‘Violència i Estat emergent (1833-1923)’, l’últim monogràfic de la revista Aguaits es presenta a Pego
La revista d’investigació i assaig de l’Institut d’Estudis Comarcals de la Marina Alta publica el nº47 amb el mateix objectiu de sempre, donar a conéixer diversos aspectes de la realitat i del passat de la comarca per a comprendre millor la nostra realitat actual. La cita és esta vesprada a les 19.30h., a la Casa de Cultura. L’arxiver municipal, Joan Miquel Almela, parlarà sobre ‘Estratègies de poder. Els Sala de Pego i els Torres de Benissa’.
______________
La sòlida trajectòria de la revista Aguaits, marca de l’Institut d’Estudis Comarcals de la Marina Alta, la posiciona com una de les més importants en el seu camp, la història. Esta vesprada es presenta a Pego el seu últim número, el 47, un monogràfic dedicat a ‘Violència i Estat emergent (1833-1923)’. És fruit de les primeres jornades d’història de la Marina Alta que es van celebrar a Dénia el 2023, que abraça un període de quasi un segle molt conflictiu a la comarca. La conflictivitat en l’època triada és generalitzada i el cas de Pego té unes característiques especials que l’arxiver municipal ha estudiat bé. És per això que durant les jornades el van convidar i Joan Miquel Almela va tractar «l’estat de violència o de dificultats que va tindre Pego sobretot a partir de la segona meitat del segle XIX, amb un poble realment enfrontat entre dos partits polítics i també entre famílies o clans, els coneguts com a Senes o Ganyans». Un període que, en este cas, Joan Miquel Almela, va agafar «des de la figura de la part moderada, és a dir, de la part conservadora, que són els Sala de Pego».
Esta vesprada, durant la presentació de l’últim número de la revista Aguaits exposarà com «els Sala de Pego es van ajuntar en els Torres de Benissa» i com una família que «ja venia sent poderosa des del segle XVI a Pego [ho és encara més] en el segle XIX». Una xarrada titulada ‘Estratègies de poder. Els Sala de Pego i els Torres de Benissa’. La presentació comptarà també amb la presència de la directora d’Aguaits i presidenta del IECMA, Rosa Seser i el coordinador del monogràfic, Ricard Llompart.
Una manera rigorosa i fonamentada en fonts fiables que ens permet conéixer aspectes de la realitat de l’època triada, segle XIX i principis del XX, per a comprendre millor la nostra realitat actual. Un període el del segle XIX que, com exposa Almela, «sobretot a partir de la revolució de la Gloriosa, el 1868, esclaten uns moviments que comencen a contrarestar i, fins i tot arriben a una primera República […] que va ser molt efímera». I destacava també el període posterior de la Restauració, 1874/1875 que, «el que va a fer és la clàssica societat del bipartidisme entre liberals i conservadors, el torn de poder» entre ambdós.
Però el segle XIX també inclou el període de les guerres carlistes i que «Pego era un centre carlista realment important, el major de la comarca», alhora que pren força el poder conservador i els crims s’incrementen fins que s’arriba a un «pacte de silenci entre liberals i conservadors».
De tot això i més es parlarà esta vesprada, a les 19.30h, a la Casa de Cultura de Pego.