«Vivim en un món on el magnetisme ens acompanya al llarg de la nostra vida […] tanmateix, la majoria de gent desconeix realment que és el magnetisme», assenyala el professor emèrit de la Universitat de València, el pegolí Francesc Lloret
Esta vesprada, a les 19.30h., presenta el seu primer llibre ‘Un món magnètic. L’omnipresència dels imants’, 29é premi europeu de Divulgació Científica ‘Estudi General’ dels premis ‘Ciutat d’Alzira’. Una obra que ajuda a desterrar falses notícies i aclarix, de manera amena i entretinguda, alguns dels aspectes més interessants sobre una força, el magnetisme, que ho mou tot encara que no en som conscients.
______________
La investigació científica juga un paper fonamental en l’avenç de la humanitat i en la solució de problemes que afrontem en l’actualitat, ho fa a través de la generació de coneixement i la producció de noves idees. Habitualment els descobriments es publiquen en revistes especialitzades que arriben, principalment, al món acadèmic i científic. No obstant això, la part divulgativa, és a dir, traslladar a llenguatge planer les troballes realitzades i els beneficis que reporten també és important i cada vegada es practica més des de l’àmbit científic.
Un exemple el tindrem esta vesprada a Pego, en la presentació del llibre del professor emèrit de la Universitat de València, Francesc Lloret, ‘Un món magnètic. L’omnipresència dels imants’, 29é premi europeu de Divulgació Científica ‘Estudi General’ dels premis ‘Ciutat d’Alzira’.

Lloret, catedràtic de Química Inorgànica a la Universitat de València i investigador principal del grup de Química de Coordinació a l’Institut de Ciència Molecular del Parc Científic de la Universitat de València, fins fa no res, és una figura internacionalment reconeguda en el camp del magnetisme molecular. Ha publicat més de 700 articles en revistes científiques d’alt prestigi i és un dels químics més citat del món, amb més de 30.000 cites acadèmiques. Les seues contribucions han segut reconegudes amb premis nacionals i internacionals com el Premi a l’Excel·lència Investigadora de la Reial Societat Espanyola de Química, el Premi Catalan-Sabatier de la Societat Francesa de Química i el premi a la Distingida Carrera Investigadora per part de la Reial Societat Espanyola de Química. A més, és Doctor Honoris Causa per la Universitat de Bucarest i membre de l’Acadèmia Europea des de 2014.
La feina, podeu imaginar, ha estat ingent, constant, però des de fa uns anys ençà allò acadèmic també va deixar espai per a realitzar conferències de divulgació científica i, més recentment, temps per a recopilar-les i posar-les en ordre, explica Francesc Lloret. Tot això des del convenciment que «és una de les nostres responsabilitats com a investigadors i científics divulgar i crear opinió», però reconeix «com deia Quino, en boca de Mafalda, que allò urgent no ens deixa temps per allò important».

Confessa el professor emèrit que «explicar l’essència a joves i majors sense formació científica» per a ell «és molt complicat» i, fins i tot, li feia «una mica de por». Però de nou acudint als clàssics, en este cas al Quixot de Cervantes, va trobar l’esperó per a donar el pas. En ment allò que el Quixot i la va dir a Sancho: «Sancho, no hi ha cap llibre tan dolent que no tinga alguna part de la qual traure-li profit».
Així va nàixer el llibre que hui presenta, la seua òpera prima en divulgació científica ‘Un món magnètic. L’omnipresència dels imants’, guardonat amb el 29é premi europeu de Divulgació Científica ‘Estudi General’ dels premis ‘Ciutat d’Alzira’. Una fita que considera el pegolí «és tot un privilegi i una gran sort que m’ha donat forces i ànims per a seguir escrivint». Ja està en marxa el tercer llibre per explicar al públic en general qüestions científiques. Esta productivitat es deu, en gran mesura, al fet que disposa de més temps per dedicar-se, atés que «des de l’1 de setembre em van jubilar forçosament al complir els 70 anys». No obstant això el seu paper clau en la creació del que hui es coneix com a Magnetisme Molecular, aportant els primers exemples d’imants basats en molècules, així com imants unidimensionals, entre d’altres, han portat a la Universitat de València a nomenar-lo professor emèrit.
El llibre que presenta esta vesprada a la biblioteca pública de Pego, aborda, justament una de les seues especialitats, el magnetisme. En ell intenta donar a resposta a una sèrie de qüestions com «Què sabem sobre magnetisme? Com es genera el camp magnètic terrestre i per què és tan important? Són els imants capaços de curar? Quan s’espera que passe la pròxima inversió dels pols magnètics?», entre d’altres.
I avança que «la vida a la terra és possible gràcies a l’existència d’una magnetosfera que ens protegix de les altes radiacions solars i còsmiques», una qüestió que s’explica al llibre que «discutix i analitza l’origen i evolució del camp magnètic terrestre, el que es diu el geomagnetisme. També les temibles inversions dels pols magnètics es revisen a la llum dels últims canvis i anomalies que estem trobant actualment en el camp magnètic terrestre, el que es diu el paleomagnetisme». I és que, ens recorda el professor emèrit Francesc Lloret que «vivim i ens desenvolupem en un món magnètic» i per això els ésser vius l’han aprés a viure en ell i a usar-lo en el seu benefici.
Els exemples són múltiples i per això el doctor Lloret assevera que «vivim en un món on el magnetisme ens acompanya al llarg de la nostra vida, des del tancament de la porta de la nevera, fins a l’esport, la medicina, el cotxe, les comunicacions, el disc dur de l’ordinador, el vídeo, el Pen drive, les targetes de crèdit, transformadors, generadors, televisors, auriculars, el mòbil, i un llarguíssim etc». Però tot i que el magnetisme està per tot arreu, el cert és que «la majoria de gent desconeix realment que és el magnetisme, com funciona, l’enorme importància i rellevant que va a jugar, sobretot en el futur», evidencia l’investigador pegolí.
El buit general de coneixement sobre esta matèria ha provocat, com en altres camps, que apareguen «falsos experts» que diuen aplicar el magnetisme «per a curar o sanar mitjançant els imants», atribuint-los unes propietats que no tenen. El resultat, explica Francesc Lloret és que «s’ha desenvolupa una pseudociència i un gran negoci al voltant dels imants» i el llibre també els aborda i «intenta que el lector siga conscient de tots aquests fraus».
Amb ‘Un món magnètic. L’omnipresència dels imants’, el professor emèrit Francesc Lloret, ajuda a desterrar falses notícies, a omplir certes llacunes de coneixement de manera amena i entretinguda. Una obra que aclarix alguns dels aspectes més interessants sobre una força, el magnetisme, que ho mou tot encara que no en som conscients.