marina Alta, seran protagonistes dissabte 14 de desembre a Ondara, on la Muixeranga de la Marina Alta celebra la seua gala anual i, enguany, han decidit reconéixer les quatre confraries de Pesca de la comarca: Dénia, Xàbia, Moraira i Calp. Hi posen en valor «la tasca de llarga tradició i amb criteris sostenibles» que realitzen. Una pesca «tradicional molt vinculada a la vida dels pobles costaners de la nostra comarca i base de la cultura gastronòmica que tenim», exposa el cap de pinya de la Muixeranga de la Marina Alta, Saül Ortolà.

78 Visites
Hola!!